Search This thread

immortalneo

Senior Member
Jan 25, 2011
4,408
1,987
Malappuram, Kerala
There are a lot of people joining XDA on a daily basis, and there are a lot of repetitive questions being asked
which clutter up the Development and 'Q & A' threads. Point them here. Feel free to ask or answer questions.

The idea of this thread is to get users to help other users with their problems/questions. People are usually
ridiculed for asking questions that other people deem stupid even though it may be a legitimate question. This
leads to new users being afraid to ask questions!

Only provide well mannered help towards users in this thread. Please do not spoon feed, but rather point in
the direction where that user can find an answer
and educate himself. If you don't want to answer, at least
point out where to find the answer.



Before posting anything, I strongly advise you to read THIS thread.

Then, have a quick look at the names of threads in Post No. 2, you might find what you need right away.

Third. Even if you do get your question answered, please do come back and read threads in Post No. 2
(coming later as soon as we start getting the guides) to educate yourself. You'll be surprised how much time
and frustration it will save you in the future!



No abuse towards noobs tolerated here! That means:
NO TROLLING
NO NAME CALLING
NO RIDICULING
NO FLAMING


ASK ANY QUESTION HERE! No question is stupid or irrelevant in this thread. You will either get an answer or will get pointed in the right direction.


*A Special Thanks to mark manning for his help in creating this thread*


HALL OF FAME

People who contributed most to this thread and helped countless number of people with their
problems/questions. In no particular order.

Bruce Wayne
post-mortem
SilentStrider
Ghostfreak NB
mayank9856
sgs22012
Zatta
ADDICT.ANK



These people also have the right to use the banner below:
Newbie%20Thread%20Sign.gif


Just add this code to your signature:
HTML:
[URL="http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2257421"][IMG]https://dl.dropboxusercontent.com/u/41066660/Newbie%20Thread%20Sign.gif[/IMG][/URL]
 
Last edited:

ayhamthedude1

New member
Oct 9, 2022
3
0
I turned off unlock boot loader option on snapdragon rooted s8+, It doesn't go past the first loading screen. I don't know what to do. Is there a way to get it back without losing data?
custom binary blocked by frp lock
 

Droidriven

Senior Member
Jan 27, 2014
15,872
11
5,478
NC
Verizon Samsung Galaxy S III
HTC Thunderbolt
i am using a desltop and i am logged in,so why do i not have rights to open a thread?.
You can't create threads or reply to threads in development sections of the forum until you have a minimum number of posts(I thought they changed this rule but I guess they didn't).

This is to prevent new users from spamming development threads with irrelevant/useless information/questions and repeated questions. It is to limit the content of development threads to relevant, useful information that is directly related to the development itself instead of overloading it with posts that play no part in furthering the actual development and questions from users that don't understand the development or how to use the development.
 
Last edited:

Kelly basil

Member
Oct 8, 2022
7
2
how do i escape on Tecno Spark 6 Go (KE5k) from bootlooping, i want to install twrp on this phone but i've read that mediatek processors are hard to flash so what i did is flash twrp recovery.img using adb but it doesn't seem to work (maybe wrong twrp cause im having trouble finding one) so the next thing i did is to root it with a patched file, it didn't also work, so i get back to adb again and tried another tutorial on website, the difference of the command that i inputted to the command is the fastboot erase userdata, im done of all the tutorial siad but it start bootlooping, i've tried to enter recovery mode using buttons but it doesn't work, i've also tried connecting it to the pc and spam adb reboot recovery and adb reboot bootloader but no luck, im still new to this, i've only successfully flashed twrp to samsung J7 pro and i have no idea on what to do in this phone.
This also happened to me while I was trynna root my TECNO spark 5pro. The only solution is to flash your phone using its firmware tho. Follow guide https://forum.xda-developers.com/t/repair-dead-hard-bricked-realme-3-3i-tutorial.4224255/ but you gotta use USB loading because that's what worked for me bro
 
  • Like
Reactions: Putato

Badger50

Senior Moderator / Moderator Committee
Staff member

heybaybee

Member
Oct 9, 2022
35
14
So I've read that regular LineageOS updates work with "dirty flashes" but the bigger updates (between majoe Android versions) require "clean flash".

