• Introducing XDA Computing: Discussion zones for Hardware, Software, and more!    Check it out!

[EOL] Project Treble for F8131/2 [Android 10]

Status
Not open for further replies.
Search This thread

atlantix1

Senior Member
Sep 27, 2011
106
27
So mainly Roms by Expressluke? Yeah i have problems in other devices with those too. Maybe tried searching for someone else who ports or compiles gsi ROMs?

Yes, I tried these because they were reported to work in this thread. Anyway, I also tried AOSP Ten by phhusson. Same result. I guess there is some incompatibility with my device. I just bought it sealed with 6.0 installed, I think completely untouched since 2016, made also TA backup and so forth. Maybe I am also missing something. But I do not know what it could be. For now I stick to 8.0 stock, heavily debloated, patched kernel, magisk rooted. However, security patch from mid 2018 is not optimal. Anyway, I really like this little device. Better than today's mid to low budget phones...
 

atlantix1

Senior Member
Sep 27, 2011
106
27
Okay, tried several other GSIs and some PIE Treble/GSIs. None of them work. Sometimes I get as far as to see the boot animation before rebooting (not only the sony logo), but that's it.
 

edy sunanto

Member
Mar 15, 2019
11
1
rom build expressluke can boot everything in this project ... even all igors7 amber sourceforge roms such as stag os, titanium, bliss 12.2 and so successfully installed in this project ... I've tried it ... if anyone has found bootlop ... then someone wrong with how to install it ... with a note, for igors7 rom must edit permisive in buildprop vendor .. i don't know how ... because i was given my friend .. my device is f8131.

---------- Post added at 01:19 PM ---------- Previous post was at 01:15 PM ----------

Please enter the Sony X Performance Telegram Group to discuss and help each other
https://t.me/joinchat/ODkMl1MP42crqG3aH3Yvmg
 

atlantix1

Senior Member
Sep 27, 2011
106
27
Flashed again and again... a) flashed stock with flashtool, b) entered fastboot mode, c) flashed treble boot, treble oem, gsi on system, erased cache & userdata, flashed treble twrp, d) rebooted. The sony boot logo appears, the boot animation appears, the boot animation stops, reboot. This happens two times, then the phone stucks at sony boot logo forever. Formatting data in twrp does not help. This happened with each and every gsi/treble combination I tried (perhaps 10). I am clueless now and giving up. Thanks for your replies!
 
Last edited:

edy sunanto

Member
Mar 15, 2019
11
1
for those who have problems installing GSI 10 ROM ... or can't install GSI ROM in this treble ... can join our telegram group ... maybe members there can help .. small local groups community from Indonesia with Indonesian language ... but you can ask questions in English ... members will certainly help ...

---------- Post added at 02:38 AM ---------- Previous post was at 02:24 AM ----------

in our group, there were no problems installing the GSI android 10 ROM with the treble project sjll ... even for GSI ROM Aonly Erfan Gsi or Rom Gsi Ab phh (expressluke, igors7, phusson). of course, with some built-in bugs ... we purely use the treble project sjll ... everything went smoothly ... and lots of Android 10 ROMs that can be tried ... even Android 11 (R) beta was successfully installed with baseband problems not detected ... thank you very much to @Sjll for this treble project .. telegram group https://t.me/joinchat/ODkMl1MP42crqG3aH3Yvmg

---------- Post added at 02:38 AM ---------- Previous post was at 02:38 AM ----------

in our group, there were no problems installing the GSI android 10 ROM with the treble project sjll ... even for GSI ROM Aonly Erfan Gsi or Rom Gsi Ab phh (expressluke, igors7, phusson). of course, with some built-in bugs ... we purely use the treble project sjll ... everything went smoothly ... and lots of Android 10 ROMs that can be tried ... even Android 11 (R) beta was successfully installed with baseband problems not detected ... thank you very much to @Sjll for this treble project .. telegram group https://t.me/joinchat/ODkMl1MP42crqG3aH3Yvmg
 

Thujian

Member
Mar 8, 2020
8
2
FuZhou
hi sjll! i have a problem,The wifi stopped working,after I connected to the wifi network and normal use.when it happned the wifi will automatically disconnect and cannot find any networks,until reboot....i'm using lineageOS17.1 and Project Treble v2.01.

