Question New Pixel 7 Pro: Tap to wake and Lockscreen display not working

Search This thread

dunetails

Member
Jun 30, 2009
47
4
I need some advice on troubleshooting this one.

Brand new P7P, turned on Tap to Wake and "Always show time and info" on the lockscreen. It only ever works after a reboot *before* I log in the first time. Once I log in,that's it,screen is black when I lock it and it won't tap to wake.

I've removed the screen protector in case it was messing with the proximity sensor. I ran the phone in safemode and both *do* work in safemode,so I suspect it's an app on startup causing this.

What I need help with is how can I whittle down the culprit without removing all the apps one by one? Is there an app that will allow me to stop apps starting up at boot time and add them one by one?
 
  • Haha
Reactions: zetsumeikuro

dunetails

Member
Jun 30, 2009
47
4
I need some advice on troubleshooting this one.

Brand new P7P, turned on Tap to Wake and "Always show time and info" on the lockscreen. It only ever works after a reboot *before* I log in the first time. Once I log in,that's it,screen is black when I lock it and it won't tap to wake.

I've removed the screen protector in case it was messing with the proximity sensor. I ran the phone in safemode and both *do* work in safemode,so I suspect it's an app on startup causing this.

What I need help with is how can I whittle down the culprit without removing all the apps one by one? Is there an app that will allow me to stop apps starting up at boot time and add them one by one?
@zetsumeikuro wait,I don't get what's so funny?😁
 
  • Haha
Reactions: zetsumeikuro

Curiousn00b

Senior Member
Mine works on every part of my lock screen.

Any chance you're using lift to wake? Besides that, I have everything else on the same as you.

Edit: Just reread your post. Do you have a lot of apps? You could force stop every single one of them and test to see what happens to be sure that it's an app.
 
  • Like
Reactions: dunetails

dunetails

Member
Jun 30, 2009
47
4
Mine works on every part of my lock screen.

Any chance you're using lift to wake? Besides that, I have everything else on the same as you.

Edit: Just reread your post. Do you have a lot of apps? You could force stop every single one of them and test to see what happens to be sure that it's an app.
Yeah I have quite a few,but I think I'd rather try this first than start uninstalling and reinstalling the lot.
 

dunetails

Member
Jun 30, 2009
47
4
Not fixed,but getting somewhere. This is related to Bluetooth in some way.

If I turn off Bluetooth and reboot the phone,AOD works. I unlock the phone,it still works.

If I turn on Bluetooth AOD immediately breaks again until I turn off Bluetooth AND reboot.

I thought it might be my fitness band so disconnected and uninstalled the app, but the problem persisted. I have no other devices permanently using Bluetooth, so I'm starting to think this is a Bluetooth bug rather than a specific app now
 

PaulBW

Member
Jul 9, 2021
23
21
Cesena
Google Pixel 7 Pro
Not fixed,but getting somewhere. This is related to Bluetooth in some way.

If I turn off Bluetooth and reboot the phone,AOD works. I unlock the phone,it still works.

If I turn on Bluetooth AOD immediately breaks again until I turn off Bluetooth AND reboot.

I thought it might be my fitness band so disconnected and uninstalled the app, but the problem persisted. I have no other devices permanently using Bluetooth, so I'm starting to think this is a Bluetooth bug rather than a specific app now
If the fitness band allows you to take pictures remotely, it is possible that it recognizes it as a keyboard and that this interferes due to some bugs
 

dunetails

Member
Jun 30, 2009
47
4
If the fitness band allows you to take pictures remotely, it is possible that it recognizes it as a keyboard and that this interferes due to some bugs
Good point. This is why I tried to uninstall the app and disconnect the fitness band entirely,just to rule it out. Unfortunately,even once uninstalled,after a reboot with BT off AOD worked,but the moment I turned BT on AOD broke.
I can't think of any other apps using the BT at the moment but having a think. Will post more info if/when I get it.
 
  • Like
Reactions: PaulBW

dunetails

Member
Jun 30, 2009
47
4
Finally figured it out thanks to the hint by LaNy_6. This *is* down to Android Auto, but it’s not immediately obvious how or why.



To fix I went to Settings > Apps

Select See All Apps

From the top right overflow menu select Show System

Scroll Down to Android System

Select Notifications

Ensure Car Mode is selected



When I did this, I saw LaNy_6’s screenshot for the Android System notification that says “Driving App is running – tap to exit driving app” in my notification shade.