Is it possible to somehow save all the system and application settings and data between the big upgrades requiring clean flash?

Thanks and sincerely

EDIT
This has been answered here: https://forum.xda-developers.com/t/...ile-updating-lineageos.4503549/#post-87549815
 
Last edited:

DiamondJohn

Recognized Contributor
Aug 31, 2013
6,510
6,486
Sydney
So I've read that regular LineageOS updates work with "dirty flashes" but the bigger updates (between majoe Android versions) require "clean flash".

Is it possible to somehow save all the system and application settings and data between the big upgrades requiring clean flash?

Thanks and sincerely

EDIT
This has been answered here: https://forum.xda-developers.com/t/...ile-updating-lineageos.4503549/#post-87549815
I would not be so quick to flash a data partition from another version of android in bulk. That is basically a forced dirty flash, which the devs have chosen to disallow. One of he failure points is if a system app/component of the new ROM expects different data structure, it may crash when it finds the old data. The data partition includes data for possibly updated system apps. And this crash may occur much later than the first boot, or even just do so quietly.

A safer approach is to use your favourite backup program to only backup 3rd party apps . And then to save off your current config: most pf which is stored in your "settings". Because I use to build from source and flashing a lot of ROMs, I have automated this second part with my App TeMeFI. It generates a looooong script which should be applied with some thought/review; ie not blindly, like flashing the whole data partition. You can find the method at Current State >settings>Generate Set All
 
  • Like
Reactions: heybaybee

faketask

Member
Oct 10, 2022
7
0
My device Lenovo m8 fhd (8507F) is going only to fastboot and recovery after restoring backup of twrp. Please help. I tried formatting the data by twrp but nothing changed. I flashed twrp again but no effect.... The backup cantained system , data , boot and recovery... The restore is lost because of formatting the data . I know I blundered a lot but please help . Twrp was unofficial I will attach it. I have stock recovery and boot available. Root is not installed.
 

Attachments

  • image-new.img
    13.7 MB · Views: 5

SubwayChamp

Senior Member
Aug 6, 2016
4,318
4
1,700
how do i escape on Tecno Spark 6 Go (KE5k) from bootlooping, i want to install twrp on this phone but i've read that mediatek processors are hard to flash so what i did is flash twrp recovery.img using adb but it doesn't seem to work (maybe wrong twrp cause im having trouble finding one) so the next thing i did is to root it with a patched file, it didn't also work, so i get back to adb again and tried another tutorial on website, the difference of the command that i inputted to the command is the fastboot erase userdata, im done of all the tutorial siad but it start bootlooping, i've tried to enter recovery mode using buttons but it doesn't work, i've also tried connecting it to the pc and spam adb reboot recovery and adb reboot bootloader but no luck, im still new to this, i've only successfully flashed twrp to samsung J7 pro and i have no idea on what to do in this phone.
MediaTek devices are not specially hard to make modifications to, like flashing a custom recovery, even, there are most tool availables to do so, than for Qualcomm devices.

ADB runs while your device is on, or in recovery mode, which commands work, depends on, if the user authorized previously, the use of it, or, if while in a custom recovery because having a stock recovery, probably, only ADB sideload is admitted.

To flash a custom recovery, you should:
- Unlock bootloader.
- Boot to TWRP through fastboot.
- Flash it permanently to the recovery ramdisk partition, in case your TWRP version allows it.
 
  • Like
Reactions: faketask and Putato

SubwayChamp

Senior Member
Aug 6, 2016
4,318
4
1,700
My device Lenovo m8 fhd (8507F) is going only to fastboot and recovery after restoring backup of twrp. Please help. I tried formatting the data by twrp but nothing changed. I flashed twrp again but no effect.... The backup cantained system , data , boot and recovery... The restore is lost because of formatting the data . I know I blundered a lot but please help . Twrp was unofficial I will attach it. I have stock recovery and boot available. Root is not installed.
Maybe your backup lacks of an essential part to can boot, you should flash the stock ROM, the one that worked as based, then restore what you have.
 
