[GUIDE] Enable navigation on cars with Sync Gen 2 and MyFord Touch

Search This thread

swetri

Member
May 14, 2022
12
0
In the Navigation update file if you click the folder SyncMyRide it will open to show all the files inside, but we don't want you to do that is why I said unopened. Your USB stick should only have two (2) entries - the SyncMyRide folder and the autoinstall.lst file. You said all three (3) files on the USB. What other file are you trying to install?
 

swetri

Member
May 14, 2022
12
0
Sorry for the confusion from me, I mean when it's installing the files from USB drive, but it installs all 4 files as I can see on screen without any issue or error and reboots after the first one, continues with the 3 after reboot. As you can see in pictures i the Unlock is on main screen still after installing the PNG file and Unlocking it, It says Navi Unlocked !!! anyway. But I can't see the Navi app in Information as installed. But I will create new USB and try more. Should engine be on or off when installing in some point. Mayby the PNG file has some issues, trying to find it and download an new one.
 

lenko1

Senior Member
Dec 26, 2016
118
13
Here's where it all started and what I used some years back to enable Navigation on Sync 2. Don't know if you followed the steps here but it might be worth it to go over again: https://forum.xda-developers.com/t/...ars-with-sync-gen-2-and-myford-touch.3484473/

The files you downloaded should be good. It seems you are missing a step or not using the right Naviupdate file as provided by Riochim and your scrren should show it is version 5.67.6. One thing I haven't heard you mention is inserting a Ford Navigation card after you had made all the changes and updates.
 
Last edited:

swetri

Member
May 14, 2022
12
0
Here's where it all started and what I used some years back to enable Navigation on Sync 2. Don't know if you followed the steps here but it might be worth it to go over again: https://forum.xda-developers.com/t/...ars-with-sync-gen-2-and-myford-touch.3484473/

The files you downloaded should be good. It seems you are missing a step or not using the right Naviupdate file as provided by Riochim and your scrren should show it is version 5.67.6. One thing I haven't heard you mention is inserting a Ford Navigation card after you had made all the changes and updates.
I have the F9 Sd card, not bought from Ebay, Spain some where :), when I put that in, it does not do anything, just says insert Nav card in upper right corner. I just wonder the Navipatch.png file, is that to be generated for every car or is that download file for all cars.
Just saw when I have read the thread about excel and VIN numbers to fix it. I have tryed to follow those steps as I understand them. I will ave it go over again and see, thanks
 

swetri

Member
May 14, 2022
12
0
I have the F9 Sd card, not bought from Ebay, Spain some where :), when I put that in, it does not do anything, just says insert Nav card in upper right corner. I just wonder the Navipatch.png file, is that to be generated for every car or is that download file for all cars.
Just saw when I have read the thread about excel and VIN numbers to fix it. I have tryed to follow those steps as I understand them. I will ave it go over again and see, thanks
I downloaded the version from link you provided. When installing it stops with no space left or file USB drive issue. Same drive I installed the other sync package from and not complaining. I checked both downloads and 3.08 versions are same size, strange. I think some corrupted files in the link from first thread. Is there a way to reinstall 3.08 from beginning , or what suggestions.
 

lenko1

Senior Member
Dec 26, 2016
118
13
If the update stops as you say it is probably updated already. Sometimes on the Navipatch you have to repeat the process a few times to make it work - that may be it. I know how to bring it back to Sync 3.08 when you have the newer 3.10 installed, but I don't know how to reinstall 3.08 from itself. I don't think that's the problem here. You can look under licences and if Navipatch is in it should show an entry with a "0".

Here's a site that deals with enabling Navigation on Sync 2 ver 3.08 and also on Ver 3.10 and I have a lot of posts where we overcame some of the problems and there are links to files as well. It's 20 pages but the information was helpful in many cases: https://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=16&t=6235&hilit=Navigation
 

swetri

Member
May 14, 2022
12
0
If the update stops as you say it is probably updated already. Sometimes on the Navipatch you have to repeat the process a few times to make it work - that may be it. I know how to bring it back to Sync 3.08 when you have the newer 3.10 installed, but I don't know how to reinstall 3.08 from itself. I don't think that's the problem here. You can look under licences and if Navipatch is in it should show an entry with a "0".

