• Introducing XDA Computing: Discussion zones for Hardware, Software, and more!    Check it out!
Search This thread

immortalneo

Senior Member
Jan 25, 2011
4,423
1,950
Malappuram, Kerala
There are a lot of people joining XDA on a daily basis, and there are a lot of repetitive questions being asked
which clutter up the Development and 'Q & A' threads. Point them here. Feel free to ask or answer questions.

The idea of this thread is to get users to help other users with their problems/questions. People are usually
ridiculed for asking questions that other people deem stupid even though it may be a legitimate question. This
leads to new users being afraid to ask questions!

Only provide well mannered help towards users in this thread. Please do not spoon feed, but rather point in
the direction where that user can find an answer
and educate himself. If you don't want to answer, at least
point out where to find the answer.



Before posting anything, I strongly advise you to read THIS thread.

Then, have a quick look at the names of threads in Post No. 2, you might find what you need right away.

Third. Even if you do get your question answered, please do come back and read threads in Post No. 2
(coming later as soon as we start getting the guides) to educate yourself. You'll be surprised how much time
and frustration it will save you in the future!



No abuse towards noobs tolerated here! That means:
NO TROLLING
NO NAME CALLING
NO RIDICULING
NO FLAMING


ASK ANY QUESTION HERE! No question is stupid or irrelevant in this thread. You will either get an answer or will get pointed in the right direction.


*A Special Thanks to mark manning for his help in creating this thread*


HALL OF FAME

People who contributed most to this thread and helped countless number of people with their
problems/questions. In no particular order.

Bruce Wayne
post-mortem
SilentStrider
Ghostfreak NB
mayank9856
sgs22012
Zatta
ADDICT.ANK



These people also have the right to use the banner below:
Newbie%20Thread%20Sign.gif


Just add this code to your signature:
HTML:
[URL="http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2257421"][IMG]https://dl.dropboxusercontent.com/u/41066660/Newbie%20Thread%20Sign.gif[/IMG][/URL]
 
Last edited:

SubwayChamp

Senior Member
Aug 6, 2016
3,395
3
1,441
Thanks so much for this thread!

I have a brand new Moto G100, purchased direct from Motorola. I have unlocked my bootloader, but I'd like to pull a full copy of all of my device's files prior to continuing down the road to add root, custom roms, etc.

What is the best way to do this *before* I root my device?

For reference, I attempted to use this(quite old) guide, and though I am able to access adb shell on my device, none of the other commands seem to work. https://forum.xda-developers.com/t/guide-making-dump-files-out-of-android-device-partitions.2450045/
The thread you linked says clearly that root is required.
Edit: By device files, I mean boot.img, system.img, etc.
You need to root it in order to can dump/backup partitions.
 
  • Like
Reactions: Toasty1Too

tchl

Senior Member
Nov 15, 2021
65
6
I plug my device into my pc with USB debugging on and permission given. I select File Transfer and I hear a ding from my pc that it has connected but the device does not pop up on my screen for me to transfer files. Any suggestion on how to rectify?
 

V0latyle

Forum Moderator
Staff member
I plug my device into my pc with USB debugging on and permission given. I select File Transfer and I hear a ding from my pc that it has connected but the device does not pop up on my screen for me to transfer files. Any suggestion on how to rectify?
If you heard the connection sound, you should be able to find the device in My Computer / This PC. Windows is supposed to ask the first time you connect a device what action you want to happen when it's connected; this doesn't always work, and some of us click away the pop up absent mindedly.

If you don't see your phone listed, check to ensure you have the correct drivers installed.

If you're just trying to make your phone automatically open on your computer when you plug it in, here's a guide that should help.
 
  • Like
Reactions: GOOGLE_USER

tchl

Senior Member
Nov 15, 2021
65
6
If you heard the connection sound, you should be able to find the device in My Computer / This PC. Windows is supposed to ask the first time you connect a device what action you want to happen when it's connected; this doesn't always work, and some of us click away the pop up absent mindedly.

