• Introducing XDA Computing: Discussion zones for Hardware, Software, and more!    Check it out!

[OFFICIAL] LineageOS 18.1 for the Samsung Galaxy S4 (All QCOM Variants)

Search This thread

chris1abc

Member
Apr 11, 2020
17
0
Thank you for this rom. Everything works fine after 2. installation. First i´ve flashed only the rom and after rebooting i installed the gapps.But Google does not sync the contacts.
After that,i installed the rom together with the gapps and it was fine. Battery Life is great even though my battery is old. I don´t know the difference between JDC optimized 18.1 for the S4.
Perhaps someone could tell me his experience. For now i want to stay on the official 18.1. For me it works good and fast.:)
 

kurtn

Senior Member
Jan 28, 2017
4,316
1,881
Small town in Bavaria
Thank you for this rom. Everything works fine after 2. installation. First i´ve flashed only the rom and after rebooting i installed the gapps.But Google does not sync the contacts.
After that,i installed the rom together with the gapps and it was fine. Battery Life is great even though my battery is old. I don´t know the difference between JDC optimized 18.1 for the S4.
Perhaps someone could tell me his experience. For now i want to stay on the official 18.1. For me it works good and fast.:)
The ROM is good. If the only reason to have GApps is contact sync, you should try without and keep a local export of your contacts.
 
  • Like
Reactions: maanteel

dj3d

Member
Nov 10, 2014
39
8
how about installing the function
when telehonieren that you can turn off the proximity sensor
 
Nov 24, 2018
10
0
So I'm having a weird issue on my SCH-R970 S4. I installed the lineageos recovery and rom easily. Everything worked fine for about an hour, then the phone powers off by itself and boots into recovery telling me that lineageos is corrupt.

The weird thing is that it takes around an hour for it to happen. It's not the battery, it shows
"Powering off" and the battery still shows it's charge when it happens.

I had a Android 8 rom running on my S4 before this that worked fine, so I'm very confused as to why it's doing this.
 

kurtn

Senior Member
Jan 28, 2017
4,316
1,881
Small town in Bavaria
So I'm having a weird issue on my SCH-R970 S4. I installed the lineageos recovery and rom easily. Everything worked fine for about an hour, then the phone powers off by itself and boots into recovery telling me that lineageos is corrupt.

The weird thing is that it takes around an hour for it to happen. It's not the battery, it shows
"Powering off" and the battery still shows it's charge when it happens.

I had a Android 8 rom running on my S4 before this that worked fine, so I'm very confused as to why it's doing this.
Let's hope inernal storage chip isn't dying. Try installing lineageOS again.
 
Nov 24, 2018
10
0
Nevermind I spoke too soon I guess. After about an hour again it shut off and booted into recovery saying the OS was corrupt.

I'm currently running an unofficial lineageOS ROM based off Android 10 and so far it's been a couple hours and it hasn't shut off. I'm very confused, I actually have a feeling it's a problem with the ROM. Maybe the SCH- R970 version is buggy, can anyone confirm if they're running the same model?
 

kurtn

Senior Member
Jan 28, 2017
4,316
1,881
Small town in Bavaria
Nevermind I spoke too soon I guess. After about an hour again it shut off and booted into recovery saying the OS was corrupt.

I'm currently running an unofficial lineageOS ROM based off Android 10 and so far it's been a couple hours and it hasn't shut off. I'm very confused, I actually have a feeling it's a problem with the ROM. Maybe the SCH- R970 version is buggy, can anyone confirm if they're running the same model?
I don't have that model. Can you tell us, in what configuration you are running it? Sim? Sd? GApps? Magisk?
 
  • Like
Reactions: pocketrule

npjohnson

Recognized Developer
Nevermind I spoke too soon I guess. After about an hour again it shut off and booted into recovery saying the OS was corrupt.

I'm currently running an unofficial lineageOS ROM based off Android 10 and so far it's been a couple hours and it hasn't shut off. I'm very confused, I actually have a feeling it's a problem with the ROM. Maybe the SCH- R970 version is buggy, can anyone confirm if they're running the same model?
This sounds like a hardware issue tbh. Other people don't have that problem on R970 - see if stock has the reboots happen?
since update 2021-11-25 i have no sim-reception?
Still works here. Not sure.
 
  • Like
Reactions: pocketrule

minoo14534

Member
May 14, 2019
39
4
Rojava Kurdistan
Hello
since the update lineage-18.1-20211104-nightly-jfltexx-signed.zip
Is the internal storage invisible, no access is possible, the SD card is available.

The memory is also visible under System Settings / Memory

It is no longer possible to install any Apps.
Most apps can no longer be started either


I installed the old Lineageos 17.1 and there is no such problem.
TWRP is currently
twrp-3.5.2_9-1-jflte.img.tar9.9M2021-05-18 01:09:39 UTC

Does anyone have similar experience with Galaxy S4.

Very strange

Thanks for your Info
 
Last edited:

droi1

Senior Member
Hello
since the update lineage-18.1-20211104-nightly-jfltexx-signed.zip
Is the internal storage invisible, no access is possible, the SD card is available.

