[OFFICIAL] OxygenOS 10.0.1 (Android Q 10.0) OTA for OnePlus 5T (dumpling)

dcscorpio76

Senior Member
Jul 16, 2011
626
255
83
Hello folks, I'm running into an issue when I've updated from OOS 9 to 10.0.1 that maybe someone else has experienced but I can't figure out how to solve it. I followed all of the instructions to flash and update. I even formatted data and flashed noverity zip to remain decrypted all appeared to go well. However, as I'm setting up the phone, I notice that I get an error in Google play that says can't download apps because there's not enough storage or to use external storage which I've done and still can't download or update certain apps. I also cannot download anything from chrome as all downloads fail. The phone is almost useless like this. I have 103 GB of free storage internal but I notice when I plug into to my PC, it says internal shared storage. Can anyone help me out so that I can get this back on track? I didn't have this issues on previous build. I've tried everything I know and I followed all the instructions in the OP. I'm stumped!! Thanks

Sent from my SM-N986U using Tapatalk
 
  • Like
Reactions: wethebold

tokariew

Senior Member
Jun 16, 2011
70
9
38
Warsaw
You need to format internal storage in recovery only the data partition. I had similar issue and formatting solved it. But you will need to do first time configuration again.


After few days on 10.0.1 my fingerprint stopped working restart helped, somebody else experienced similar issue on new version?

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
 

freonchill

Senior Member
Jul 11, 2011
236
52
0
Atlanta
Strange, it is happening for me despite reinstalling the launcher (tried both lawnchair and rootless pixel) and setting the default.. Even tried a couple reboots in between..
it happened to me as well, after flashing 10.0.1 over 10. but after changing default launcher and gesture, it works fine.
but it only happened once
You sure you made the new launcher default ?

Am using rootless pixel launcher and everything works fine

But how does the OP gesture works if you set another launcher default ?
I've got an issue where despite setting a different default launcher than the OnePlus Launcher, when I do the gesture to go home, it goes to the OnePlus Launcher, and I have to do the gesture again to make it go to my selected launcher....

Anyone else have this issue?
I have that issue and if I go to default app for launcher, neither are checked (nova or OnePlus). So o choose nova and it works fine, until I reboot. Then I have to select the default launcher again. I guess the good thing is I only reboot about once a month...
 

sukesh1090

Senior Member
Aug 1, 2012
442
115
0
Manipal
Hello folks, I'm running into an issue when I've updated from OOS 9 to 10.0.1 that maybe someone else has experienced but I can't figure out how to solve it. I followed all of the instructions to flash and update. I even formatted data and flashed noverity zip to remain decrypted all appeared to go well. However, as I'm setting up the phone, I notice that I get an error in Google play that says can't download apps because there's not enough storage or to use external storage which I've done and still can't download or update certain apps. I also cannot download anything from chrome as all downloads fail. The phone is almost useless like this. I have 103 GB of free storage internal but I notice when I plug into to my PC, it says internal shared storage. Can anyone help me out so that I can get this back on track? I didn't have this issues on previous build. I've tried everything I know and I followed all the instructions in the OP. I'm stumped!! Thanks

Sent from my SM-N986U using Tapatalk
Even I am facing the same issue. Did formatting solve the problem for you?
 

tweeny80

Senior Member
Jul 2, 2012
1,176
629
143
Hi people

I clean flashed 10.1 the day it came out, then magisk, no other modules or mods of any sort.

Yesterday I noticed my notification shade NO LONGER displays shortcuts after the 1st pull-down.

Usually four shortcuts appear, but suddenly they disappeared. No idea why. None of the settings options actually does this so I assume it's a bug.

It behaves normally after the second pull down, all shortcuts appear.

Anyone else have this happen?
 

Attachments

Last edited:

anox

Senior Member
Feb 18, 2006
256
289
93
It got weirder.

I had that weird no sim card issue too, but I'm not sure if it's the exact same issue as yours.

I went straight from 9.0.11 to 10.0.1 using Blu TWRP, rooted with Magisk. With the stock kernel, everything was fine for a few days. Then, I flashed the blu_spark_r217 kernel. With some tweaks, everything was good for another few days.

Here comes that weird issue:
Yesterday, I woke up with no sim card issue (I set the phone to turn off and on every night.) I thought it must've been the new kernel, so I flashed back my backup Magisk rooted stock kernel. After rebooting, the issue still existed. I also noticed other things weren't stable and Wi-Fi didn't even work. At this point, I felt hopeless, so I tried turning off the phone completely.