  • Like
Reactions: mrrocketdog

markusbug

New member
Dec 16, 2021
4
0
Vienna
Hi!
Does anyone know how I can restrict access to a system service in AOSP? Basically, I have a system service and I want certain methods to be publically executable (already did that) but I also want certain methods to only be executable by privileged processes.

Thank you!
 

shamsaboubkr

Member
Dec 23, 2019
41
2
Normally, you can't install other applications that aren't Go apps. In some cases, it can work doing these apps as system apps, but, just work with some. Never buy an Android Go device unless you know what you're doing.

Be sure you are giving all the permissions to the app, if not enough, erase all the caches, if needed, erase all the data from the app and all the data from the internal storage relevant to this app, if still needed more, uninstall the app, and reinstall it from the Play Store, or be sure that your source is trusty.
Thanks
So I used a "system app uninstaller" to remove the Google Go app
And then I used the magisk module "Terminal systemizer" to install the original Google app apk file and it worked .

But for the chrome I still can't get it to sync
I've tried Chrome beta and Chrome canary but they all won't sync
It's doesn't even show the account logged in on the device.
 

DiamondJohn

Recognized Contributor
Aug 31, 2013
6,510
6,486
Sydney
Hi!
Does anyone know how I can restrict access to a system service in AOSP? Basically, I have a system service and I want certain methods to be publically executable (already did that) but I also want certain methods to only be executable by privileged processes.

Thank you!
its a very brief description and I don't understand what you mean. However, one possibility of blocking access to components actions in android is through adding SELinux denies. I often have had to do the exact opposite when SELinux denies have been blocking access, and hence the thought.
 
  • Like
Reactions: mrrocketdog

jabi_james

Senior Member
Sep 12, 2011
395
60
TehRan
Hey there
I've recently bought an Android smart TV (android version : 9 ), but the android on the TV is heavily limited by manufacturer in my country Iran, I just can install apps, that's it. There's nothing in the setting, literally nothing, just Bluetooth, Wifi and storage options and there is no build number so I can enable developer options, thus there is no USB or Wifi debugging for me…
I've simply connected my laptop to my Huawei Nova 3i which has android 9 via ADB over WiFi,,,

how can i enable USB debugging on my tv without accessing developer options ?
Is there any way or any app or by changing something by root explorer app on my TV android system files?

By the way, my TV has no root access..any suggestions?

thank you guys ..
 

SubwayChamp

Senior Member
Aug 6, 2016
4,318
4
1,700
Thanks
So I used a "system app uninstaller" to remove the Google Go app
And then I used the magisk module "Terminal systemizer" to install the original Google app apk file and it worked .

But for the chrome I still can't get it to sync
I've tried Chrome beta and Chrome canary but they all won't sync
It's doesn't even show the account logged in on the device.
Try to update the app. Clear caches and data. Log out from all devices, even from the PC, then sign in again. Enable the desktop mode, and see if it makes a difference. Check that Gmail is also syncing properly.
 

SubwayChamp

Senior Member
Aug 6, 2016
4,318
4
1,700
Hey there
I've recently bought an Android smart TV (android version : 9 ), but the android on the TV is heavily limited by manufacturer in my country Iran, I just can install apps, that's it. There's nothing in the setting, literally nothing, just Bluetooth, Wifi and storage options and there is no build number so I can enable developer options, thus there is no USB or Wifi debugging for me…
I've simply connected my laptop to my Huawei Nova 3i which has android 9 via ADB over WiFi,,,

how can i enable USB debugging on my tv without accessing developer options ?
Is there any way or any app or by changing something by root explorer app on my TV android system files?

By the way, my TV has no root access..any suggestions?

thank you guys ..
If you can install some apps from external sources, you can install something like QuickShortcutMaker, you can start the developer options menu from it or even find other useful hidden actions from the menu user (if available from the build itself), or also there are some apps like Developer Options to can access directly to the menu.
 
  • Like
Reactions: jabi_james

SubwayChamp

Senior Member
Aug 6, 2016
4,318
4
1,700
So can I flash stock ROM using Lenovo smart assistant recovery ? And my restorable file is lost so if I just flash stock . Will it be working normally?
Thanks.
You can recover your device by flashing the stock ROM through LMSA, but if you have your backup in the internal storage, then it will have gone, who leaves an important thing in a place where is not safe? I'm assuming you have it in an external storage, so if something bad happens you can recover it.
 

