• Introducing XDA Computing: Discussion zones for Hardware, Software, and more!    Check it out!

[OFFICIAL] LineageOS 18.1 for the Essential Phone

Search This thread

malerocks

Senior Member
Mar 6, 2018
444
103
Yes, I followed exactly the instruction in LOS. After flash the rom, back to main menu - advance - reboot to recovery, and apply update, sideload the gapps, and reboot the phone, and none of Google apps in app draw, zero. I flashed the LOS17.1 before and no issue, but now with 18.1 it's so weird. But thanks for checking.
What's this update you are applying after you reboot to recovery?
 

npjohnson

Recognized Developer
Nope....still not working, but someone in reddit helped me with remount the /mnt/system and it's working.
Look like it's a bug in LOS or maintainer forgot to fix it.
Am the maintainer, didn't forget to fix it, I can't recreate it.

MTG installs just fine from stock and I'm not at all sure why it doesn't work for you.

OpenGApps is known to have some weird mount problems on mata.

I'll try a few more times and see if I hit it.
 

chanh2018

Senior Member
Jan 19, 2018
492
121
Am the maintainer, didn't forget to fix it, I can't recreate it.

MTG installs just fine from stock and I'm not at all sure why it doesn't work for you.

OpenGApps is known to have some weird mount problems on mata.

I'll try a few more times and see if I hit it.
Hi, sorry no offense, and I appreciate your work that keeps mata alive till now.
I've been spending whole day tried to install Gapps and used both MindtheGapps and Open Gapss. I also rolled the phone back to stock multiple times and still no go. followed exactly the instruction to install from LOS (btw this is not my first time to install LOS, it's working for me with LOS 17.1 last year). Any after boot, there're no Google play store or any Google apps that suppose to be with Gapps. I wandered around in reddit and finally got help from someone....below is the conversation from reddit that helped me to get my phone up running with Gapps installed.
https://www.reddit.com/r/essential/comments/q8mlj2
I hope you can figure out and get this feature work in future releases. Thanks again.
 

npjohnson

Recognized Developer
Hi, sorry no offense, and I appreciate your work that keeps mata alive till now.
I've been spending whole day tried to install Gapps and used both MindtheGapps and Open Gapss. I also rolled the phone back to stock multiple times and still no go. followed exactly the instruction to install from LOS (btw this is not my first time to install LOS, it's working for me with LOS 17.1 last year). Any after boot, there're no Google play store or any Google apps that suppose to be with Gapps. I wandered around in reddit and finally got help from someone....below is the conversation from reddit that helped me to get my phone up running with Gapps installed.
https://www.reddit.com/r/essential/comments/q8mlj2
I hope you can figure out and get this feature work in future releases. Thanks again.
Looks like 2 months ago an ASB introduced some oddities with system as root. Looking into it.
 
  • Like
Reactions: malerocks

snail3

Member
Apr 6, 2012
7
1
Dublin
Hi, sorry no offense, and I appreciate your work that keeps mata alive till now.
I've been spending whole day tried to install Gapps and used both MindtheGapps and Open Gapss. I also rolled the phone back to stock multiple times and still no go. followed exactly the instruction to install from LOS (btw this is not my first time to install LOS, it's working for me with LOS 17.1 last year). Any after boot, there're no Google play store or any Google apps that suppose to be with Gapps. I wandered around in reddit and finally got help from someone....below is the conversation from reddit that helped me to get my phone up running with Gapps installed.
https://www.reddit.com/r/essential/comments/q8mlj2
I hope you can figure out and get this feature work in future releases. Thanks again.
confirmed open-gapps working with this method, thank you for the post.
 

npjohnson

Recognized Developer
confirmed open-gapps working with this method, thank you for the post.
Can confirm the bug now, when I properly disable verity like official builds do, OpenGApps don't persist, it's not a mata bug tho, it's an opengapps mount bug :/

Told them how to fix it but they move extremely slowly.

MindTheGapps 100% works, verified it myself.
 

Blue Lion

Member
Nov 17, 2015
14
4
DALLAS
What a great rom. Thank you guys for the great work.
I wanna report a bug regarding the Microphone. It works perfectly except in Video calling apps like Facebook messenger and Google Duo.
I'm not sure if it's related to the mixer file.
 

danz852

Member
Jan 24, 2021
9
4
What a great rom. Thank you guys for the great work.
I wanna report a bug regarding the Microphone. It works perfectly except in Video calling apps like Facebook messenger and Google Duo.
I'm not sure if it's related to the mixer file.
Hi, about microphone not working on video call, try to turn off Volte and wifi calling then restart the phone. Not sure if it will work but you can try.
 

qvd

Member
Nov 9, 2014
39
3
Anybody knows why LineageOS 17.1 for Mata was not maintained? I mean applying monthly security updates should be straightforward right? Sorry I can't see the official 17.1 thread anymore.
 

npjohnson

Recognized Developer
Anybody knows why LineageOS 17.1 for Mata was not maintained? I mean applying monthly security updates should be straightforward right? Sorry I can't see the official 17.1 thread anymore.