The memory is also visible under System Settings / Memory

It is no longer possible to install any Apps.
Most apps can no longer be started either


I installed the old Lineageos 17.1 and there is no such problem.
TWRP is currently
twrp-3.5.2_9-1-jflte.img.tar9.9M2021-05-18 01:09:39 UTC

Does anyone have similar experience with Galaxy S4.

Very strange

Thanks for your Info
is it visible in TWRP Recovery? I think i had long time ago similar problem when upgrading older LOS to new Android version, i did after clean install LOS in TWRP "resize option" then internal storage was visible in TWRP. Make shure to backup first.
 

minoo14534

Member
May 14, 2019
39
4
Rojava Kurdistan
is it visible in TWRP Recovery? I think i had long time ago similar problem when upgrading older LOS to new Android version, i did after clean install LOS in TWRP "resize option" then internal storage was visible in TWRP. Make shure to backup first.
Many thanks for your response.
I have a clean installation plus the latest Magisk.

The problem occurred after I updated Lineage 18.1 to lineage-18.1-20211104-nightly-jfltexx-signed.zip.

To your question yes the internal memory is visible in TWRP.
 

npjohnson

Recognized Developer
Hello
since the update lineage-18.1-20211104-nightly-jfltexx-signed.zip
Is the internal storage invisible, no access is possible, the SD card is available.

The memory is also visible under System Settings / Memory

It is no longer possible to install any Apps.
Most apps can no longer be started either


I installed the old Lineageos 17.1 and there is no such problem.
TWRP is currently
twrp-3.5.2_9-1-jflte.img.tar9.9M2021-05-18 01:09:39 UTC

Does anyone have similar experience with Galaxy S4.

Very strange

Thanks for your Info
If you initially formatted using TWRP that might be your issue.

You'll need to format data in lineage recovery.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: pocketrule

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 4
    And still it does happen on a clean install, so you should look into it. If you haven't run into it (perhaps because of diffferent phone model or whatever reason) doesn't mean bug doesn't exist. Sometimes it works but not always. Not happened on 17.x as far as I remember.

    I will gladly use Lineage Recovery if you will tell me how to install BiTGApps (doesn't really matter which Gapps mod) using the recovery. Nope, instructions doesn't work here. And it was mentioned somewhere else in other forum too that Lineage Recovery have problems installing Gapps because it requires to do manual wipe that Lineage does not do.

    I will quote myself from another post. And before you ask, yes, I downloaded the corect version from offical sources for my phone architecture and Lineage android version. With Lineage Recovery it was impossible to install Gapps.



    With TWRP it worked like a charm. TWRP is so much better in many ways plus as I read somewhere here, version 3.xx is compatible with Lineageos and I can confirm. Lineage update booted in TWRP recovery and did update automatically without errors, except I needed to manually wipe data/cache after installation.

    So, to repeat my question - you are kinda forcing to use Lineage OS recovery yet you cannot install Gapps that is required for normal phone functions. Useless.

    A valid wonder here - why is everyone else in this thread is able to install GApps using it, including myself?

    MindTheGapps 100% works.

    On the contrary, with TWRP I could install Gapps, with Lineage Recovery I got meaningless "cannot find valid system layout" error with every Gapps package (Micro, Nano, BiTGApps etc. ) I tried.

    So, first I installed Lineage Recovery and through that installed LineageOS, after installation it failed to install GApps from recovery and I was forced to flash back to TWRP and install GApps from there. Do I had motivation after these errors to flash back to Lineage recovery? Nope.

    If you mean by the bug 'settings stopped working' occasionally error when opening system settings ->location then I fail to see what has it to do with TWRP rcovery since everything else works.

    Only thing I may have different from some other users here is that I have installed BiTGApps-arm-11.0.0-R44_signed.zip GApps package and it 'may' occasionally cause the error when opening location because of all the services it contains... hmm, should look into this closer, not sure if that is enough reason to try another GApps package yet (via TWRP ofcourse because Lineage recovery can't do it) because it occasionally happens only when opening Location in Settings and I do not do that often.

    P.s. My TWRP? It is standard recovery to install custom ROMs on most phones (Cyanogenmod recovery too but it comes with less usefull options).

    P.p.s. to be clear, if it was not for the error when installing GApps and it was possible to install GApps via Lineage recovery I maybe be fine with it as I don't change custom ROMs often.
    If you're not going to listen I have no care to help tbh.

    metadata footer, among other things often gets mismatched to the ROM when using external recoveries. Additionally, TWRP is known to touch /persist often, among other things. So, yes, TWRP can very much effect your install.

    There's a reason no one else is having settings -> location crash.

    We have a number of valid bug tickets open for the s4, for sure, but this isn't an issue with LineageOS.

    If you want to try this with Lineage Recovery & MindTheGapps with no Magisk, no modules, etc. I'm betting you wouldn't see the issue at all, as I sure don't.
    3
    Hi to everyone!

    I was just reading on xda since my Galaxy S2 with cyanogenmod but now I really need your help.