Top Liked Posts

  • 1
    i wan to use jodin3 on my mac to flash an unofficial twrp tar file to my smasung galaxy a750fn/ds but there isnt an ap slot only an pda
    and my phone doesnt connect help pls

    edit: i heard i needed samsung usb drivers but where do i find them for mac
    Older versions of Odin have PDA slot, this changed to AP in versions after that. Use the PDA slot.
  • 1
    Hello again! I have a problem, i have the original firmware and the tool to flash it in casee anything goes wrong (MTK Client), so i unlocked the bootloader, the problem is that when you unlock the bootloader, the baseband says (020null) and imei is unknown. I tried to restore my own nvcfg, nvram and nvdata to no luck, when I lock the bootloader, they appear again without flashing anything. So there must be something in the system that checks if you have the bootloader locked or not... I want to know how to disable it because I want to have root (I have rooted it with no issues, but i want my imei you know), i thought init.rc may have something to do with it, here is it (https://gist.github.com/ThePinkLyna/a43e65572896a57af2624610f74d00f2).

    By the way my phone is an Alcatel 5007G, MTK 6762. Any ideas in where could be the block? The bootloader? An script in the system? There must be a way, right?
    The first you need to know, if the OEM allows bootloader to be unlocking, not only, if the device has a bootloader unlockable, many MediaTek devices are unlockable, through this tool, but what happen after that is not guarantee, because of the mentioned firstly.

    If the OEM doesn´t want bootloader to be unlockable, then the bootloader condition make the IMEIs, not to be there, in the time, bootloader is gone. I attended 2 exact same cases with Alcatel devices, and the same happened with both, no solution, anyway, although the said, as you have mtk-client, to make backups, you can try by unlocking, and then restoring one partition, and rebooting to see if the IMEIs are gone or not, and then trying with the next partition, and so on. Only the partitions involved, usually, nvcfg, nvdata, nvram, md1img.
    1
    Nvm. i fully bricked it lol.
    dm-verity corruption is normal on some MediaTek (also Qualcomm) devices, nothing that can´t be fixed by flashing the original vbmeta image, and re-lock the bootloader. What is fully bricked, and what you have now, which device, and what did you try to do?
    1
    Hi,
    I've got a Samsung Galaxy A10 SM-A105F and I tried installing all kinds of different roms on it and they install just fine but then when i go to boot to system I end up in this hell hole of perpetual booting and restarting. I've been at it for 6h now and I'm exhausted. Please help. I've got photos of the install and video of the problem.
    First thing you need to do is formatting data.
    And if only this, doesn't solve it, then search for a blank vbmeta, to be converted to a tar file, then flashed through Odin, and/or DM-verity zip to be flashed through TWRP.
    1
    Hey sorry to bother but I already looked around and couldn't find what I needed. I was wondering if there was a "universal" rom or if I could commission someone to possibly make a rom? I have a nabi 2 and there are rooting tools but no roms to update it past Android 4.4.2. I know I can buy a new device but it's important that I keep this one. I'm willing to mail the one I have (in u.s) or possibly buy someone one one off ebay. Any help would be appreciated.
    The closest thing to "universal" ROM is a GSI(generic system image) but these are only available for devices that are supported by Project Treble, which, I'm certain that yours is not.

    I doubt you'll find anyone to build a ROM "for you", developers(the people that build ROMs) typically only build ROMs for devices that they personally own or use because building ROMs requires a lot of time and testing, they aren't willing to put that kind of time into developing for a device that they do not own or use.

    You will have to step up and learn to build the ROM for yourself but only if the stock source code for your device has been released to the public, if it hasn't been released, you will not be able to build a ROM unless you start completely from scratch and develop a custom source code for your device and then build your ROM from that source code.

    Or, you could port an existing ROM from a device that has the same CPU/hardware architecture as your device.
  • 401
    There are a lot of people joining XDA on a daily basis, and there are a lot of repetitive questions being asked
    which clutter up the Development and 'Q & A' threads. Point them here. Feel free to ask or answer questions.