That's 18.1 from your link. I'm talking about 17.1.

Typically maintainers stop updating the previous version when a new one comes out. Not worth the hassle of updating 2 versions.
LineageOS only allows devices to ship one version at a time.

Mata is on the newest shipping version (18.1 as of this post). If you want a newer 17.1 image with newer security patch, just go build it, follow the wiki build guide and swap 17.1 for 18.1 where applicable.

Not sure why you would though. 18.1 is far better on Mata.
 

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 13
    lineage-os-logo.png

    Essential Phone

    Code:
    - Your warranty is now void.
    - You have been warned.
    - Use at your own risk.

    Introduction:
    This is the Official Lineage OS 18.1 thread for the Essential Phone.

    Downloads:
    Please follow the install instructions in your device's Wiki page linked below exactly.
    If you don't follow these instructions, or use 3rd party add-ons (like Magisk) please don't expect support here.

    Known Bugs:
    • Wi-Fi Display - won't be fixed most likely - there are no 11.0 msm8998/sdm660 proprietary binaries to use.
    • Find any? Report them according to this guide.
    Notes:
    • The only supported GApps package at the moment is MindTheGapps, linked on our Wiki page about gapps.
    • Firmware is shipped in the ROM package for this device, so no need to worry about updating it on your own!
    Kernel Source: https://github.com/LineageOS/android_kernel_essential_msm8998
    8
    Anyone else's gps unable to "go to/find my location"?
    Works in Google maps here....
    Hrm, I'm getting video playback issues. No sound and very slow playback. Allegedly it's firmware related. Anyone else experienced this?
    weird - can't replicate in youtube, file a bug ticket as per the wiki instructions please?
    I have been running Lineage 17.1 on my Essential PH-1.

    I followed the procedure at https://wiki.lineageos.org/devices/mata/upgrade to upgrade.

    I used lineage-18.1-20210419-nightly-mata-signed.zip and MindTheGapps-11.0.0-arm64-20210412_124247.zip

    The upgrade process completed successfully but I couldn't add an account. When I tapped on "Add account" the phone just beeped and did nothing.

    Then I tried a clean install following the procedure at https://wiki.lineageos.org/devices/mata/install with the same files.

    The result was the same.

    How can I add a Google account to my Lineage 18.1 PH-1?
    uhhh - sounds like you need to wipe data - something sounds messed up.
    question I found a install video older but will this be the same as installing 18.1 I will have to add gapps to and install after the OS ? or just add the gapp along with the OS I'm a little rusty last phone I did linageOS on was a moto E4 plus
    here is the video
    Just follow the wiki guide and all will work fine.
    I seem to be having a more extreme problem of every app not responding and/or crashing. I've reflashed multiple times, redownloaded all files and ran checksum on files and always fine, tried multiple cables and tried different usb plugs on pc and all with same results. I'd try that statixos thing, but those instruction are using TWRP, which I could never get to work when I initially rooted last year, so I've just using LOS's recovery. Someone on reddit said you can't flash that zip using LOS's recovery, so I'm not sure what to do.
    you need to format /data and just follow the wiki guide, thing shouldn't crash, so long as you use lineage, and (if you want) mindthegapps
    Try crDroid, although not official but OP update regularly and the rom is stable, good enough for daily useage.
    please don't discuss other ROMs here - go elsewhere for that.
    Talking about StatixOS, what steps did you have problem with? For me, install StatixOS is so simple (possible device related?). If you have touch issue with TWRP, you can find the patch version of TWRP boot image in StatixOS telegram channel which gives you touch capability during flashing. Anyway here the sequence that I install it.

