Magisk 20.1 Canary, Android 10, Pixel 3: Unsupported/Unknown image format on boot img

Search This thread

tallpgr

New member
Aug 27, 2010
1
0
Google helpfully updated my Pixel 3 (with Magisk) OTA to Android 10.

I've followed the instructions to move to the Canary/Canary Debug channel, updated Magisk Manager, uploaded to the phone both the OTA and recovery images, but Magisk is unable to patch:

Code:
- Device platform: arm64-v8a
- Copying image to cache
1618+0 records in
1618+0 records out
1656832 bytes (1.5 M) copied, 0.005972 s, 265 M/s
1085+1 records in
1085+1 records out
1111628 bytes (1.0 M) copied, 0.005266 s, 201 M/s
Parsing boot image: [/data/user_de/0/com.topjohnwu.magisk/install/boot.img]
- Unpacking boot image
! Unsupported/Unknown image format
! Installation failed

I've tried with these factory images:
  • blueline-ota-qp1a.191005.007-e5bf373b.zip
  • blueline-qp1a.191005.007-factory-c36610c6.zip

Extracting boot.img from either of those images, uploading to the phone "Download" directory and attempting to patch isn't possible. Magisk Manager does not show boot.img at all in the file selection list, even though it is there, verified by both Astro file manager as well as adb shell and PC file sharing.

Suggestion what to try next?
 

Didgeridoohan

Senior Moderator / Dev Committee / Dev Relations
Staff member
May 31, 2012
12,303
1
14,758
Gothenburg
Google Nexus 4
Nexus 6
I gave it a shot and downloaded the factory image to test. Had no issues patching the boot image file with Magisk Canary 20001 on my OP3T using Manager 245. Something's obviously wrong (and you're not the only one reporting this), but I've no idea what...
 

coolrick

New member
Feb 19, 2011
4
1
I gave it a shot and downloaded the factory image to test. Had no issues patching the boot image file with Magisk Canary 20001 on my OP3T using Manager 245. Something's obviously wrong (and you're not the only one reporting this), but I've no idea what...

Hi, I flashed coltos5.1 on my op3t yesterday to give a try with Android 10 but I'm unable to install magisk 20 (downloaded from Magisk Manager 7.3.5). I tried from TWRP and also by patching the boot file (extracted from the ROM). How have you been able to flash it ? Which ROM are you using ?
 

Didgeridoohan

Senior Moderator / Dev Committee / Dev Relations
Staff member
May 31, 2012
12,303
1
14,758
Gothenburg
Google Nexus 4
Nexus 6
Hi, I flashed coltos5.1 on my op3t yesterday to give a try with Android 10 but I'm unable to install magisk 20 (downloaded from Magisk Manager 7.3.5). I tried from TWRP and also by patching the boot file (extracted from the ROM). How have you been able to flash it ? Which ROM are you using ?

I have not yet tried 10 on my 3T. I merely tested patching the Pixel 3 Android 10 boot image, and that worked without problem. On my device, I have to add...

Right now I downloaded ColtOS and tried patching the boot image. That worked without issue (can't test flashing it though, of course), so what problems do you have?
 

coolrick

New member
Feb 19, 2011
4
1
I have not yet tried 10 on my 3T. I merely tested patching the Pixel 3 Android 10 boot image, and that worked without problem. On my device, I have to add...

Right now I downloaded ColtOS and tried patching the boot image. That worked without issue (can't test flashing it though, of course), so what problems do you have?

Thanks for the quick reply - Patching was not a problem but then it doesn't boot. I got the oneplus logo but it doesn't go further (no bootloop, I stays on the logo and doesn't do anything).
 

Didgeridoohan

Senior Moderator / Dev Committee / Dev Relations
Staff member
May 31, 2012
12,303
1
14,758
Gothenburg
Google Nexus 4
Nexus 6

coolrick

New member
Feb 19, 2011
4
1
Feb 12, 2020
9
0
Magisk, TWRP and Android 10

Hi, I flashed coltos5.1 on my op3t yesterday to give a try with Android 10 but I'm unable to install magisk 20 (downloaded from Magisk Manager 7.3.5). I tried from TWRP and also by patching the boot file (extracted from the ROM). How have you been able to flash it ? Which ROM are you using ?

I think Magisk and TWRP don't support Android 10 quit well. I got the same error message.