[AUDIO] How To Correct Samsungs terrible hardware EQ settings

FadeFx

Senior Member
Mar 22, 2010
8,838
3,034
253
Vienna
Hi,

As with the SGS Samsung has crippled the audio quality for playback by setting really bad EQ settings. However, this can be corrected by changing them in servicemode app, but this has to be done on every boot since they are resetted.

thanx go to Supercurio for the SGS version of this.

So here is the howto:
Code:
go to ServiceMode by entering [SIZE=2]*#*#197328640#*#* like a telephone number.[/SIZE] or through SGS Tools
select
[5]Audio
[2]Headset
[1]TX value
[3]Tx Filter

there you find 
[1]Filter 1: {some value}
to
[7]Filter 7: {some value}
change each of them to 0 by selecting then press menu key and choose key input.

you should end up with 
[1]Filter 1: 0x0
[2]Filter 2: 0x0
[3]Filter 3: 0x0
[4]Filter 4: 0x0
[5]Filter 5: 0x0
[6]Filter 6: 0x0
[7]Filter 7: 0x0

now play some music over your headphones and enjoy best undestorted audio quality...

this is just a temporary solution because of resetted values on reboot, but for now i think it is a starting point for others to develop this further...

just found out that unlike the SGS on sg3 this settings survive a reboot, so it has too be done only once...


edit: to raise the overall volume a bit i entered 2da8 in all filters!!
if you are on a custom rom that has no serviceModeApp.apk the numbers in dialepad disapear and nothing else happens, if so take serviceModeApp.apk from here and push it to /system/app/

known limitations:

  • does not work on ddjp2 (Audio Menu blocked)
  • does not work on jpq/s (Audio Menu blocked)
not needed with custom kernels featuring Voodoo Sound!
Voodoo Sound does override these settings.
 

Attachments

Last edited:

debaj

Senior Member
Dec 8, 2010
780
168
0
Budapest
Tried with some music with deep bass, almost no distortion at full volume. Before the fix it was impossible to listen to because of the cracking noises, so it's not just placebo :)
 

snowcloud

Senior Member
Jan 9, 2011
276
56
0
Pune
its not working on my phone.
after dialing these no. it gets deleted by itself and nothing happens.
I have tried it using sgs tools also.
I am on DDJP2.
 

FadeFx

Senior Member
Mar 22, 2010
8,838
3,034
253
Vienna
its not working on my phone.
after dialing these no. it gets deleted by itself and nothing happens.
I have tried it using sgs tools also.
I am on DDJP2.
then you have a custom rom that does not contain servicemode app, i will append it to first post in a minute...
 

stubborn_d0nkey

Senior Member
Dec 12, 2010
720
111
0
Mostar
its not working on my phone.
after dialing these no. it gets deleted by itself and nothing happens.
I have tried it using sgs tools also.
I am on DDJP2.
I might be getting something wrong here, but are you hitting the dail button? If so you did something wrong. You are not supposed to hit the dial button, it'll pop-up after you finish inputting the correct number/character sequence