Here's a site that deals with enabling Navigation on Sync 2 ver 3.08 and also on Ver 3.10 and I have a lot of posts where we overcame some of the problems and there are links to files as well. It's 20 pages but the information was helpful in many cases: https://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=16&t=6235&hilit=Navigation
"0" ?, UNder llicenses on the screen there is nothing, where exatly this "0" is seen.
 

lenko1

Senior Member
Dec 26, 2016
118
13
The top line is what Navipatch puts on under licences. This the screen from my 2015 Lincoln MKC. This enabled Navigation for me. Disregard the lower line as later on I had Tedi-K send me a licence (?) as I thought this would replace the ./0 line but it didn't and didn't add anything. If you don't have the ./0 line then you haven't activated the Navipatch.
Try to re download and redo it: https://disk.yandex.com/d/i-JGQR8ZwLrLM.
 

Attachments

  • 20170304_172955.jpg
    20170304_172955.jpg
    793.6 KB · Views: 26
Last edited:

swetri

Member
May 14, 2022
12
0
The top line is what Navipatch puts on under licences. This the screen from my 2015 Lincoln MKC. This enabled Navigation for me. Disregard the lower line as later on I had Tedi-K send me a licence (?) as I thought this would replace the ./0 line but it didn't and didn't add anything. If you don't have the ./0 line then you haven't activated the Navipatch.
Try to re download and redo it: https://disk.yandex.com/d/i-JGQR8ZwLrLM.
I Downloaded new file, but still same issue. Is this file for 3.8? Are they same version for both versions 3.8 and 3.10, and same for European version.
What does the optional patch do?
Is that for European version ?.
Any harm to try that one?
 

lenko1

Senior Member
Dec 26, 2016
118
13
There is only one patch and it is for either but it seems to work best with 3.08. No harm to try that. Put it on a Fat 32 formatted USB. Insert it in the vehicle's slot with vehicle running. Bring up the display screen and then the file on the USB and activate it with you finger tap on the screen. I'm in North America so I'm not absolutely sure about the European needs. It seems that they are the same, but you might want to aski Riochim and he's in Europe - I believe.

The only way to reinstall Sync 2 Version 3.08 is to up grade it to version 3.10 before you go back to ver. 3.10. While in 3.10 you can install Riochim's Navupdate file for 3.10 and try to enable Navigation there - it's been done by others. If not then you can go back to 3.08 with the correct autoinstall.lst file and the Euro 3.08 file. Copy all of the following lines exactly for the Back to Euro 3.08 Autoinstall.lst file:

;+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
; Microsoft Windows Automotive
; USB Installation Directive File
; 3.8 (15128) Update from:
; 10308,10337,11038,11063,11081,11134
; 12023,12047,12058,12156,12285,13164,
; 13171, 13213, 13249, 13269, 13283, 13284, 13309, 13312
; 14073, 14122, 15042, 15050, 15085, 15091, 15109
; Other versions not supported
; autoinstall.lst (EU-Lang pack3 DE-DE_EN-GB_FR-FR_IT-IT)
;
;+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

;;;
;;; The following tags are software versions supported by this update
;;;
[SYNCGen2_4.23.11038]
[SYNCGen2_4.23.11063]
[SYNCGen2_4.23.11081]
[SYNCGen2_4.23.11134]
[SYNCGen2_4.26.12023]
[SYNCGen2_4.28.12156]
[SYNCGen2_4.29.12285]
Item1 = BT4T-14D546-EE
Open1 = SyncMyRide\BT4T-14D546-EE.cab
Item2 = EA5T-14D546-AKB
Open2 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AKB.cab
Item3 = EA5T-14D546-HB
Open3 = SyncMyRide\EA5T-14D546-HB.cab
Item4 = EA5T-14D546-ACB
Open4 = SyncMyRide\EA5T-14D546-ACB.zip
Item5 = BT4T-14D546-FB
Open5 = SyncMyRide\BT4T-14D546-FB.cab
Item6 = EA5T-14D546-AHB
Open6 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AHB.cab
Item7 = EA5T-14D546-ADB
Open7 = SyncMyRide\EA5T-14D546-ADB.cab
Item8 = EA5T-14D546-AEB
Open8 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AEB.cab
Options = AutoInstall