This is logcat:h t t p s://del.dog/griningane.txt
i update a new logcat under the old one.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Thestardr

Thestardr

Member
Jul 5, 2018
36
4
i love vietnam
hi sjll! i have a problem,The wifi stopped working,after I connected to the wifi network and normal use.when it happned the wifi will automatically disconnect and cannot find any networks,until reboot....i'm using lineageOS17.1 and Project Treble v2.01.

This is logcat:h t t p s://del.dog/griningane.txt
i update a new logcat under the old one.
me too
edit: after sjll update version 2.10, the wifi is fixed.
 
Last edited:

Thujian

Member
Mar 8, 2020
8
2
FuZhou
me too
edit: after sjll update version 2.10, the wifi is fixed.
i think the wifi dosen't fix.after i update to the version v2.10 and lineageos 17.1-20200309 the problem still happend.but it doesn't the same error.
log:
03-26 18:47:10.433 0 0 I brcmfmac 0000: 01:00.0: Preparing for system suspend
03-26 18:47:13.582 0 0 E brcmfmac 0000: 01:00.0: brcmf_pcie_pm_enter_D3: Timeout on response for entering D3 substate
03-26 18:47:13.582 0 0 E pci_pm_suspend(): brcmf_pcie_suspend+0x0/0x2c returns -5
03-26 18:47:13.582 0 0 E dpm_run_callback(): pci_pm_suspend+0x0/0x218 returns -5
03-26 18:47:02.833 1278 1470 I chatty : uid=1000(system) WifiScanningSer identical 1 line
03-26 18:47:09.874 1278 1470 E WificondScannerImpl: Failed to start scan, freqs=null
03-26 18:47:13.675 1278 2345 I BatteryStatsService: In wakeup_callback: suspend aborted
03-26 18:47:13.674 0 0 I PM : suspend exit 2020-03-26 10:47:13.674912663 UTC
03-26 18:47:16.910 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_msgbuf_query_dcmd: Timeout on response for query command
03-26 18:47:16.911 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_run_escan: error (-5)
03-26 18:47:16.911 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_cfg80211_scan: scan error (-5)
03-26 18:47:16.914 1278 1470 E WificondScannerImpl: Failed to start scan, freqs=null
03-26 18:47:28.987 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_msgbuf_tx_ioctl: Failed to reserve space in commonring
03-26 18:47:28.988 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_run_escan: error (-12)
03-26 18:47:28.988 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_cfg80211_scan: scan error (-12)
03-26 18:47:16.912 3745 3745 I chatty : uid=1010(wifi) /system/bin/wificond identical 3 lines
03-26 18:47:23.952 3745 3745 E wificond: NL80211_CMD_TRIGGER_SCAN failed: I/O error
03-26 18:47:28.989 3745 3745 E wificond: NL80211_CMD_TRIGGER_SCAN failed: Out of memory

it's seems like brcmfmac problem,it doesn't fix until sony fix it on kernel 4.9 source code.
i don't like kernel 4.9 because it has a lot of bugs,
but i think sony will not move tone devices to kernel 4.14 recentlynever.:crying::crying::crying:
 
Last edited:

Sjll

Recognized Developer
Jun 4, 2017
510
590
Chongqing
i think the wifi dosen't fix.after i update to the version v2.10 and lineageos 17.1-20200309 the problem still happend.but it doesn't the same error.
log:
03-26 18:47:10.433 0 0 I brcmfmac 0000: 01:00.0: Preparing for system suspend
03-26 18:47:13.582 0 0 E brcmfmac 0000: 01:00.0: brcmf_pcie_pm_enter_D3: Timeout on response for entering D3 substate
03-26 18:47:13.582 0 0 E pci_pm_suspend(): brcmf_pcie_suspend+0x0/0x2c returns -5
03-26 18:47:13.582 0 0 E dpm_run_callback(): pci_pm_suspend+0x0/0x218 returns -5
03-26 18:47:02.833 1278 1470 I chatty : uid=1000(system) WifiScanningSer identical 1 line
03-26 18:47:09.874 1278 1470 E WificondScannerImpl: Failed to start scan, freqs=null
03-26 18:47:13.675 1278 2345 I BatteryStatsService: In wakeup_callback: suspend aborted
03-26 18:47:13.674 0 0 I PM : suspend exit 2020-03-26 10:47:13.674912663 UTC
03-26 18:47:16.910 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_msgbuf_query_dcmd: Timeout on response for query command
03-26 18:47:16.911 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_run_escan: error (-5)
03-26 18:47:16.911 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_cfg80211_scan: scan error (-5)
03-26 18:47:16.914 1278 1470 E WificondScannerImpl: Failed to start scan, freqs=null
03-26 18:47:28.987 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_msgbuf_tx_ioctl: Failed to reserve space in commonring
03-26 18:47:28.988 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_run_escan: error (-12)
03-26 18:47:28.988 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_cfg80211_scan: scan error (-12)
03-26 18:47:16.912 3745 3745 I chatty : uid=1010(wifi) /system/bin/wificond identical 3 lines
03-26 18:47:23.952 3745 3745 E wificond: NL80211_CMD_TRIGGER_SCAN failed: I/O error
03-26 18:47:28.989 3745 3745 E wificond: NL80211_CMD_TRIGGER_SCAN failed: Out of memory

Thank you sir, this is a important find, we will check it.
---------EDIT----------
If possible, please use
adb logcat -b all > dora-wifi.log
And upload it. We need the full log.
Thx.
 
Last edited:

Thujian

Member
Mar 8, 2020
8
2
FuZhou
Thank you sir, this is a important find, we will check it.
---------EDIT----------
If possible, please use
adb logcat -b all > dora-wifi.log
And upload it. We need the full log.
Thx.


I saw you feedback this issue on github, but the symptom is wrong.if this problem happn, turn off wifi and re-open it is dosen't work, the only way to solve this problem is reboot phone.
 

Thestardr

Member
Jul 5, 2018
36
4
i love vietnam
i think the wifi dosen't fix.after i update to the version v2.10 and lineageos 17.1-20200309 the problem still happend.but it doesn't the same error.
log:
03-26 18:47:10.433 0 0 I brcmfmac 0000: 01:00.0: Preparing for system suspend
03-26 18:47:13.582 0 0 E brcmfmac 0000: 01:00.0: brcmf_pcie_pm_enter_D3: Timeout on response for entering D3 substate
03-26 18:47:13.582 0 0 E pci_pm_suspend(): brcmf_pcie_suspend+0x0/0x2c returns -5
03-26 18:47:13.582 0 0 E dpm_run_callback(): pci_pm_suspend+0x0/0x218 returns -5
03-26 18:47:02.833 1278 1470 I chatty : uid=1000(system) WifiScanningSer identical 1 line
03-26 18:47:09.874 1278 1470 E WificondScannerImpl: Failed to start scan, freqs=null
03-26 18:47:13.675 1278 2345 I BatteryStatsService: In wakeup_callback: suspend aborted
03-26 18:47:13.674 0 0 I PM : suspend exit 2020-03-26 10:47:13.674912663 UTC
03-26 18:47:16.910 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_msgbuf_query_dcmd: Timeout on response for query command
03-26 18:47:16.911 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_run_escan: error (-5)
03-26 18:47:16.911 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_cfg80211_scan: scan error (-5)
03-26 18:47:16.914 1278 1470 E WificondScannerImpl: Failed to start scan, freqs=null
03-26 18:47:28.987 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_msgbuf_tx_ioctl: Failed to reserve space in commonring
03-26 18:47:28.988 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_run_escan: error (-12)
03-26 18:47:28.988 0 0 E ieee80211 phy1: brcmf_cfg80211_scan: scan error (-12)
03-26 18:47:16.912 3745 3745 I chatty : uid=1010(wifi) /system/bin/wificond identical 3 lines
03-26 18:47:23.952 3745 3745 E wificond: NL80211_CMD_TRIGGER_SCAN failed: I/O error
03-26 18:47:28.989 3745 3745 E wificond: NL80211_CMD_TRIGGER_SCAN failed: Out of memory

it's seems like brcmfmac problem,it doesn't fix until sony fix it on kernel 4.9 source code.
i don't like kernel 4.9 because it has a lot of bugs,
but i think sony will not move tone devices to kernel 4.14 recentlynever.:crying::crying::crying:
my wifi have stoped working after 2-3 days but if i reboot the phone, the wifi is working again and till this day. i hope siji wil move this project to kernel 4.14 android 10 v4c
edit: i am using pixel experience (test version by expressluke and sjii 2.11 test kernel)
 