If you don't see your phone listed, check to ensure you have the correct drivers installed.

If you're just trying to make your phone automatically open on your computer when you plug it in, here's a guide that should help.
Thanks for the reply.

I checked under my This PC and the device is not visible. I clicked on the Auto Play settings and changed to ask every time but nothing changed, even after I rebooted both my pc and the device. When I select PTP on the device I get the pop up on my PC but when I click File transfer the connection disappears and I don't have a folder.

I'm guessing it is a driver issue. I appreciate your help.
 
  • Like
Reactions: V0latyle

xAxB

Member
Mar 9, 2017
45
9
Can anyone please do a summary, or point me to a summary of how different Android phone makers locking / unlocking bootloaders, flashing (for updates but also roll back) official / unofficial ROM?

As far as I know some manufacturers completely locks their bootloader (Huawei?), others make it extremely easy (Google), while others have some conditions (Xiaomi needing to install certain software, wait a week), and yet others it depends (Samsung).

At the moment, I am very impressed by my experience with the Pixel. I found it extremely easy to:
- Unlock the bootloader
- Find every (?) official ROM ever released for the device (Factory and OTA are all on their website so I do not need to hunt if I want to test something on a particular version)
- Roll back (on the Pixel XL which came with Android 10 when I bought it, I was able to effortlessly go back to Android 7, then update to 8, then back to 7, then update to 10 - obviously need to wipe when rolling back but there was no restrictions). I needed to do this for some testing.

As far as I know OnePlus also make bootloader unlocking easy. But do they make it easy to find older ROM / roll back? As far as I know, Xiaomi for instance have some anti-rollback thing on some of their phone.

And other than Google and OnePlus, are there any other phone maker I should look at? Thanks.

TBH, I am perfectly happy with Google on this aspect, but on the hardware side, sometime the Pixel isn't what I am really after, so it would be nice to have other alternative to at least compare with.
 
Nov 26, 2021
4
0
If it turns out that the storage being full is actually the problem, USB debugging not being enabled is a roadblock as far as deleting some data. But, as @SubwayChamp stated, if you use the SPFT software, it has an option to save your data. Or, if there is a custom recovery such as TWRP for your device, you can install TWRP recovery then use the file explorer that is built into TWRP to navigate through the folders/files in storage one at a time and delete anything that you think is unimportant. You shouldn't have to clear a large amount of space, 100-300 megabytes should be enough.
I'll be honest I downloaded sp flash tool and I coudln't really figure out with file to use or where to find it in order to download my data. But I followed this method and have a bunch of .bin files, if i were to then reformat the device, how would i put the files back on? or is there even a way to access them now in their current form?

@SubwayChamp if you could provide some insight as well please.

Link I followed: https://forum.hovatek.com/thread-40865.html
 

SubwayChamp

Senior Member
Aug 6, 2016
3,395
3
1,441
I'll be honest I downloaded sp flash tool and I coudln't really figure out with file to use or where to find it in order to download my data. But I followed this method and have a bunch of .bin files, if i were to then reformat the device, how would i put the files back on? or is there even a way to access them now in their current form?

@SubwayChamp if you could provide some insight as well please.

Link I followed: https://forum.hovatek.com/thread-40865.html
Don't remember exactly what you actually need to do.

Seeing this last post, I guess you did try to back up some (or all?) partitions, and you used mtk-client to try out.

If this is the case, firstly it looks like you dumped all the partitions at once with python mtk rl out, the problem will be that probably you don't actually need all the partitions from being backed up and the userdata will take a long time (and huge space). You probably only need to use the python mtk r option, for example if you need to back up the boot image to can patch it with Magisk then you may use type python mtk r boot boot.img
 
  • Like
Reactions: mrrocketdog

NebulaXD

Member
Dec 4, 2021
8
0
How can I flash my Nokia Lumia 630?

