No sound issue can u help?

Search This thread
Aug 12, 2022
8
3
Hello
Im xda forum user sience many years but on this account im new (lost my old one). I remember flashing pda's, nokias and other ancient hardware :), not an expert but quite experienced user. I had some break with flashing, tempering with soft and settings because of lack in time and other hobbies(3d designing, automatics, 3d printing, milling, programming plc's, and many others) i like to do things, if i want something, i ask "can i do it myself?". this is how i made telescope tracking the moon with camera attached to it. Anyway back to the point.

I came back to xda beecause of Xiaomi Mi 10t which i bought last year. It worked fine for half a year then 1st issue occured:

- when i was browsing internet phone went black and tried to reboot but couldnt boot into android. So i said to myself "broken soft time to flash new rom" couldnt do that because motherboard was fried and phone couldn't communicate to pc. fastboot didnt work etc. It went back on varranty, they replaced motherboard with new one.

It shouldnt be bad ive got new phone xD, wrong.
At work im cnc programmer/sometimes operator so i listen a lot of audiobooks, music. After 2 months of using "new phone" i experienced some stuttering on bluetooth headset, sometimes no audio. nothing that turning on/off bluetooth cant fix. I also used wire headphones when bt out of battery. That sound problems wasnt realy an issue for me.

Some time later i run out of battery couldnt make it to charger in 30 sec xD it died. Ive put it on charge to 100% then turned on at night. I belive in that time it auto upgraded itself and rebooted - lights woke me up. There was strange thing because i couldnt hear sound at logo which was present before. i assumed it was disabled at options and went back to sleep.

When i woke up i was checking what the damn thing done i was shocked because i couldnt hear any sound.

Symptoms:

- tried to call my wife, couldnt hear her and she couldnt hear me, messanger same
- no audio at youtube, video worked
- no notification sound
- xcom2 (game) crash on startup
- camera in video mode - crash suddenly
- netflix crash

Then i tried the bt headset, same thing as above. it could pair but no audio. strange thing was that i could hear messenger call when my wife was trying to call me, so i assumed software problem not hardware. tried wire headphones same result it was recognized as headphones, icon present, bt off.

Tried different things:

- phone restart (didnt help)
- wipe cache, factory reset, (didnt help)
- tempering with sound notification settings and rebooting (didnt help)
- safe mode (sound not working)
- upgrading software (no luck)
- factory reset (no luck)
- switching sim card then restart (no luck)

Then i went to quick settings toolbar there was suspicious thing: bell was wobbling as well dnd icon but not turned on just wobble once when quick toolbar rolled out. i hid it and rolled out again icons stood still. So i restarted phone and same thing occured - first roll out gray icons wobble, second roll stood still (no blue - not turned on on both attempts). Then i started to tempering with sound and notifications options dnd and silance settings included.

- turning on/off random settings, rebooting system many times, suddenly ive heard sound at booting logo. Ok so everything was fine, had sounds working properly: notification, yt, messenger, camera in video mode eaven xcom2 was working - everything was fine. Untill i decided to restart phone to chceck if it stays that way - it didnt. After reboot again i had no sounds. tried tempering with settings again, after many attempts sound came back. Now i didnt want to restart the damn thing. i left it on for 2 weeks without restart and sound was on no issues except stuttering (i could live with it). then i had some issues when somebody or i called someone - sometimes i couldnt hear them sometimes i couldnt be heard (turning on off speaker/mic while i was on line helped, sometimes not). angry i swithed to old phone to use it as phone (which mi 10t was not at the moment not eaven a tablet).

Started to tempering with settings again sometimes i had sounds sometimes not but always temporary. after many attempts of factory reset putting the localisation and other startup settings i decided to set voice recognition from google assistant eaven i couldnt hear sound at boot logo, surprised the dots were jumping when i talked it came back alive !!! after full startup settings sound and mic was working - untill restart. tried to do few factoryresets/startup settings without voice - no sound. then i did it few times with voice recognition from google assistant - it worked every time, surprised i assumed there was something chewing in settings between miui and google assistant.