Turning it back on, everything was back to normal! I know this doesn't really make sense:)

The phone has been OK until now. (fingers crossed :))
I may try a custom kernel later as I want to completely disable the phone vibration.

Like I said my issue may not be the same as yours. I just share it anyway.
I'm replying to myself to update the issue, and perhaps, someone has some idea.

With the stock kernel (rooted with Magisk), the issue occurred again. This time I have a screenshot attached. It happened exactly the same as last time and a cold shutdown resolved it again.

I have a few Magisk modules and some other root apps installed. So, I don't know if this is a ROM issue or something else.
 

Attachments

yeyitin

Member
Aug 30, 2011
7
2
23
Madrid
A few of us are having problems - missing IMEI/Baseband

I used Oxygen updater to update too. It went well, until my phone came up and wouldn't connect to the network. Eventually figured out that my IMEI's were gone as well as any baseband files.

I'm not the only one: https://forum.xda-developers.com/oneplus-5t/help/sim-recognition-oos-10-0-1-update-efs-t4193171

We both tried restoring our EFS partitions from our TWRP/Nandroid backups with no success.

I'm trying to use the QPST service programming software to re-write the IMEIs (I still have the original numbers). However, the .qcn file I have for 5T, which works with the IMEI changer for that file, doesn't seem to work with my phone, saying "The file model MSM8998 does not match the phone model MSM8998. Please select a file for the MSM8998."

We are kind of stuck, if anyone has ideas/suggestions.

Thanks.
Hi,
I am the one with the same issue, and in my case I can't make QPST nor ADB recognize the phone. I can see the internal storage alright from the computer, but those tools don't seem to work.

Any clues, please? I am kind of stuck!! :-(
 

nithin chandra

Senior Member
Jun 3, 2015
102
163
83
kurnool(AP)
I thought most problems on 10 were due to people dirty flashing the ROM. So i formated the entire storage. Installed 10-hotfix cleanly. I'm having tons of problems like Play store not updating some apps like Chrome, webview, etc.

Oneplus behaved bad here, what a let down. O+1 has gone too commercial.
clear cache & data of play store & try updating chrome & webview,it should fix..i too faced the same issue
 

wethebold

Member
Mar 28, 2018
8
0
1
Hello folks, I'm running into an issue when I've updated from OOS 9 to 10.0.1 that maybe someone else has experienced but I can't figure out how to solve it. I followed all of the instructions to flash and update. I even formatted data and flashed noverity zip to remain decrypted all appeared to go well. However, as I'm setting up the phone, I notice that I get an error in Google play that says can't download apps because there's not enough storage or to use external storage which I've done and still can't download or update certain apps. I also cannot download anything from chrome as all downloads fail. The phone is almost useless like this. I have 103 GB of free storage internal but I notice when I plug into to my PC, it says internal shared storage. Can anyone help me out so that I can get this back on track? I didn't have this issues on previous build. I've tried everything I know and I followed all the instructions in the OP. I'm stumped!! Thanks

Sent from my SM-N986U using Tapatalk
Same issue on android 10. I can't even install apk from internal storage. I resolved that issue with back to stock rom with unbrick tools. After that reboot stock recovery, wipe everything and sideload with lastest 10.0.1. But there is no root etc.
 

sansanc

Senior Member
Oct 1, 2014
654
115
63
Guys, something is wrong is my internal storage, it didn't create the default android directories and also indentifies zips and .apks as directories.

Any idea?! So weird...
 

Cpt. Strawberry Crepe

Senior Member
Mar 11, 2018
200
133
53
Guys, something is wrong is my internal storage, it didn't create the default android directories and also indentifies zips and .apks as directories.

Any idea?! So weird...
It's a bug with OnePlus's Android 10. They have totally fked it up.

1) Wipe EVERYTHING in TWRP
2) Flash latest Android 9(Yes, Android 9 you read correctly)
3) Boot into Android 9 and do the initial SetupWizard
4) Flash TWRP
5) Boot to TWRP
6) Flash latest Android 10
 

sansanc

Senior Member
Oct 1, 2014
654
115
63
It's a bug with OnePlus's Android 10. They have totally fked it up.

1) Wipe EVERYTHING in TWRP
2) Flash latest Android 9(Yes, Android 9 you read correctly)
3) Boot into Android 9 and do the initial SetupWizard
4) Flash TWRP
5) Boot to TWRP
6) Flash latest Android 10

Thanks for the tip. Will do. Now, will it work fine after doing this?