After doing this, AOD/tap to wake/lift to wake all suddenly work as expected.

Please note that upon rebooting the Driving App notification shows again and you have to tap it to go away. Again,no idea why.


I have no idea why, but I’m guessing every reboot the phone was put in to driving mode. I have never connected it to a car, there’s no reason for this to happen, but because I didn’t see the notification it never got exited from it seems. There’s no other indicators that it’s in driving mode, the phone works as normal other than the AOD problem.
 
  • Like
Reactions: liggerz87

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 1
    Finally figured it out thanks to the hint by LaNy_6. This *is* down to Android Auto, but it’s not immediately obvious how or why.



    To fix I went to Settings > Apps

    Select See All Apps

    From the top right overflow menu select Show System

    Scroll Down to Android System

    Select Notifications

    Ensure Car Mode is selected



    When I did this, I saw LaNy_6’s screenshot for the Android System notification that says “Driving App is running – tap to exit driving app” in my notification shade.



    After doing this, AOD/tap to wake/lift to wake all suddenly work as expected.

    Please note that upon rebooting the Driving App notification shows again and you have to tap it to go away. Again,no idea why.


    I have no idea why, but I’m guessing every reboot the phone was put in to driving mode. I have never connected it to a car, there’s no reason for this to happen, but because I didn’t see the notification it never got exited from it seems. There’s no other indicators that it’s in driving mode, the phone works as normal other than the AOD problem.
  • 1
    I need some advice on troubleshooting this one.

    Brand new P7P, turned on Tap to Wake and "Always show time and info" on the lockscreen. It only ever works after a reboot *before* I log in the first time. Once I log in,that's it,screen is black when I lock it and it won't tap to wake.

    I've removed the screen protector in case it was messing with the proximity sensor. I ran the phone in safemode and both *do* work in safemode,so I suspect it's an app on startup causing this.

    What I need help with is how can I whittle down the culprit without removing all the apps one by one? Is there an app that will allow me to stop apps starting up at boot time and add them one by one?
    1
    I need some advice on troubleshooting this one.

    Brand new P7P, turned on Tap to Wake and "Always show time and info" on the lockscreen. It only ever works after a reboot *before* I log in the first time. Once I log in,that's it,screen is black when I lock it and it won't tap to wake.

    I've removed the screen protector in case it was messing with the proximity sensor. I ran the phone in safemode and both *do* work in safemode,so I suspect it's an app on startup causing this.

    What I need help with is how can I whittle down the culprit without removing all the apps one by one? Is there an app that will allow me to stop apps starting up at boot time and add them one by one?
    @zetsumeikuro wait,I don't get what's so funny?😁
    1
    Mine works on every part of my lock screen.

    Any chance you're using lift to wake? Besides that, I have everything else on the same as you.

    Edit: Just reread your post. Do you have a lot of apps? You could force stop every single one of them and test to see what happens to be sure that it's an app.
    1
    If the fitness band allows you to take pictures remotely, it is possible that it recognizes it as a keyboard and that this interferes due to some bugs
    Good point. This is why I tried to uninstall the app and disconnect the fitness band entirely,just to rule it out. Unfortunately,even once uninstalled,after a reboot with BT off AOD worked,but the moment I turned BT on AOD broke.
    I can't think of any other apps using the BT at the moment but having a think. Will post more info if/when I get it.
    1
    Finally figured it out thanks to the hint by LaNy_6. This *is* down to Android Auto, but it’s not immediately obvious how or why.



    To fix I went to Settings > Apps

    Select See All Apps

    From the top right overflow menu select Show System

    Scroll Down to Android System

    Select Notifications

    Ensure Car Mode is selected



    When I did this, I saw LaNy_6’s screenshot for the Android System notification that says “Driving App is running – tap to exit driving app” in my notification shade.



    After doing this, AOD/tap to wake/lift to wake all suddenly work as expected.

    Please note that upon rebooting the Driving App notification shows again and you have to tap it to go away. Again,no idea why.


    I have no idea why, but I’m guessing every reboot the phone was put in to driving mode. I have never connected it to a car, there’s no reason for this to happen, but because I didn’t see the notification it never got exited from it seems. There’s no other indicators that it’s in driving mode, the phone works as normal other than the AOD problem.