I tried on WPInternals, but it says:
Flash failed! Error 0x1106: Security header validation failed

I also tried THOR2, which also failed. It says:
Initiating FFU flash operation WinUSB in use. isDeviceInNcsdMode isDeviceInNcsdMode is false Device mode 6 Uefi mode [THOR2_flash_state] Pre-programming operations Disable timeouts Detecting UEFI responder Lumia UEFI Application did not respond to version info query Device is not in Lumia UEFI mode Device mode get failed, mode is 6 Connection lost, trying to re-connect Rebooting to the normal mode... Rebooting from the WP/MMOS failed. Operation took about 16.00 seconds. THOR2_ERROR_TO_COMMUNICATE_WITH_DEVICE THOR2 1.8.2.18 exited with error code 84102 (0x14886)

Can someone help me?
 

The Invizible

Member
Feb 28, 2017
29
2
I do not like your chances, but have you searched github for a device tree for your specific Chinese model?

I once had a phone that was no longer supported by custom ROMs, but, a very similar phone was still being built by LOS. ROMs for the other phone worked on my phone except that the screen was upside down. I found (well someone else did) that this could be corrected by replacing two files with ones sourced from my device, and then the LOS ROM worked. On finding this out, I started building numerous newer custom ROMs from source, for my no longer supported phone.

Your sound issue may be caused by a difference in the default device blobs. There are also methods to build device trees from a running phone. They basically pull all the required proprietary blobs specific to your working device.
I'm starting to not like those chances as well. I've searched GitHub but found nothing relevant to my specific model.

How should I go about finding the files that are responsible for sound? also I don't have a device tree so I'm guessing that i'd have to build one myself. you think this work can be done by a total noob?

I should mention that the other model received an Ice cream sandwich update while the model that I have didn't. now if custom roms were based on an andoird 4 device tree, will my android 3 tree " assuming i build it " be compatible with it?
 
Last edited:

Droidriven

Senior Member
Jan 27, 2014
15,103
3
5,235
NC
Verizon Samsung Galaxy S III
HTC Thunderbolt
I'm starting to not like those chances as well. I've searched GitHub but found nothing relevant to my specific model.

How should I go about finding the files that are responsible for sound? also I don't have a device tree so I'm guessing that i'd have to build one myself. you think this work can be done by a total noob?

I should mention that the other model received an Ice cream sandwich update while they model that I have didn't. now if custom roms were based on an andoird 4 device tree, will my android 3 tree " assuming i build it " be compatible with it?
To be honest, building an android 4 or lesser ROM these days is really not worth doing for many reasons. Between compatibility issues with apps and a myriad number of security aspects not being available in Android 4 and older ROMs, it is probably more of a risk and inadequate operating system to be using with modern apps and networking.
 

0lPlayerl0

Member
Nov 26, 2021
5
0
i cant find any recovery for my old tablet(gt-p1000)cant install cwm with rom manger or twrp
all of the link are broken put over 2 days to this If you can help me
 

Fytdyh

Senior Member
Aug 17, 2015
439
127
Redmi Note 8 Pro
i cant find any recovery for my old tablet(gt-p1000)cant install cwm with rom manger or twrp
all of the link are broken put over 2 days to this If you can help me
I strongly suggest you stop using this device. Google dropped support for it, the links are dead, almost every thread is dead, and at 512 MB of ram consider yourself lucky if basic functionality works, like calculator or calendar. Anything else, starting from internet browsing to gaming will not work. Best case scenario, use this as a live picture frame.
 

Sahib Abbas

Member
Dec 2, 2021
8
0
hello. i dont know if this is the right place to ask. could anyone direct me how to install custom rom on sony xperia xa2 (h3133) running on android pie(9)? If anyone wishes to "spoonfeed" me the whole process it would be really appreciated. Directing me to respective links should be helpful anyways.
 

SubwayChamp

Senior Member
Aug 6, 2016
3,395
3
1,441
  • Like
Reactions: The Invizible

SubwayChamp

Senior Member
Aug 6, 2016
3,395
3
1,441
hello. i dont know if this is the right place to ask. could anyone direct me how to install custom rom on sony xperia xa2 (h3133) running on android pie(9)? If anyone wishes to "spoonfeed" me the whole process it would be really appreciated. Directing me to respective links should be helpful anyways.
You will find here all that you need.
 