;;;
;;; The following are the 3.08.15128 image files
;;;
[SYNCGen2_3.08.15128]
Item1 = EA5T-14D546-AFB
Open1 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AFB.cab
Item2 = EA5T-14F496-MA
Open2 = SyncMyRide\EA5T-14F496-MA.zip
Item3 = EA5T-14F657-AE
Open3 = SyncMyRide\EA5T-14F657-AE.zip
Item4 = EA5T-14F497-DE
Open4 = SyncMyRide\EA5T-14F497-DE.zip
Item5 = EA5T-14D546-DE
Open5 = SyncMyRide\EA5T-14D546-DE.zip
Item6 = EA5T-14D546-FD
Open6 = SyncMyRide\EA5T-14D546-FD.zip
Item7 = EA5T-14F496-PA
Open7 = SyncMyRide\EA5T-14F496-PA.zip
Item8 = EA5T-14F496-RA
Open8 = SyncMyRide\EA5T-14F496-RA.zip
Item9 = EA5T-14F496-SA
Open9 = SyncMyRide\EA5T-14F496-SA.zip
Item10 = EA5T-14F496-UA
Open10 = SyncMyRide\EA5T-14F496-UA.zip
Item11 = EA5T-14F496-TB
Open11 = SyncMyRide\EA5T-14F496-TB.zip
Item12 = EA5T-14D546-AJB
Open12 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AJB.cab
Item13 = EA5T-14F496-VD
Open13 = SyncMyRide\EA5T-14F496-VD.zip
Item14 = EA5T-14D546-AYD
Open14 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AYD.zip
Item15 = EA5T-14D546-AGB
Open15 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AGB.cab
Item16 = BT4T-14D546-EE
Open16 = SyncMyRide\BT4T-14D546-EE.cab
Item17 = EA5T-14D546-LB
Open17 = SyncMyRide\EA5T-14D546-LB.cab
Options = AutoInstall

;;;
;;; This tag runs only on Zodiac pre-release tags
;;;
[SYNCGen2_4.30.13171]
[SYNCGen2_4.32.14073]
[SYNCGen2_4.32.14122]
[SYNCGen2_3.08.15042]
[SYNCGen2_3.08.15050]
[SYNCGen2_3.08.15085]
[SYNCGen2_3.08.15091]
[SYNCGen2_3.08.15109]
[SYNCGen2_3.10.16180]
Item1 = BT4T-14D546-EE
Open1 = SyncMyRide\BT4T-14D546-EE.cab
Item2 = EA5T-14D546-AKB
Open2 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AKB.cab
Item3 = EA5T-14D546-HB
Open3 = SyncMyRide\EA5T-14D546-HB.cab
Item4 = BT4T-14D546-FB
Open4 = SyncMyRide\BT4T-14D546-FB.cab
Item5 = EA5T-14D546-AHB
Open5 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AHB.cab
Item6 = EA5T-14D546-ADB
Open6 = SyncMyRide\EA5T-14D546-ADB.cab
Item7 = EA5T-14D546-AEB
Open7 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AEB.cab
Options = AutoInstall

;;;
;;; This tag runs only if none of the other tags match
;;;
[SYNCGen2_All]
Item1 = BT4T-14D546-EE
Open1 = SyncMyRide\BT4T-14D546-EE.cab
Item2 = EA5T-14D546-NB
Open2 = SyncMyRide\EA5T-14D546-NB.cab
Options = AutoInstall
 

swetri

Member
May 14, 2022
12
0
There is only one patch and it is for either but it seems to work best with 3.08. No harm to try that. Put it on a Fat 32 formatted USB. Insert it in the vehicle's slot with vehicle running. Bring up the display screen and then the file on the USB and activate it with you finger tap on the screen. I'm in North America so I'm not absolutely sure about the European needs. It seems that they are the same, but you might want to aski Riochim and he's in Europe - I believe.

