[Q] - Error mounting SDcard in CWM [SOLVED]

Search This thread

spectre85

Senior Member
Nov 9, 2010
350
32
Regina
Hello I'm new to the nexus line and recently upgraded form a SGS. my phone is Rooted, unlocked boot loader and running the most recent version of CWM 5.5.0.4. I'm running the GSM version of the Nexus.

My question is how do I flash the my first rom? When I boot into recovery and click install zip from SDcard i get "E: Can't mount /sdcard/" I am also unable to mound the data partition within. windows drivers are installed for both fastboot and adb so I can flash that way, i'm just wondering what the exact steps are and if that error mounting data is normal.

I also downloaded the most recent franco.Kernel as I want to run that, I know how to flash that with fastboot but wasnt' sure if that is how you would flash a rom with the nexus, on the SGS i used to use odin.

Thanks and sorry for the noobness.
 
Last edited:

yiannisthegreek

Senior Member
Jul 2, 2009
1,996
256
Edmonton
How did you "unlock fastboot" and "root" and "install CWM"? Did you use one of the "Tool Kits"?

Do you have ROM Manager installed on your device?
 

spectre85

Senior Member
Nov 9, 2010
350
32
Regina
How did you "unlock fastboot" and "root" and "install CWM"? Did you use one of the "Tool Kits"?

Do you have ROM Manager installed on your device?

Sorry, Yes I have ROM Manager installed and its' paid for.

I unlocked my boot loader using fastboot oem unlock, I rooted by using an app because I couldn't mount the data partition in recovery so had to use some app some guy made that downloaded the su.zip from clockwork and flashed on it's own.

I installed CWM using fastboot.

fastboot flash recovery recovery.img

it's the dam data partition that i'm really having trouble with, i'm just wondering if this is normal, all the posts on the web say to flash a zip by choosing "choose zip from scard" but mine wont mount???

I should also mention that my entire device is encrypted.....that is whats causing it isn't it?
 
Last edited:

P4p3r1n0

Senior Member
Nov 5, 2009
115
5
Wien
You can not mount sdcard from CWM recovery (don't ask me why, I don't know.. maybe because it is not supported yet ..)

anyway, do like me, use CWM 5.5.0.2 and then try again toflash zip files .. It works for me
 

spectre85

Senior Member
Nov 9, 2010
350
32
Regina
You can not mount sdcard from CWM recovery (don't ask me why, I don't know.. maybe because it is not supported yet ..)

anyway, do like me, use CWM 5.5.0.2 and then try again toflash zip files .. It works for me

He posted it on his Google+ account here:
https://plus.google.com/112476065271141473049/posts

I'm starting to think it's my encrypted phone, technically when I boot I have to decrypt the device before it boots into android.

I'm going to factory reset and see if that helps. I have a feeling that is what my problem is
 

spectre85

Senior Member
Nov 9, 2010
350
32
Regina
OK so that was the problem, the data partition was encrypted (now that I think of this it makes sense that it wouldn't mount) anyways, for whatever reason a factory reset from android wouldn't work. I removed the "recovery-from-boot.p" file from my system folder originally so the CWM image would remain in tact.

anyways, I flashed the original recovery over the CWM recovery, preformed a factory wipe (which is the only way to decrypt your phone) then flashed CWM back on and now I can mount the data partition

what a pain in the ass, guess I wont be encrypting the phone any time soon, I wish there was an option to decrypt the drive and then get into recovery....wouldn't have this issue.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: dx58soi7

Neel-X

Member
Apr 10, 2012
7
0
OK so that was the problem, the data partition was encrypted (now that I think of this it makes sense that it wouldn't mount) anyways, for whatever reason a factory reset from android wouldn't work. I removed the "recovery-from-boot.p" file from my system folder originally so the CWM image would remain in tact.

anyways, I flashed the original recovery over the CWM recovery, preformed a factory wipe (which is the only way to decrypt your phone) then flashed CWM back on and now I can mount the data partition

what a pain in the ass, guess I wont be encrypting the phone any time soon, I wish there was an option to decrypt the drive and then get into recovery....wouldn't have this issue.

It is possible now on 4.1.2 to decrypt the device. You must provide a password for dectypting (chane from unlock pin to passw).
 

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 1
    OK so that was the problem, the data partition was encrypted (now that I think of this it makes sense that it wouldn't mount) anyways, for whatever reason a factory reset from android wouldn't work. I removed the "recovery-from-boot.p" file from my system folder originally so the CWM image would remain in tact.

    anyways, I flashed the original recovery over the CWM recovery, preformed a factory wipe (which is the only way to decrypt your phone) then flashed CWM back on and now I can mount the data partition

    what a pain in the ass, guess I wont be encrypting the phone any time soon, I wish there was an option to decrypt the drive and then get into recovery....wouldn't have this issue.