It stayed that way for a month. everytime that i had sound problem, factory reset and setting voice recognition solve it. Untill i decided to update google assistant when restarted the "voice recognition method" didnt work. only random tempering with dnd/silent sound settings and many factory restarts helped.

I found out that when u want to restart phone to get sound back, pushing vol- button hundreds times before restart eaven the volume is on bottom and silent mode/dnd is on and then just after miui starts pushing many times vol+ and disabling dnd/silent helps - but that is just workaround not solving problem.

Angry at damn mi 10t tried different things:

- unlocked bootloader
- flashed many official eu roms,
- downgrading and upgrading

sometimes i had sound but after tempering with settings never on startup. i sticked to android 11 roms in that time.

then:

- tried chinese android 11 roms (no luck)
- tried eu, chinese android 10 roms (no luck sometimes black screen - but after switching to android 11 i could use phone again)
- tried eu/chinese android 12 roms (never worked always black screen and backlight when switching to android 11 system worked - no sound)

All those roms were official and fastboot and i was always using miflash, when downgrading i simply deleted or rem two lines from "flash_all.bat":

rem fastboot %* flash crclist %~dp0images\crclist.txt || @ECHO "Flash crclist error" && exit /B 1
rem fastboot %* flash sparsecrclist %~dp0images\sparsecrclist.txt || @ECHO "Flash sparsecrclist error" && exit /B 1

- installed twrp
- wiped repaired data partition if needed
- every flash attempt was after full wipe/factory reset
- tried many different apps like toggle dnd/silance
- tried to repair system with tools like ccleaner and others
- tried wipe/clear cache on every possible app eaven those hidden 300+ apps
- found some solution with build.prop:

fix sound
build.prob remove
ro.config.media_vol_steps=30
ro.config.vc_call_vol_steps=14

but couldnt find those in my file maby different phone soft

- installed magisk and tried addons
* GSI Audio Stutter Fix - Mi NOTE 10 Lite (toco)
* Audio-Modification-Library_v4_0
* Magisk-Sound+ (2.2.0)

No luck im out of options right now but will still try untill i decide it is hardware maby hotair gun at qualcom? Can u guys suggest something else or maby i missed some options done it wrong? Heard about deleting all *.nomedia file but didnt chceck it yet and dont know if i got them. Usually using MIUI 12.5.8 or different eu 12.5 because 13 never worked and most 12.0 12.1 bootloop or not working. phone M2007J3SY rom usually RJDEUXM. If u gos any solution please write.

Ty for reading this elaborate, ill make it done or burn it xD
Uzul

Ps. bt headset still pairing but usbc/jack headset not recognized - no headset icon.
 
Last edited:

zaqm

Senior Member
Apr 8, 2017
573
186
Hello
Im xda forum user sience many years but on this account im new (lost my old one). I remember flashing pda's, nokias and other ancient hardware :), not an expert but quite experienced user. I had some break with flashing, tempering with soft and settings because of lack in time and other hobbies(3d designing, automatics, 3d printing, milling, programming plc's, and many others) i like to do things, if i want something, i ask "can i do it myself?". this is how i made telescope tracking the moon with camera attached to it. Anyway back to the point.

I came back to xda beecause of Xiaomi Mi 10t which i bought last year. It worked fine for half a year then 1st issue occured:

- when i was browsing internet phone went black and tried to reboot but couldnt boot into android. So i said to myself "broken soft time to flash new rom" couldnt do that because motherboard was fried and phone couldn't communicate to pc. fastboot didnt work etc. It went back on varranty, they replaced motherboard with new one.

It shouldnt be bad ive got new phone xD, wrong.
At work im cnc programmer/sometimes operator so i listen a lot of audiobooks, music. After 2 months of using "new phone" i experienced some stuttering on bluetooth headset, sometimes no audio. nothing that turning on/off bluetooth cant fix. I also used wire headphones when bt out of battery. That sound problems wasnt realy an issue for me.

Some time later i run out of battery couldnt make it to charger in 30 sec xD it died. Ive put it on charge to 100% then turned on at night. I belive in that time it auto upgraded itself and rebooted - lights woke me up. There was strange thing because i couldnt hear sound at logo which was present before. i assumed it was disabled at options and went back to sleep.