The only way to reinstall Sync 2 Version 3.08 is to up grade it to version 3.10 before you go back to ver. 3.10. While in 3.10 you can install Riochim's Navupdate file for 3.10 and try to enable Navigation there - it's been done by others. If not then you can go back to 3.08 with the correct autoinstall.lst file and the Euro 3.08 file. Copy all of the following lines exactly for the Back to Euro 3.08 Autoinstall.lst file:

;+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
; Microsoft Windows Automotive
; USB Installation Directive File
; 3.8 (15128) Update from:
; 10308,10337,11038,11063,11081,11134
; 12023,12047,12058,12156,12285,13164,
; 13171, 13213, 13249, 13269, 13283, 13284, 13309, 13312
; 14073, 14122, 15042, 15050, 15085, 15091, 15109
; Other versions not supported
; autoinstall.lst (EU-Lang pack3 DE-DE_EN-GB_FR-FR_IT-IT)
;
;+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

;;;
;;; The following tags are software versions supported by this update
;;;
[SYNCGen2_4.23.11038]
[SYNCGen2_4.23.11063]
[SYNCGen2_4.23.11081]
[SYNCGen2_4.23.11134]
[SYNCGen2_4.26.12023]
[SYNCGen2_4.28.12156]
[SYNCGen2_4.29.12285]
Item1 = BT4T-14D546-EE
Open1 = SyncMyRide\BT4T-14D546-EE.cab
Item2 = EA5T-14D546-AKB
Open2 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AKB.cab
Item3 = EA5T-14D546-HB
Open3 = SyncMyRide\EA5T-14D546-HB.cab
Item4 = EA5T-14D546-ACB
Open4 = SyncMyRide\EA5T-14D546-ACB.zip
Item5 = BT4T-14D546-FB
Open5 = SyncMyRide\BT4T-14D546-FB.cab
Item6 = EA5T-14D546-AHB
Open6 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AHB.cab
Item7 = EA5T-14D546-ADB
Open7 = SyncMyRide\EA5T-14D546-ADB.cab
Item8 = EA5T-14D546-AEB
Open8 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AEB.cab
Options = AutoInstall

;;;
;;; The following are the 3.08.15128 image files
;;;
[SYNCGen2_3.08.15128]
Item1 = EA5T-14D546-AFB
Open1 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AFB.cab
Item2 = EA5T-14F496-MA
Open2 = SyncMyRide\EA5T-14F496-MA.zip
Item3 = EA5T-14F657-AE
Open3 = SyncMyRide\EA5T-14F657-AE.zip
Item4 = EA5T-14F497-DE
Open4 = SyncMyRide\EA5T-14F497-DE.zip
Item5 = EA5T-14D546-DE
Open5 = SyncMyRide\EA5T-14D546-DE.zip
Item6 = EA5T-14D546-FD
Open6 = SyncMyRide\EA5T-14D546-FD.zip
Item7 = EA5T-14F496-PA
Open7 = SyncMyRide\EA5T-14F496-PA.zip
Item8 = EA5T-14F496-RA
Open8 = SyncMyRide\EA5T-14F496-RA.zip
Item9 = EA5T-14F496-SA
Open9 = SyncMyRide\EA5T-14F496-SA.zip
Item10 = EA5T-14F496-UA
Open10 = SyncMyRide\EA5T-14F496-UA.zip
Item11 = EA5T-14F496-TB
Open11 = SyncMyRide\EA5T-14F496-TB.zip
Item12 = EA5T-14D546-AJB
Open12 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AJB.cab
Item13 = EA5T-14F496-VD
Open13 = SyncMyRide\EA5T-14F496-VD.zip
Item14 = EA5T-14D546-AYD
Open14 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AYD.zip
Item15 = EA5T-14D546-AGB
Open15 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AGB.cab
Item16 = BT4T-14D546-EE
Open16 = SyncMyRide\BT4T-14D546-EE.cab
Item17 = EA5T-14D546-LB
Open17 = SyncMyRide\EA5T-14D546-LB.cab
Options = AutoInstall

