Fast Charging Stop working after latest Android P update

Search This thread

Alcagoita

Senior Member
Mar 27, 2011
77
14
Lisbon
I was wondering if this is a temporary problem, (before it appends sometimes) but now, my phone never "Fast Charges".
I'm using the cable and charger that's in the original box.

Is there any solution to this?

My phone: No root, security patch June 5, latest beta update.
 

Alcagoita

Senior Member
Mar 27, 2011
77
14
Lisbon
I only have the issue with the pixel on the beta, the other one that I have in the normal build works like a charm (same charger).

Have no idea if this is a known bug...
 

Phalanx7621

Senior Member
Jul 17, 2011
4,989
2,257
Bethany Beach, Delaware
I only have the issue with the pixel on the beta, the other one that I have in the normal build works like a charm (same charger).

Have no idea if this is a known bug...
I'm sure everyone would be reporting it if it were. Very strange though. Why not try another charger out of curiosity to see if it works with it? I'd be interested to see if it did
 
  • Like
Reactions: Alcagoita

noidea24

Senior Member
May 27, 2012
514
202
Atlanta
May be placebo. Just because you don't get the notification doesn't mean it's not fast charging. Only way to really know is download ampere and compare charging rates to a phone that does report fast charging.

My phone doesn't get any type of message anymore after certain mods, however, my phone still charges at roughly 3.0 amps
 
  • Like
Reactions: Alcagoita

MLGDash

Member
Jul 30, 2016
7
2
Hello,
I can confim this issue.
Google Pixel with Android P Beta 3 is not fast charging.
I tested it with a power meter and it showed 8 Watts, which is very low compared to fast charging which uses 18 Watts.
Before I joined the beta program it worked just fine.
Using default power brick btw.
 
  • Like
Reactions: Alcagoita

dberend

Senior Member
Dec 14, 2010
131
35
Phoenix, AZ
Google Pixel 4a 5G
Can also confirm it's not working on DP3. Doesn't matter charge level, cable or power block it's only drawing about 500ma to 800ma. It is agonizingly slow. Fell asleep waiting for some power. Woke up from the nap and thought, "Alright, it's gotta be at 100%." Nope just 53%

Sent from my Pixel XL using Tapatalk
 

jaytv

Senior Member
Jul 24, 2007
172
40
No problems here, both before and after DP3 OTA and then a factory reset to clear up some fingerprint scanner issues.

EDIT: Try a backup and factory reset...
 

dberend

Senior Member
Dec 14, 2010
131
35
Phoenix, AZ
Google Pixel 4a 5G
I figured mine out, I think. I'm assuming there is some type of thermal throttling in the Quickcharge spec, I haven't looked.

It's hot where I live and the aluminum back on the phone seems to absorb every bit of heat when I go outside. It's about 100°F (38°C) at 8:20PM so it never really cools off. When I'm back inside it takes a while to cool off especially if I put it on a charger.

Sent from my Pixel XL using Tapatalk
 

jswclw

Senior Member
Aug 1, 2010
527
122
Springfield, VA
Can anyone confirm that the factory reset does in fact bring fast charging back? I've had about enough slow charging.

Seriously considering getting out of the preview program to get fast charging back. As someone said, it's not just slow, it is excruciatingly slow!
 
  • Like
Reactions: Zwitterion

Zwitterion

Senior Member
Dec 15, 2009
531
126
Can confirm this on DP4. Has anyone figured this out? It's driving me nuts. I'm about to flash back to Oreo despite P being the most meaningful Android version upgrade in recent years.
 

Zwitterion

Senior Member
Dec 15, 2009
531
126
Flashing Android P DP5 has not fixed this. Admittedly, I have flashed using flashall.bat without the "-w" in order to avoid a complete wipe. However, I can't imagine this is relevant to this issue as this isn't a dirty flash, but cleanly replacing the prior OS. So what's up?
 

astropods

Member
Apr 29, 2007
18
2
Texas
I read on another forum booting into safe mode and charging will restore the fast charging. I did it and it worked for my Essential phone. Boot to safe mode and charge for a bit and reboot and it should be working again. The post said if not leave it in safe mode till fully charged and then reboot.
 

Zwitterion

Senior Member
Dec 15, 2009
531
126
I read on another forum booting into safe mode and charging will restore the fast charging. I did it and it worked for my Essential phone. Boot to safe mode and charge for a bit and reboot and it should be working again. The post said if not leave it in safe mode till fully charged and then reboot.

How do you boot into safe mode?

---------- Post added at 01:50 AM ---------- Previous post was at 01:48 AM ----------

Guys, a bug has been logged with Google. Please go over there and make your voices heard!

https://issuetracker.google.com/issues/111907705
 

dberend

Senior Member
Dec 14, 2010
131
35
Phoenix, AZ
Google Pixel 4a 5G
How do you boot into safe mode?


I figure you got it already so before anyone else asks. From the very first search result on Google.

With the device powered on, press and hold the*Power button*(located on the right-edge) until the Power off prompt appears then release.

Touch and hold*Power off*until the Reboot to safe mode prompt appears then release.

Tap*OK*to confirm.*The restart process may take up to 45 seconds to complete.
Upon restart, "Safe mode" appears in the lower-left of the unlock/home screen.

Now you're in Safe Mode.



Sent from my Pixel XL using Tapatalk
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Zwitterion

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 1
    I only have the issue with the pixel on the beta, the other one that I have in the normal build works like a charm (same charger).

    Have no idea if this is a known bug...
    I'm sure everyone would be reporting it if it were. Very strange though. Why not try another charger out of curiosity to see if it works with it? I'd be interested to see if it did
    1
    May be placebo. Just because you don't get the notification doesn't mean it's not fast charging. Only way to really know is download ampere and compare charging rates to a phone that does report fast charging.

    My phone doesn't get any type of message anymore after certain mods, however, my phone still charges at roughly 3.0 amps
    1
    Hello,
    I can confim this issue.
    Google Pixel with Android P Beta 3 is not fast charging.
    I tested it with a power meter and it showed 8 Watts, which is very low compared to fast charging which uses 18 Watts.
    Before I joined the beta program it worked just fine.
    Using default power brick btw.
    1
    Can anyone confirm that the factory reset does in fact bring fast charging back? I've had about enough slow charging.

    Seriously considering getting out of the preview program to get fast charging back. As someone said, it's not just slow, it is excruciatingly slow!
    1
    Factory reset didn't solve it for me either.
    Fast charging works while charging from my wife's pixel 2 charger. And her phone Fast charges too while using my charger.
Our Apps
Get our official app!
The best way to access XDA on your phone
Nav Gestures
Add swipe gestures to any Android
One Handed Mode
Eases uses one hand with your phone