    The idea of this thread is to get users to help other users with their problems/questions. People are usually
    ridiculed for asking questions that other people deem stupid even though it may be a legitimate question. This
    leads to new users being afraid to ask questions!

    Only provide well mannered help towards users in this thread. Please do not spoon feed, but rather point in
    the direction where that user can find an answer
    and educate himself. If you don't want to answer, at least
    point out where to find the answer.



    Before posting anything, I strongly advise you to read THIS thread.

    Then, have a quick look at the names of threads in Post No. 2, you might find what you need right away.

    Third. Even if you do get your question answered, please do come back and read threads in Post No. 2
    (coming later as soon as we start getting the guides) to educate yourself. You'll be surprised how much time
    and frustration it will save you in the future!



    No abuse towards noobs tolerated here! That means:
    NO TROLLING
    NO NAME CALLING
    NO RIDICULING
    NO FLAMING


    ASK ANY QUESTION HERE! No question is stupid or irrelevant in this thread. You will either get an answer or will get pointed in the right direction.


    *A Special Thanks to mark manning for his help in creating this thread*


    HALL OF FAME

    People who contributed most to this thread and helped countless number of people with their
    problems/questions. In no particular order.

    Bruce Wayne
    post-mortem
    SilentStrider
    Ghostfreak NB
    mayank9856
    sgs22012
    Zatta
    ADDICT.ANK



    These people also have the right to use the banner below:
    Newbie%20Thread%20Sign.gif


    Just add this code to your signature:
    HTML:
    [URL="http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2257421"][IMG]https://dl.dropboxusercontent.com/u/41066660/Newbie%20Thread%20Sign.gif[/IMG][/URL]
    116
    Reserved

    Just a few words of advice on keeping this thread clean of unnecessary clutter:

    1. Before posting a question, it is highly recommended to read this thread.

    2. Click the Thanks button on the posts that helped you, instead of posting "Thanks". This helps other members in finding out the best replies that get buried in the thread.

    3. Do not use this thread to increase your post count! The Off-Topic forum is the place for that.

    4. Do a simple search of this thread before asking to see if your question has been asked previously.

    5. If your question has not received an answer after a few hours, please be patient. Someone will answer you shortly. If you do not get an answer in 24 hours, you may BUMP your post. If you still have no answer after a week, do mention me in your post.

    Thank you for your cooperation!
    29
    Good job mate, hopefully lots of members will find this thread very helpful :cool::good:
    13
    ZTE V970 Brick?

    Hi,

    I've been trying to install Bruno's ROM for this phone (cam with all chinese apps). http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1856578

    but have a big problem. I tried my best to follow the instructions but, really couldn't work out if I was doing things in the right order.. is there an actual step- by step for this procedure? I know I'm a noob and read this read that I am an idiot etc. etc. but I thought if I used to ROM on that page and the software recommended it would be easy.

    Here's what I did:

    Downloaded all the files as told.

    Tried to 'flash a custom recovery' as here http://bm-smartphone-reviews.blogspot.co.uk/2012/05/mt6575-flashing-tutorial.html

    but it did not mention how to use the ZTE custom recovery file http://d-h.st/Vgt

    I'm also not sure at all that the 'MediaTek drivers' were installed properly. The phone never appeared in the Device manager.

    I opened SP flash tool and followed this: http://bm-smartphone-reviews.blogspot.co.uk/2012/05/mt6575-flashing-tutorial.html

    and selected the 'scatter file' from the unzipped Bruno ROM (took a while to realise had to unzip it to get the file!!!)

    I noticed most of the boxes on the scatter file were unchecked but carried on and ignored a warning message about the phone may not be able to boot (the tutorial said to ignore it).

    I had to click 'download' then plug the phone in and eventually I got the red loading bar. This finished... then nothing else.. no purple bar.. nothing.

    So after waiting a few minutes I unplugged the phone.

    It now appears to be a total brick. What did I do wrong? Why no purple bar? Were the scatter items supposed to be unchecked? What was the 'custom recovery' file for? Because the SP flash prog never asked for it.

    Is there any point in trying it again or is the phone dead?

    Thanks for any help..

    Theo