;;;
;;; This tag runs only on Zodiac pre-release tags
;;;
[SYNCGen2_4.30.13171]
[SYNCGen2_4.32.14073]
[SYNCGen2_4.32.14122]
[SYNCGen2_3.08.15042]
[SYNCGen2_3.08.15050]
[SYNCGen2_3.08.15085]
[SYNCGen2_3.08.15091]
[SYNCGen2_3.08.15109]
[SYNCGen2_3.10.16180]
Item1 = BT4T-14D546-EE
Open1 = SyncMyRide\BT4T-14D546-EE.cab
Item2 = EA5T-14D546-AKB
Open2 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AKB.cab
Item3 = EA5T-14D546-HB
Open3 = SyncMyRide\EA5T-14D546-HB.cab
Item4 = BT4T-14D546-FB
Open4 = SyncMyRide\BT4T-14D546-FB.cab
Item5 = EA5T-14D546-AHB
Open5 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AHB.cab
Item6 = EA5T-14D546-ADB
Open6 = SyncMyRide\EA5T-14D546-ADB.cab
Item7 = EA5T-14D546-AEB
Open7 = SyncMyRide\EA5T-14D546-AEB.cab
Options = AutoInstall

;;;
;;; This tag runs only if none of the other tags match
;;;
[SYNCGen2_All]
Item1 = BT4T-14D546-EE
Open1 = SyncMyRide\BT4T-14D546-EE.cab
Item2 = EA5T-14D546-NB
Open2 = SyncMyRide\EA5T-14D546-NB.cab
Options = AutoInstall
Hmm, lots of files, need them all?, if YES, where can I find those?. Mayby there is an link some where in this thread, starts to be huge. I will try with this patch first
;+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
; Microsoft Windows Automotive
; USB Installation Directive File
; autoinstall.lst
;+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

[SYNCGen2_All]
Item1 = BT4T-14D546-EE
Open1 = SyncMyRide\BT4T-14D546-EE.CAB
Options = AutoInstall

What stands the EE for, if someone knows?.

Thanks swetri
 

lenko1

Senior Member
Dec 26, 2016
118
13
I sent you that link just to read as I thought you might get something out of what others have done.
 

FFusion2016

Member
Jun 25, 2022
6
0
Hi All. I have a 2016 Ford Fusion that did NOT have navigation by default. I have followed almost every thread and every post I can find with no luck. I'm currently on 3.10, have installed the AG update, done the .PNG patch, changed the APIM configuration, got to the point it says "Insert Nav SD Card". I put the SD card in and no luck. After awhile, I then tried a master reset to see if that would do something. Still no luck. When I go to system information, I seem to be missing "Navigation Application Version: x.xx.x." This option is not there, even after unlocking the .png file. I also don't seem to have any "Software Licenses" installed either. I've been at this for a few hours and am not sure what else to try at this point. Does anyone have any suggestions on what to do? Thanks in advance!
 