When i woke up i was checking what the damn thing done i was shocked because i couldnt hear any sound.

Symptoms:

- tried to call my wife, couldnt hear her and she couldnt hear me, messanger same
- no audio at youtube, video worked
- no notification sound
- xcom2 (game) crash on startup
- camera in video mode - crash suddenly
- netflix crash

Then i tried the bt headset, same thing as above. it could pair but no audio. strange thing was that i could hear messenger call when my wife was trying to call me, so i assumed software problem not hardware. tried wire headphones same result it was recognized as headphones, icon present, bt off.

Tried different things:

- phone restart (didnt help)
- wipe cache, factory reset, (didnt help)
- tempering with sound notification settings and rebooting (didnt help)
- safe mode (sound not working)
- upgrading software (no luck)
- factory reset (no luck)
- switching sim card then restart (no luck)

Then i went to quick settings toolbar there was suspicious thing: bell was wobbling as well dnd icon but not turned on just wobble once when quick toolbar rolled out. i hid it and rolled out again icons stood still. So i restarted phone and same thing occured - first roll out gray icons wobble, second roll stood still (no blue - not turned on on both attempts). Then i started to tempering with sound and notifications options dnd and silance settings included.

- turning on/off random settings, rebooting system many times, suddenly ive heard sound at booting logo. Ok so everything was fine, had sounds working properly: notification, yt, messenger, camera in video mode eaven xcom2 was working - everything was fine. Untill i decided to restart phone to chceck if it stays that way - it didnt. After reboot again i had no sounds. tried tempering with settings again, after many attempts sound came back. Now i didnt want to restart the damn thing. i left it on for 2 weeks without restart and sound was on no issues except stuttering (i could live with it). then i had some issues when somebody or i called someone - sometimes i couldnt hear them sometimes i couldnt be heard (turning on off speaker/mic while i was on line helped, sometimes not). angry i swithed to old phone to use it as phone (which mi 10t was not at the moment not eaven a tablet).

Started to tempering with settings again sometimes i had sounds sometimes not but always temporary. after many attempts of factory reset putting the localisation and other startup settings i decided to set voice recognition from google assistant eaven i couldnt hear sound at boot logo, surprised the dots were jumping when i talked it came back alive !!! after full startup settings sound and mic was working - untill restart. tried to do few factoryresets/startup settings without voice - no sound. then i did it few times with voice recognition from google assistant - it worked every time, surprised i assumed there was something chewing in settings between miui and google assistant.

It stayed that way for a month. everytime that i had sound problem, factory reset and setting voice recognition solve it. Untill i decided to update google assistant when restarted the "voice recognition method" didnt work. only random tempering with dnd/silent sound settings and many factory restarts helped.

I found out that when u want to restart phone to get sound back, pushing vol- button hundreds times before restart eaven the volume is on bottom and silent mode/dnd is on and then just after miui starts pushing many times vol+ and disabling dnd/silent helps - but that is just workaround not solving problem.

Angry at damn mi 10t tried different things:

- unlocked bootloader
- flashed many official eu roms,
- downgrading and upgrading

sometimes i had sound but after tempering with settings never on startup. i sticked to android 11 roms in that time.

then:

- tried chinese android 11 roms (no luck)
- tried eu, chinese android 10 roms (no luck sometimes black screen - but after switching to android 11 i could use phone again)
- tried eu/chinese android 12 roms (never worked always black screen and backlight when switching to android 11 system worked - no sound)

All those roms were official and fastboot and i was always using miflash, when downgrading i simply deleted or rem two lines from "flash_all.bat":

rem fastboot %* flash crclist %~dp0images\crclist.txt || @ECHO "Flash crclist error" && exit /B 1
rem fastboot %* flash sparsecrclist %~dp0images\sparsecrclist.txt || @ECHO "Flash sparsecrclist error" && exit /B 1

- installed twrp
- wiped repaired data partition if needed
- every flash attempt was after full wipe/factory reset
- tried many different apps like toggle dnd/silance
- tried to repair system with tools like ccleaner and others
- tried wipe/clear cache on every possible app eaven those hidden 300+ apps
- found some solution with build.prop:

fix sound
build.prob remove
ro.config.media_vol_steps=30
ro.config.vc_call_vol_steps=14

but couldnt find those in my file maby different phone soft

- installed magisk and tried addons
* GSI Audio Stutter Fix - Mi NOTE 10 Lite (toco)
* Audio-Modification-Library_v4_0
* Magisk-Sound+ (2.2.0)