I have tried some customs android 11 ROMs here, they had too many features or were too minimalist. I guess i'll have to stick with this one. Or even reverto to 9 if necessary...
 

Cpt. Strawberry Crepe

Senior Member
Mar 11, 2018
200
133
53
Thanks for the tip. Will do. Now, will it work fine after doing this?

I have tried some customs android 11 ROMs here, they had too many features or were too minimalist. I guess i'll have to stick with this one. Or even reverto to 9 if necessary...
I'm using pixel experience 11 unofficial with latest lazy kernel from their telegram and I'm very happy. Screw OnePlus and their buggy roms
 
Last edited:
  • Like
Reactions: ghpk and sansanc

Cpt. Strawberry Crepe

Senior Member
Mar 11, 2018
200
133
53
Do you pass to pixel 11 from OOS 10? Clean install? I also wanna try PE11...
You need to be on the latest OOS firmware. Backup, boot to TWRP, format, wipe everything, move ROM to your phone and flash. It has GApps so you don't need to worry for anything. Check the forum for the custom ROMs, we have great Android 11 ones. You can check on YouTube to showcase the ROM (probably on other phones but you get the same experience)
 
Last edited:
  • Like
Reactions: caluz78

ghpk

Senior Member
Dec 29, 2010
469
132
63
India
My 5T is decrypted and rooted,
I was Running Android 9 update since Sept 2019 and updated to next version then to latest one.
Had no issues and didn't needed to format even but.
In latest version, Everytime I unlock and touch anything where a Text Input is required,
Google Voice typing gets invoked,
Have to click back and then my keyboard (Google indic Keyboard) comes up.
this is not much of a issue but really frustrating.

I do have set default keyboard as required but still can't make it work.

I too want to try Pixel Experience, but have read you cannot turn off any Sim Card without removing it physically which is a real bummer for me as I always need my public number turned off during nights and early mornings due to SPAM and personal reasons.

Edit: Magisk hide still lets Apps Like ICICI Bank and My Jio kicks me out certainly some goof up at OS end is happening as renaming magisk, renaming folders related to TWRP doesn't help.

Any suggestions appreciated.
 

Cpt. Strawberry Crepe

Senior Member
Mar 11, 2018
200
133
53
My 5T is decrypted and rooted,
I was Running Android 9 update since Sept 2019 and updated to next version then to latest one.
Had no issues and didn't needed to format even but.
In latest version, Everytime I unlock and touch anything where a Text Input is required,
Google Voice typing gets invoked,
Have to click back and then my keyboard (Google indic Keyboard) comes up.
this is not much of a issue but really frustrating.

I do have set default keyboard as required but still can't make it work.

I too want to try Pixel Experience, but have read you cannot turn off any Sim Card without removing it physically which is a real bummer for me as I always need my public number turned off during nights and early mornings due to SPAM and personal reasons.

Edit: Magisk hide still lets Apps Like ICICI Bank and My Jio kicks me out certainly some goof up at OS end is happening as renaming magisk, renaming folders related to TWRP doesn't help.

Any suggestions appreciated.
I think the best way is to flash the ROM and experience it yourself. For spam, Google Dialer has protection against it. Unfortunately I cannot comment on dual SIM as I only use one(1) SIM.

Edit: Magisk(latest canary) passes the safety net
 
  • Like
Reactions: ghpk

ghpk

Senior Member
Dec 29, 2010
469
132
63
India
I think the best way is to flash the ROM and experience it yourself. For spam, Google Dialer has protection against it. Unfortunately I cannot comment on dual SIM as I only use one(1) SIM.

Edit: Magisk(latest canary) passes the safety net
I am already on Latest MagiskVersion and still Banking Apps and My ISP (Jio) app was detecting device Root Status.

I now fixed it by installing this Magisk Module.

Seems what is broken by OnePlus in Latest Version is fixed by "Universal SafetyNet Fix 1.1.0"
 

windre

Member
Jan 6, 2012
20
0
21
Just Updated From 10.0.0 everything was fine until today, call record is not working, last build worked flawlessly but no more. I'm Rooted with Magisk, GCam 8.0, James, Narsil, AMl ,Dot Fix, Riru Core & Exposed I had just bout everything on 10.0.0 expect for James (had Viper) didn't need AMl for some reason and the last Dot Fix, Magisk and GCam 7.4 anyone else with simlar issues, solved it?