FFusion2016

Member
Jun 25, 2022
6
0
Hi All. I have a 2016 Ford Fusion that did NOT have navigation by default. I have followed almost every thread and every post I can find with no luck. I'm currently on 3.10, have installed the AG update, done the .PNG patch, changed the APIM configuration, got to the point it says "Insert Nav SD Card". I put the SD card in and no luck. After awhile, I then tried a master reset to see if that would do something. Still no luck. When I go to system information, I seem to be missing "Navigation Application Version: x.xx.x." This option is not there, even after unlocking the .png file. I also don't seem to have any "Software Licenses" installed either. I've been at this for a few hours and am not sure what else to try at this point. Does anyone have any suggestions on what to do? Thanks in advance!
Also want to be clear that I did downgrade to 3.8 and had no luck following the same steps.
 

lenko1

Senior Member
Dec 26, 2016
118
13
Are you using Riochim's Navigation update files? His are the correct ones. Ones posted by Vincentka did not work.
 

lenko1

Senior Member
Dec 26, 2016
118
13
The png patch works as a license. If you are getting the insert sd card, the patch likely worked, however it may also be the sd card - depending on it's source. Another issue has been with the Ford Sync Ver 3.10 - many have had problems activating navigation. Did the Naviupdate AG file go in? The USB you use should be formatted with Fat 32 or Xfat and the update file should only have the SyncMyRide folder (unopened) and the Autoinstall.lst file. It sounds like you did everything you should but I repeat here in the event you missed something. If you are looking for a license file, then do a search for tedi-k on XDA and PM him about it. I activated Navigation opn a 2015 Lincoln MKC with Sync 3.08 years ago and later tedi-k put out a 3.10 (it's on this site) and I used that. I went back to 3.08 to put Ford's 3.10 on and there were a few issues but Nav worked so I went back to 3.08 and put Tedi-k's 3.10 file. During that time the Naviupdate AG came out so I put that on. Eventually i went back to 3.08 and put Ford's 3.10 back on.
Navigation worked in all the various moves I made.
 

FFusion2016

Member
Jun 25, 2022
6
0
The png patch works as a license. If you are getting the insert sd card, the patch likely worked, however it may also be the sd card - depending on it's source. Another issue has been with the Ford Sync Ver 3.10 - many have had problems activating navigation. Did the Naviupdate AG file go in? The USB you use should be formatted with Fat 32 or Xfat and the update file should only have the SyncMyRide folder (unopened) and the Autoinstall.lst file. It sounds like you did everything you should but I repeat here in the event you missed something. If you are looking for a license file, then do a search for tedi-k on XDA and PM him about it. I activated Navigation opn a 2015 Lincoln MKC with Sync 3.08 years ago and later tedi-k put out a 3.10 (it's on this site) and I used that. I went back to 3.08 to put Ford's 3.10 on and there were a few issues but Nav worked so I went back to 3.08 and put Tedi-k's 3.10 file. During that time the Naviupdate AG came out so I put that on. Eventually i went back to 3.08 and put Ford's 3.10 back on.
Navigation worked in all the various moves I made.
Thanks for the response. Yes, the AG file looks like it takes, but when I go to look at the software version, the navigation application is not there. Yes, those are the correct files that I have used in the USB. I will pm tedi-k and see if I get anywhere. If you come up with anything else you think I could try in the meantime, please let me know. Thanks!
 

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 37
    I thought it would be nice to distill all of the information provided in this thread: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=3368080 into an easy to follow guide. This method was originally described here: https://www.drive2.ru/l/10018006/

    Before you proceed, please understand the following:
    • I am very new to modifications like this and I'm not very knowledgeable. If you mess something up, I probably won't be able to help you.
    • The following guide is the steps that I took to get this working on my 2012 Ford Focus. I'm not aware of any car model-specific issues, but that doesn't mean that there aren't any.
    • This guide is for North American cars. If you live in a different region this will still probably work, but you will need to use the MyFord Touch system software files that correspond to your region.