No luck im out of options right now but will still try untill i decide it is hardware maby hotair gun at qualcom? Can u guys suggest something else or maby i missed some options done it wrong? Heard about deleting all *.nomedia file but didnt chceck it yet and dont know if i got them. Usually using MIUI 12.5.8 or different eu 12.5 because 13 never worked and most 12.0 12.1 bootloop or not working. phone M2007J3SY rom usually RJDEUXM. If u gos any solution please write.

Ty for reading this elaborate, ill make it done or burn it xD
Uzul

Ps. bt headset still pairing but usbc/jack headset not recognized - no headset icon.
If you're on miui based rom tap several times on kernel version and test the main speaker. If it doesn't work take the phone to service center.
 
Aug 12, 2022
8
3
If you're on miui based rom tap several times on kernel version and test the main speaker. If it doesn't work take the phone to service center.
thats not true i belive it is software based issue, read what i wrote about google assistant before update. i could somehow unlock sound and mic using voice recognition setting on startup after factory reset. without it speaker mic tests failed after "voice recognition workaround" it passed flawlesly and everything worked fine. so when audio worked cit menu all test passed after reboot mic fail and speakers fail. when workaround it passed again. it could be qualcom chip fault(reballing or hotair gun on chip if somehow tin connections are not good or cold soldier, but that doesnt explain how i manage to make it work(if chip failed) by setting the voice recognition in google assistant) but it is not only this phone issue most ppl report this after miui update and reboot, same as me and on different phones mostly on miui 12.5.

Sorry for a messy response i hope it is readable, too many thoughts in my head, and my english is a bit rusty:p

Edit 1 Anyway ty for your response because of that ill try to downgrade google assistant to version the "workaround" worked or eaven get rid of that spying thing from cell phone. what i have seen eaven when im fasboot flashing roms the google soft stays at the same version. so it is maby on different partition not affected by flashing as well as settings for it. dunno right now didnt do that things for a long time and my knowledge is outdated in that matter 6 years a long time sience i tempered in roms and partitions. maby it is pointless because chinese roms do not use google apps but what if broken settings affect chinese roms as well - who knows.

Ps. maby my monologue help others and myself to clear my mind and get correct conclusions ill update u guys and myself :p

Ps. 2 service center is last resort when ill totaly give up, eaven then ill first try to get my hands on service MiFlash where there is more options, maby total wipe and setting new partitions without leftovers from prewious roms and settings.

Ps. 3 Im not the kind of person who just go to service center. i like problems and solving it by myself thats how knowledge goes from. i like to know how all is made how aluminum is extruded how electronics work, how to build this and that. knowledge is my goal and then using it to achive goals which i set myself.

Ps. 4 this is similar problem to mine but without elaborate :
 
Last edited:
Hey Man I have a really similar issue to yours
It's seems there's No proper solution for this issue
I tried contacting several devs but even they couldn't solve it
The log will say
9717 E AudioSystem-JNI: AudioSystem::listAudioPorts error -19
9717 W AudioManager: updateAudioPortCache: listAudioPorts failed

I tried all the thing that you did
This actually happened after I was updating a rom of fw 13.0.6.0 EEA to 13 13.0.8.0 EEA
At first I thought this was one of the minor problems which would get fixed by clean flashing or installing stock rom But it seems that it even messes with the xiaomi activation thingy that you won't be able to connect to the Wi-Fi in the activation process.
 