Last edited:

Thujian

Member
Mar 8, 2020
8
2
FuZhou
my wifi have stoped working after 2-3 days but if i reboot the phone, the wifi is working again and till this day. i hope siji wil move this project to kernel 4.14 android 10 v4c
edit: i am using pixel experience (test version by expressluke and sjii 2.11 test kernel)

i know that reboot can make wifi work but the probelm still happen again. now i'm try myself build aosp9 to find out the problem is from treble or sodp's code.
 

Thestardr

Member
Jul 5, 2018
36
4
i love vietnam
i know that reboot can make wifi work but the probelm still happen again. now i'm try myself build aosp9 to find out the problem is from treble or sodp's code.
Nono. It working till this day. You should try the 2.11 version. Btw sjii: make this project same like pie pls. Your pie project use sodp and the Android 10.0 for Xperia X performance project also use sodp and it work perfectly. I hope you upgrade it to v4c oem version for better performance. I know you working so hard on this project, thanks
 

sbot110

Member
Aug 18, 2019
9
0
Dual sim patch don't work.

---------- Post added at 09:02 PM ---------- Previous post was at 08:59 PM ----------

All browsers freeze after 20 seconds of use.
F8132
 
Status
Not open for further replies.

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 5
    Project Treble for F8131/2 [Android 10]
    ReadMe
    Hello, everyone, I'm Sjll. Tone family(Xperia msm8996 devices) will stay at kernel 4.9 for Android 10. Our treble support for Android 10 has been released. There are some differences between Treble Pie, you need to know that:
    1. GSI should be A/B ARM64. NOT A only as Pie.
    2. TWRP should use a new version for Android 10.
    3. Never flash software binaries from SODP, it has been included in vendor.img


    I am not responsible for bricked devices, dead SD cards

    Required Files
    Treble Files::
    AndroidFileHost: Download Link
    TWRP for Android 10.0:
    :
    Download Link

    How to flash:
    1. Download Treble Files and extract it.
    2.

    Code:
    fastboot flash boot boot.img
    fastboot flash oem vendor.img
    fastboot flash system <Path of GSI.img>

    3.Flash Twrp and other MODs.
    4.Boot and enjoy


    For F8132:
    Flash a dual patch in twrp: You can download it from here.

    For Devs:
    See @local__hero's post: Link

    Update and bugs:
    V2.10:
    Update to android-10.0.0-R31.
    V1.96:
    Update: Minimum brightness fixed.
    V1.90:
    Update: Rotation is fixed.
    V1.86:
    Update: Hotspot is fixed.
    Bugs: Rotation is wrong.

    V1.0:
    Bugs: Hotspot is broken.

    XDA:DevDB Information
    Treble, ROM for the Sony Xperia X Performance

    Source Codes
    Link
    Contributors
    Sjll
    ROM OS Version: 10.0
    ROM Kernel: Linux 4.x

    Paypal
    I am very happy to receive your donation.

    Version Information
    Status:
    Beta

    Created 2020-01-25
    Last Updated 2020-03-18
    1
    1
    hi sjll! i have a problem,The wifi stopped working,after I connected to the wifi network and normal use.when it happned the wifi will automatically disconnect and cannot find any networks,until reboot....i'm using lineageOS17.1 and Project Treble v2.01.

    This is logcat:h t t p s://del.dog/griningane.txt
    i update a new logcat under the old one.
    1
    why i cannot flash vendor image. before this can. said remote failed file too large
    You should try the 2.11 version
    1
    hello. what gsi's are working with this phone? i tried 3 pixel android 10 roms. all of them didn't work. i use latest of course. i'm currently on aosp rom provided by the OP
    For OEM Gsi, always use FixZygote