    What you will need:

    Got everything? Let's get started:

    1. Plug (or pair, if you're using a Bluetooth adapter) your OBD2 interface into the OBD2 port on your car.
    2. Put your key in the car and turn it to the On position (the first click after off. Do not put it in accessory mode, which is the second click).
    3. Start up Forscan. You should be on the Vehicle and Interface Information screen (the icon looks like a car with an "i" in a yellow circle on top of it).
    4. Click on the icon that looks like two power cables plugged in to each other to connect to your car. You'll see some information start to populate the log. Wait until it is completely finished.
    5. Forscan might show you a menu with different vehicle options to pick. Pick yours from the list. In my case, it asked if my Focus was 2012 or 2013.
    6. If at any time Forscan asks if you want to save something so you can back it up later, say yes.
    7. Click on the icon that looks like a microchip and under the Configuration and Programming tab, select APIM and press the play icon.
    8. You'll see a lot of fields that are labeled with numbers that start with 7D0. Click the disk icon at the bottom of the screen to save a copy of these original values.
    9. Find 7D0-01-02 and change the first two numbers in the first field from 00 to 04. Click Write to save the change.
    10. You'll see a warning message about the checksum being bad. Click yes to ignore it and continue with the change.
    11. Go back to the Vehicle and Interface Information screen (the icon looks like a car with an "i" in a yellow circle on top of it) and click the unplugged power cables icon to disconnect your computer from the car. You can remove the OBD2 interface now if you like.
    12. Put the png file that you downloaded earlier on to a USB flash drive and plug it into the USB port in your car.
    13. In MyFord Touch, go to settings -> display, and find the setting for changing the wallpaper (I forget exactly what it's called).
    14. Click on Add, and select your USB drive. Highlight the png file, and in the preview box, you should see a blue button that says "enable nav" or something like that. Press it, and you should see "nav enabled" appear above it.
    15. Extract the nav-related files to your USB flash drive and plug it in to your car. It will install some things (be patient, let it finish) and when it's done, you should see an "i" icon at the bottom of your home screen.
    16. Insert your navigation SD card into your car's SD card slot, and you should be good to go.

    Hopefully you now have access to a navigation system that is every bit as sub-par but adequate as the rest of the MyFord Touch system. Congrats!

    UPDATE: Someone just told me that their car wouldn't read their map card until they installed the package that I labeled optional, so it might be worth a shot if you didn't use it and you're having issues. Again, that package is specific to North America, so if you need a different region, you'll have to find it yourself unless some helpful reader wants to provide a link, and I'll post it here.
    4
    I followed these steps pretty much exactly and everything works perfect. I did a master reset and I did not install the optional update pack and I had no issues with my map card.

    also worth noting to fix IPC so instead of compass it says Navigation:
    720-01-01 E5C0-29BE-24D9 needs to be E5C2-29BE-24DB

    update: my middle/last part of that string did not match exactly, however changing the 2 bits still fixed the cluster to say Navigation.
    2
    Hi

    I have a problem. I do the steps on my mondeo 2015 Europe but doesnt work. If I insert card says bad SD card. Insert valid SD card..
    Do anybody have an idea what ia wrong?
    Is maybe bad SD card, or something else?

    Regards

    I had the same problem as this and it turns out there is a fix, download this zip folder (w w w.dropbox.com/s/llahdixb1ctj6hx/NaviUpdate_5.67.6.zip?dl=0) place the syncmyride folder and the autoinstall file in the root of a usb stick. The sync system will update and reset, once done so it will come up with the prompt to insert your nav SD card, once you do it should all work.

    Hope this helps anyone else, the information in this thread has been very useful :good:
    2
    Nav In Motion is a Region Change (telling the car it's from a region without restrictions on entering data while driving). When you enable Nav In Motion, you lose Sirius stuff. This is documented in the real Nav Activation threads.

    Also, you mucked with your AsBuilt, never tried setting it back to stock when you had a problem, blamed/nagged Sirius until they gave you a free subscription, and then when that didn't work you went to the dealership to have them investigate your hacked system?

    I'm surprised they didn't reset your AsBuilt data. I also hope they charged you 3 hours of labor.


    The ACM bit does nothing as far as we know. No reason to change it. Nobody has reported any benefit or even any change from doing so.
    1
    After a few attempts I finally have Nav on our 2013 Edge. I'm grateful for the assistance I received from a fellow member. We spoke last night and I had missed 1 step in the activation process and that was all it took. I used the png method without doing a Master reset.
    Again many thanks to this site and it's members for the help.