Aug 12, 2022
8
3
Hey Man I have a really similar issue to yours
It's seems there's No proper solution for this issue
I tried contacting several devs but even they couldn't solve it
The log will say
9717 E AudioSystem-JNI: AudioSystem::listAudioPorts error -19
9717 W AudioManager: updateAudioPortCache: listAudioPorts failed

I tried all the thing that you did
This actually happened after I was updating a rom of fw 13.0.6.0 EEA to 13 13.0.8.0 EEA
At first I thought this was one of the minor problems which would get fixed by clean flashing or installing stock rom But it seems that it even messes with the xiaomi activation thingy that you won't be able to connect to the Wi-Fi in the activation process.
mine happened after updated itself to 12.5.8. today i tried deleting *.nomedia files from root it didnt help. then i tried to boot into MIUI Rescue System (vol+, vol- and power button at the same time) tried to update device by wifi, here is what i got: "couldnt find updates MIUI-V12.5.11.0.RJDEUXM (N/A) -> ??" when system is on ive got notification that there is 13.0.8 update. tried this from android always black screen and backlight after update, sometimes bootloop. fixed bootloop with twrp but same black screen and backlight just without bootloop. will try something different. as soon as i will know more about present androids ill try to chceck system files and scripts in java json xml right now im not familiar with it that much. right now ill try to downgrade google apps (especially google assistant itself and releted apps) maby uninstall all of it if possible.
 
  • Like
Reactions: cyb3rvirgin

Puruixa

Member
Jul 7, 2022
22
3
When I changed from stock rom to Lineage OS, it was a bit annoying, first I was getting an error on the sim card screen, that was just one time, but then I realized that there was no sound, I did not find any solution and trying to try other roms like Pixel Experience and Xiaomi.Eu, I accidentally found the solution, which was deleting the Dalvik Cache, I returned to Lineage OS and no longer received errors and the volume worked perfectly (to this day I only have an error related to multitasking but it's ok it's tolerable)

Greetings and sorry for my enlish
 
Aug 12, 2022
8
3
When I changed from stock rom to Lineage OS, it was a bit annoying, first I was getting an error on the sim card screen, that was just one time, but then I realized that there was no sound, I did not find any solution and trying to try other roms like Pixel Experience and Xiaomi.Eu, I accidentally found the solution, which was deleting the Dalvik Cache, I returned to Lineage OS and no longer received errors and the volume worked perfectly (to this day I only have an error related to multitasking but it's ok it's tolerable)

Greetings and sorry for my enlish
dalvik was deleted many times but never tried lineage os. ill try to boot to twrp from fastboot, wipe everything and then install lineage or xiaomi.eu then wipe dalvik and wipe under stock recovery which i never did like that (i mean two step wipe). maby this will help.
today i tried viper4android and it returned abnormal status of driver aswell on legacy mode.

what warries me right now is te issue with wire headphones the icon is not present anymore so i may broke some more xD. eaven with sound problems i had wire headphones recognized icon present - it is another known issue with xiaomi devices. im experiencing more and more bugs some of them fixed some not.

good for me that i like this kind of problems and solving them is like a hobby :p and another phone is used as phome, mi 10t is playground right now xD
 

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 1
    Hey Man I have a really similar issue to yours
    It's seems there's No proper solution for this issue
    I tried contacting several devs but even they couldn't solve it
    The log will say
    9717 E AudioSystem-JNI: AudioSystem::listAudioPorts error -19
    9717 W AudioManager: updateAudioPortCache: listAudioPorts failed

    I tried all the thing that you did
    This actually happened after I was updating a rom of fw 13.0.6.0 EEA to 13 13.0.8.0 EEA
    At first I thought this was one of the minor problems which would get fixed by clean flashing or installing stock rom But it seems that it even messes with the xiaomi activation thingy that you won't be able to connect to the Wi-Fi in the activation process.
    mine happened after updated itself to 12.5.8. today i tried deleting *.nomedia files from root it didnt help. then i tried to boot into MIUI Rescue System (vol+, vol- and power button at the same time) tried to update device by wifi, here is what i got: "couldnt find updates MIUI-V12.5.11.0.RJDEUXM (N/A) -> ??" when system is on ive got notification that there is 13.0.8 update. tried this from android always black screen and backlight after update, sometimes bootloop. fixed bootloop with twrp but same black screen and backlight just without bootloop. will try something different. as soon as i will know more about present androids ill try to chceck system files and scripts in java json xml right now im not familiar with it that much. right now ill try to downgrade google apps (especially google assistant itself and releted apps) maby uninstall all of it if possible.