DiamondJohn

Recognized Contributor
Aug 31, 2013
5,857
5,699
Sydney
I plug my device into my pc with USB debugging on and permission given. I select File Transfer and I hear a ding from my pc that it has connected but the device does not pop up on my screen for me to transfer files. Any suggestion on how to rectify?
Look into adb push

I dont remeember if your device was one of the other ones where its somehow broken, however, I use FTP Over WiFi to transfer files, using the brilliant file manager MiX
I'm starting to not like those chances as well. I've searched GitHub but found nothing relevant to my specific model.

How should I go about finding the files that are responsible for sound? also I don't have a device tree so I'm guessing that i'd have to build one myself. you think this work can be done by a total noob?

I should mention that the other model received an Ice cream sandwich update while the model that I have didn't. now if custom roms were based on an andoird 4 device tree, will my android 3 tree " assuming i build it " be compatible with it?
Building a new device tree is not for a noob.

I agree with most others in regards to theage of your device. I would like to add a warning, with such an old device, you could end up spending a LOT of time & effort, only to have the physical device break the day after you get it working. Of course, you could be doing it for the challenge/hobby. Nearly all my phones I use until they physically die, and they are all MUCH younger than yours. Currently my spare / previous phone is from 2013 and its stumbling all over the place; and hence my upgrade.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: The Invizible

tchl

Senior Member
Nov 15, 2021
65
6
Strange question... What happens if you "delete" all system applications using adb?
 

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 2
    Just the boot slot seems to be messed up from what I did, I am just unable to get into fastboot or BROM, the video posted seemed to match up I guess it is cycling through preloader but not properly?
    I saw in your video that you kept the device connected to the PC, and then you are trying to perform the combination buttons, but you have to disconnect it from the PC.

    It might be that your device is using the DA/SLA authentication, if this is the case you have to bypass the preloader stage allowing the device to boot properly to BROM mode, this is done by the mtk-bypass utility or the same by the tools provided in the Galaxy A Forum I linked previously. Or you can use this zip, unzip it in a convenient place.

    Device might be cycling as it is very unstable, just imagine and direct yourself the timing:
    - Connect one end of the USB cable to the PC.
    - Run the bypass.bat command and have the CMD opened.
    - Press the three buttons for about 10 seconds, this will power off the device.
    - Immediately, release the three buttons, and now, rapidly, press the two volume buttons and connect to the PC the other end of the USB cable. This is how it looks with my device connecting it...
    b1.pngb2.png
    This tool also added support for your processor https://androidfilehost.com/?fid=7161016148664809258
    2
    Hello guys,I was uninstalling some apps and accidently Asus launcher,Google Play and Play services etc got selected as well.While apps were getting uninstalled and downgraded,phone restarted somehow and everything is screwed up now.I am stuck on a screen telling “Can’t load Android System.Your data may be corrupt.If you continue to get this message, you may need to perform a factory data reset and erase all user data stored on this device” with 2 options underneath, 1.Try again and 2.Factory data reset

    When I select “Try again” it shows “ Dead android robot on his back and red triangle” for a split second and then goes to Asus logo screen for 5 seconds and then ask for encryption key, when I enter the key it goes to ASUS logo screen again for 30-40 seconds and again back to Error screen.

    Asus ZenFone 3 ZE552KL
    ROM : Stock Oreo Version WW-15.0410.1807.75
    Bootloader is Locked
    Recovery : Stock Recovery
    USB debugging : Disabled
    Android device encryption is ON


    I don’t wanna to lose my data coz there are some very important documents,projects reports, pictures and backups in it.

    Device is booting in Fastboot Mode and Recovery Mode.

    It even boots to the Sideload Mode via recovery and running "adb devices" command shows it attached with it's serial number and sideload but other commands don't work ( probably coz USB debugging is disabled ? )

    Device is being shown /listed in Fastboot Mode.