    I'm experiencing a strange issue with my S4 value edition (jfvelte GT-I9515 with 16GB) maybe someone can help me please.
    Clean install from here: https://download.lineageos.org/jfvelte (image from 01/01)
    Recovery from the same date.
    GApps from here: https://androidfilehost.com/?w=files&flid=322935 (MindTheGapps-11.0.0-arm-20210920_083829.zip)
    Setup and first bootup working as it should without issues but I can't install other apps or even apply updates to the stock apps because of to less space error message. Any ideas?

    My main phone is a S5 with latest lineageos, working like a charm. :)
    format data from recovery, problem soved.
    2
    Does anyone know how I can have the cellular bands of the i9505 model since I have the m919 model and in my country it only takes 2g😭😭 ???
    You can't copy modem settings from i9505 to m919. But you could check if you're on the latest modem. Check out the (extensive) S4 Unified Collection & Guides from @Retrial
    2
    As I saw there exists an android 11 for my (very) old phone I had to install it!

    I already had LineageOS 15 on the phone, and haven't used it for 2 years. I just dirty flashed this rom over the old rom and was impressed it worked! I had no important data on the phone so I didn't care if something goes wrong.

    It works perfectly for a few days. Thanks for the great work! The old phone is faster than I thought, absolutely sufficient. Now I can use it as second phone for work.

    Sometimes it just loses wlan connection and is unable to connect again until I switch it on and off. Is it a known problem or a result of my dirty flash?
    dirty flash - fine here.
    2
    Is there any chance to get VOLTE / VoWifi working on the:
    Samsung Galaxy S4 GT-I9515
    with this:
    Lineage OS 18.1
    Never. Not on a device this old.
    I just got an update for my I9505 to 23 december 2021 from earlier version this month. Installed in TWRP 3.x and doing full reset and wipe after installation. All is working as far as I know but I think there is bug in the settings. When you open Settings-> Location, the settings app stops working and closes. I hope there will be fix for this in the next update.
    You used TWRP, use Lineage Recovery if you want support.

    It doesn't happen here.
  • 23
    lineage-os-logo.png

    Samsung Galaxy S4

    Code:
    - Your warranty is now void.
    - You have been warned.
    - Use at your own risk.

    Introduction:
    This is the Official Lineage OS 18.1 thread for all Galaxy S4 variants.

    Downloads:
    Please follow the install instructions in your device's Wiki page linked below exactly, and make sure your device's firmware matches the required firmware listed.
    • jactivelte (GT-I9295)
    • jflteatt (SGH-I337) - Please note you will need to be on bootloader I337UCUAMDB or I337UCUAMDL
    • jfltespr (SCH-R970/C/X, SPH-L720)
    • jfltevzw (SCH-I545) - Please note you need to be on bootloader I545VRUSMDK
    • jfltexx (GT-I9505, SGH-I337M, SGH-M919) - NOTE: GT-I9505G is supported in this build, but due to system size space limitations it will not fit any form of GApps package.
    • jfvelte (GT-I9515/L)

    If you don't follow these instructions, or use 3rd party add-ons (like Magisk) please don't expect support here.

    Known Bugs:
    • MHL doesn't work after LineageOS 14.1, and likely never will again, as Google dropped support for it platform-wide in AOSP.
    • Find any? Report them according to this guide.
    Notes:
    • The only supported GApps package at the moment is MindTheGapps, linked on our Wiki page about gapps.
    Kernel Source: https://github.com/LineageOS/android_kernel_samsung_jf
    6
    thanks for response and support
    This issue is now fixed. You will need to sideload the upcoming build by hand to get back on track though.

    Sorry for the inconveniences.
    5
    Good news, my GT-I9505 is updating automatically at this moment ("Update recovery" option disabled).
    Next step, activate the option to update the recovery and see if this works well.
    Thanks @npjohnson for your incredible work
    the recovery image updates the second you check the box.

    after you update OS, it updates the recovery on the next boot during boot animation.

    Have fun! Good to hear.
    5
    USB otg is unfortunately broken at the moment. But you can get access to your external storage by installing MiXplorer (which I recommend in any case) and "enable otg" in settings -> more settings
    Should be fixed in next build.
    5
    many thanks all developers - great work.

    i had dirty flashed from official 17.1 with 65 installed apps yesterday
    (SAMSUNG_I9505)

    rebooted to TWRP (twrp-3.5.1_9-0-jflte)
    0. wiped only system/dalvic/cache:
    1. flashed LOS (lineage-18.1-20210401-nightly-jfltexx-signed.zip)
    2. MindTheGapps-11.0.0-arm-20210328_143701
    3. magisk 22.0

    everything works well.


    but there was to much google-apps.

    i had unzipped MindTheGapps-11.0.0-arm-20210328_143701
    and reduced apps like "open_gapps-arm-pico"

    deleted:
    system/product/app/GoogleTTS
    system/product/app/talkback
    system/product/priv-app/AndroidAutoStubPrebuilt
    system/product/priv-app/Velvet

    and zipped again "MindTheGapps-11.0.0-arm-20210328_reduced"

    also once again

    0. wiped only system/dalvic/cache - rebooted to TWRP:
    1. flashed LOS 18.1
    2. MindTheGapps-11.0.0-arm-20210328_reduced
    3. magisk

    everything works well for now.