    Make sure you're back to Jan stock before to process:

    1. Copy StatixOS + TWRP installer + Gapps to phone
    2. Install TWRP boot image
    3. Wipe Davik/Cache/Data storage (don't wipe internal storage)
    4. Flash StatixOS
    5. Flash TWRP installer (I don't bother slot selection, just flash it, and it works for me all the time)
    6. Reboot back to TWRP recovery (important step if you want to install Gapps)
    7. Flash Gapps
    8. Reboot phone for phone setup
    9. Install Magisk if you want to root (I do this step last after the phone is fully function)
    Hope you can get it work.
    please don't discuss other ROMs here - go elsewhere for that.
    I don't want StatixOS itself. There was a post further back about pulling the firmware from StatixOS, flashing that, and then flashing Lineage OS. I don't know how to pull the firmware out of one ROM and install it on it's own before I then install LOS 18.1 as usual afrer. I don't want to use TWRP though as it never worked when I initially rooted last year, and I still see lots of people talk of issues with TWRP on the PH-1.
    Their firmware fix is placebo - it's the same firmware - I'm looking into the webview issue, and strongly suspect it'll be fixed in the next build (newer webview version built in).
    After the latest update my phone only reboots into bootloader. From there I can't even reboot into recovery, it keeps going back to bootloader. And, it's not detected on my computer via adb, which it was before. Any suggestions?

    I usually manage to get out of trouble spots like this with my phone, this one has me stuck.
    Apologies, sepolicy mismatch after a merge on the qcom-common sepolicy repo. I've fixed it, the next build will not have this issue!
    Do you mean fastboot isn't detecting it? If you can get fastboot to recognize the device, I'd just go all the way back to stock and then re-flash the last build you were on before you started having issues.
    Apologies, sepolicy mismatch after a merge on the qcom-common sepolicy repo. I've fixed it, the next build will not have this issue!
    PSA: Newest update seems to not want to boot, using fastboot to switch slots back to the old one allows devices to boot again.

    If installed, the newest update fails past the initial bootloader and doesn't boot from the boot_a/boot_b partition, whichever is newer, and adb won't work as far as I can tell, fastboot will work though provided you have the right drivers etc for your computer.

    Feel free to ask me for help with switching slots if anyone needs, here or in a pm.
    Apologies, sepolicy mismatch after a merge on the qcom-common sepolicy repo. I've fixed it, the next build will not have this issue!
    I can't boot into system and constantly run into fastboot mode either. Having switched to the other slot to continue use the phone properly.
    Apologies, sepolicy mismatch after a merge on the qcom-common sepolicy repo. I've fixed it, the next build will not have this issue!

    same thing happened to me. it rebooted to the bootloader. from there i was able to use the volume buttons to switch to recovery, though i didn't actually enter it. i went back to the bootloader.
    i was still able to detect the phone with fastboot devices, though. in the past, some usb ports on the laptop worked better than others, and i found that switching allowed for detection, again.

    i switched slots and rebooted and the phone came back up to the previous version. when i tried installing, it came back with an error. when i tried again, it started the process, which i canceled. i deleted the download and then grabbed it again and installed.
    it rebooted to the bootloader, again.
    i switched slots,, again, and rebooted to previous version again.

    with the essential builds, sideloading the ota did not lose any information. i am assuming the same is true for sideloading the lineageos zip? or no?
    Apologies, sepolicy mismatch after a merge on the qcom-common sepolicy repo. I've fixed it, the next build will not have this issue!
    Update: after the update failed and my phone couldn't get past bootloader, I left it in the charger. When I came back 30 minutes later it had rebooted into system. It's on the previous update, so I'm guessing it rebooted into the old slot.

    When it was stuck in bootloader I was trying 'adb reboot ...', not fastboot, so that was my mistake. It probably would have gotten me unstuck.
    Apologies, sepolicy mismatch after a merge on the qcom-common sepolicy repo. I've fixed it, the next build will not have this issue!
    5
    Apologies, sepolicy mismatch after a merge on the qcom-common sepolicy repo. I've fixed it, the next build will not have this issue!

    Thanks mate! Appreciate you maintaining Lineage for our device
    4
    There's a bug ticket open for it, unsure what the cause is, but we know about it and are trying.
    cool. it's not a huge deal. i just turn the call volume up and hold it away from my head. it's speakerphone'ish. thanks for the work you all do :)
    4
    @npjohnson since you seem to be involved with the development of LOS, do you have any idea what's going on, on phone calls, with the loud speakerphone that doesn't respond to the volume keys? i can't remember, anymore, which versions of essential's builds had the same problem and i never read anything about what they did to fix it. i do remember that it wasn't an immediate fix.
    the fact that it did exist in essential's builds, oi LOS17.1, and now in LOS18.1, makes me think that it's something deeper than a ROM typically goes. but that is just my not-understanding-the-nuts-and-bolts-of-things thought. :)
    There's a bug ticket open for it, unsure what the cause is, but we know about it and are trying.