    I am unable to use adb as USB debugging is disabled.Running "adb devices " command shows device’s serial number and "recovery" written next to it ,in the command prompt.

    Will flashing Version WW-15.0410.1807.75 again do the job without wiping user data ? Just like “userdata” partition is not normally touched by the OTA update process ?

    How about flashing only boot.img / system.img ?Can we resolve the issue by just flashing just system.img or boot.img instead of flashing complete stock ROM ?

    I don't care about performance of the system or unpredicted issues later on,my entire focus is on preserving my data.

    Any help would be greatly appreciated!
    If you can flash the same firmware version probably won't wipe data, usually it doesn't but no way to tell you for sure.
    Flashing by parts is not an option, your device is locked.
    1
    Hi,
    I am noob in android, but is not it possible to run twrp command like you would do regular app from adb?
    Code:
    adb.exe shell pm uninstall -k com.whatsapp

    so
    Code:
    adb root
    adb shell twrp format data
    ?
    something in that direction?
    Shell commands in TWRP are different to what can be run in the Android OS. TWRP is not running the full OS and so install and uninstall are some of the commands that will not run. The install/uninstall steps are within the OS. There are other commands that can only be run in recovery.
    1
    Hello. Not sure if I'm posting this in the correct area, but I have a few questions. I have not been involved with android for about 5 years but used to regularly root and rom my older android phones. I have been on Apple since then but am looking to switch back to android. My questions are which newer phone would you guys recommend with the most support for this? I also require one basic thing, I need to be able to bypass the hotspot check on the phone due to the area I live having zero internet options until Starlink is released in my area mid-2022. I currently run a jailbreak with tetherme and it works flawlessly but it is an iPhone 8 Plus. I know this was easily done in the past but don't see much on it here. Is there a way to enable this feature after rooting and rom like it used to be? (Hopefully it is ok to ask this question and doesn't break any rules, but if not I apologize and ask mods to remove this portion of my question). If anyone could point me in the right direction, that would be appreciated. Thank you!
    In this thread users use to answer this kind of questions https://forum.xda-developers.com/t/...martphone-what-should-i-buy.1620179/page-1016 personally I always choose a device that have at least 6 months (more or less) to have some spent time for development, then search for the model adding XDA to the searching key, and if there's something interesting then go for it, also if it is not a problematic device for example Realme devices that tend to brick easily. Pixel, Xiaomi, OnePlus and (only) some Samsung devices may be the candidates.
    1
    Hi, can anyone help with Gapps please?

    I have a Zebra TC51 and not having the login details of the google account originally registered with the device i could not get past the FRP so had to flash a stock non GMA AOSP rom from Zebra which brought the device to life but i obviously dont have access to the play store so i set about trying to get it on the device.

    First i tried manually installing Play services, account manager, play store ect using APK files but any files i tried resulted in the 'xxxxx' has stopped messages over and over so i am now trying to get a Gapps Zip on the device but that fails too :(

    I dont have root and i dont have a custom recovery, i have searched and i dont think TWRP or CWM exist for this device but the stock recovery does allow updates Via ADB which is what i have been trying.

    When i attempt to flash Gapps Via ADB, i get the error 'Failed to verify whole-file signature', i have tried 3 different Gapps Zips, all result in the same error.

    Am i doing something wrong or am i stuck without Gapps on this device?

    Thanks, Steve.View attachment 5490241
    The option to apply updates via adb only applies to stock updates. Gapps is not a stock update zip so it will not work via stock recovery, you will need TWRP and/or root. You say that there is not a CWM or TWRP for your device so you will have to try using a method that involves using adb with root permissions to install the apps in your Gapps zip file.
  • 384
    There are a lot of people joining XDA on a daily basis, and there are a lot of repetitive questions being asked
    which clutter up the Development and 'Q & A' threads. Point them here. Feel free to ask or answer questions.

    The idea of this thread is to get users to help other users with their problems/questions. People are usually
    ridiculed for asking questions that other people deem stupid even though it may be a legitimate question. This
    leads to new users being afraid to ask questions!

    Only provide well mannered help towards users in this thread. Please do not spoon feed, but rather point in
    the direction where that user can find an answer
    and educate himself. If you don't want to answer, at least
    point out where to find the answer.



    Before posting anything, I strongly advise you to read THIS thread.

    Then, have a quick look at the names of threads in Post No. 2, you might find what you need right away.

    Third. Even if you do get your question answered, please do come back and read threads in Post No. 2
    (coming later as soon as we start getting the guides) to educate yourself. You'll be surprised how much time
    and frustration it will save you in the future!



    No abuse towards noobs tolerated here! That means:
    NO TROLLING
    NO NAME CALLING
    NO RIDICULING
    NO FLAMING


    ASK ANY QUESTION HERE! No question is stupid or irrelevant in this thread. You will either get an answer or will get pointed in the right direction.


    *A Special Thanks to mark manning for his help in creating this thread*


    HALL OF FAME

    People who contributed most to this thread and helped countless number of people with their
    problems/questions. In no particular order.

    Bruce Wayne
    post-mortem
    SilentStrider
    Ghostfreak NB
    mayank9856
    sgs22012
    Zatta
    ADDICT.ANK



    These people also have the right to use the banner below:
    Newbie%20Thread%20Sign.gif


    Just add this code to your signature:
    HTML:
    [URL="http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2257421"][IMG]https://dl.dropboxusercontent.com/u/41066660/Newbie%20Thread%20Sign.gif[/IMG][/URL]
    111
    Reserved

    Just a few words of advice on keeping this thread clean of unnecessary clutter:

    1. Before posting a question, it is highly recommended to read this thread.

    2. Click the Thanks button on the posts that helped you, instead of posting "Thanks". This helps other members in finding out the best replies that get buried in the thread.

    3. Do not use this thread to increase your post count! The Off-Topic forum is the place for that.

    4. Do a simple search of this thread before asking to see if your question has been asked previously.

    5. If your question has not received an answer after a few hours, please be patient. Someone will answer you shortly. If you do not get an answer in 24 hours, you may BUMP your post. If you still have no answer after a week, do mention me in your post.

    Thank you for your cooperation!
    26
    Good job mate, hopefully lots of members will find this thread very helpful :cool::good:
    12
    ZTE V970 Brick?

    Hi,

    I've been trying to install Bruno's ROM for this phone (cam with all chinese apps). http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1856578

    but have a big problem. I tried my best to follow the instructions but, really couldn't work out if I was doing things in the right order.. is there an actual step- by step for this procedure? I know I'm a noob and read this read that I am an idiot etc. etc. but I thought if I used to ROM on that page and the software recommended it would be easy.

    Here's what I did:

    Downloaded all the files as told.

    Tried to 'flash a custom recovery' as here http://bm-smartphone-reviews.blogspot.co.uk/2012/05/mt6575-flashing-tutorial.html

    but it did not mention how to use the ZTE custom recovery file http://d-h.st/Vgt

    I'm also not sure at all that the 'MediaTek drivers' were installed properly. The phone never appeared in the Device manager.

    I opened SP flash tool and followed this: http://bm-smartphone-reviews.blogspot.co.uk/2012/05/mt6575-flashing-tutorial.html

    and selected the 'scatter file' from the unzipped Bruno ROM (took a while to realise had to unzip it to get the file!!!)

    I noticed most of the boxes on the scatter file were unchecked but carried on and ignored a warning message about the phone may not be able to boot (the tutorial said to ignore it).

    I had to click 'download' then plug the phone in and eventually I got the red loading bar. This finished... then nothing else.. no purple bar.. nothing.

    So after waiting a few minutes I unplugged the phone.

    It now appears to be a total brick. What did I do wrong? Why no purple bar? Were the scatter items supposed to be unchecked? What was the 'custom recovery' file for? Because the SP flash prog never asked for it.

    Is there any point in trying it again or is the phone dead?

    Thanks for any help..

    Theo