[Q] Network drops sometimes

Mascarponi

Senior Member
May 13, 2014
104
8
0
Hi all,

Although i'm new to posting to this forum, i'm reading it for about a year now, but couln't find a topic in which my problem with the Galaxy S4 mini is covered.. ;)

I got this phone for about a week now, and overall i like it al lot. I just got i rooted 1 day now because i wanted to put back some apps from my old HTC Desire, and wanted to have root acces anyway.
However i'm experiencing some network drops since i got the phone, which means that i can't call, and internet wont work. When i restart the phone (or switch on/off airplane mode) the problem is solved for a while..but it comes back again now and then..very frustrating cause i feels unreliable. This was also happening a few times before i rooted.
It's probably not due to the sim-card, because i never experienced some problem like this in my old phone with the same sim..

Does anybody know how i could solve this problem ?

Thanx a lot.
 

Aronuser

Senior Member
Mar 1, 2014
1,049
442
0
Berlin
Hi all,

Although i'm new to posting to this forum, i'm reading it for about a year now, but couln't find a topic in which my problem with the Galaxy S4 mini is covered.. ;)

I got this phone for about a week now, and overall i like it al lot. I just got i rooted 1 day now because i wanted to put back some apps from my old HTC Desire, and wanted to have root acces anyway.
However i'm experiencing some network drops since i got the phone, which means that i can't call, and internet wont work. When i restart the phone (or switch on/off airplane mode) the problem is solved for a while..but it comes back again now and then..very frustrating cause i feels unreliable. This was also happening a few times before i rooted.
It's probably not due to the sim-card, because i never experienced some problem like this in my old phone with the same sim..

Does anybody know how i could solve this problem ?

Thanx a lot.

You could update the baseband: I9195 is here http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2545784

I'm not sure if it'll knox it up, but usually it shouldn't
 
  • Like
Reactions: Mascarponi

Mascarponi

Senior Member
May 13, 2014
104
8
0
You could update the baseband: I9195 is here http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2545784

I'm not sure if it'll knox it up, but usually it shouldn't
Thanks for your reply, but when checking my phone-info it says already 'baseband version I9195XXUBNB3' which is the baseband from the topic i believe..is that the latest one?

Next to that,, I already knoxed it up, cause i flashed CWM yesterday..
 

kodyro

Member
Dec 20, 2011
24
3
0
I have experienced same thing, tried different official firmwares, also some unofficial tw, and cm roms, happens time to time, usually fix this by selecting my network operator again.
 

Mascarponi

Senior Member
May 13, 2014
104
8
0
I have experienced same thing, tried different official firmwares, also some unofficial tw, and cm roms, happens time to time, usually fix this by selecting my network operator again.
I read on other forums that some other users are experiencing indeed the same problem..for me it happened a couple of times a day in the beginning. Then in my 'sim-menu' app i switched from 'manual sim-selection' to 'automatic sim-selection' .. it looked like this helps a bit, but i recently experienced the network drop again, so the problem is still not gone..
You can regain network again by switching on/off, but if you're phone is in your pocket you don't know if network suddenly got lost, so i think it's a quiet unreliable phone for now..:(
 

Aronuser

Senior Member
Mar 1, 2014
1,049
442
0
Berlin
Thanks for your reply, but when checking my phone-info it says already 'baseband version I9195XXUBNB3' which is the baseband from the topic i believe..is that the latest one?

Next to that,, I already knoxed it up, cause i flashed CWM yesterday..
Thats the latest baseband, but there is another in the topic too, you could try the other one too :good:

also

if you already knoxed it up you could flash the latest firmware from www.sammobile.com and check if it does the trick (if you don't have the latest already)

---------- Post added at 11:20 PM ---------- Previous post was at 11:17 PM ----------

I read on other forums that some other users are experiencing indeed the same problem..for me it happened a couple of times a day in the beginning. Then in my 'sim-menu' app i switched from 'manual sim-selection' to 'automatic sim-selection' .. it looked like this helps a bit, but i recently experienced the network drop again, so the problem is still not gone..
You can regain network again by switching on/off, but if you're phone is in your pocket you don't know if network suddenly got lost, so i think it's a quiet unreliable phone for now..:(
I have experienced same thing, tried different official firmwares, also some unofficial tw, and cm roms, happens time to time, usually fix this by selecting my network operator again.
Thanks for your reply, but when checking my phone-info it says already 'baseband version I9195XXUBNB3' which is the baseband from the topic i believe..is that the latest one?

Next to that,, I already knoxed it up, cause i flashed CWM yesterday..
Thats the latest baseband, but there is another in the topic too, you could try the other one too :good:

also

if you already knoxed it up you could flash the latest firmware from www.sammobile.com and check if it does the trick (if you don't have the latest already)
Yet another thing is:

Get the app "service mode shurtcut" https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kabasoft.util.servicemodeshortcut&hl=de

Go into the "test" menu

and select "telephone information"

then select a different network type (not sure which, just try it)
 
  • Like
Reactions: Mascarponi

Mascarponi

Senior Member
May 13, 2014
104
8
0
I believe i'm already at the latest firmware..i updated OTA yesterday before i rooted my device, and i seems that i got the same build as from the latest version from the sammobile website..

I tried the ServiceMode Shortcut, but when trying to open the app it says 'not supported' :confused:


Also, when trying to change network-modus, i only can choose : GSM/ WCDMA (automatic) , GSM Only, WCDMA only...there is no 4G option , isn't that strange ?
 
Last edited:

Aronuser

Senior Member
Mar 1, 2014
1,049
442
0
Berlin
I believe i'm already at the latest firmware..i updated OTA yesterday before i rooted my device, and i seems that i got the same build as from the latest version from the sammobile website..

I tried the ServiceMode Shortcut, but when trying to open the app it says 'not supported' :confused:


Also, when trying to change network-modus, i only can choose : GSM/ WCDMA (automatic) , GSM Only, WCDMA only...there is no 4G option , isn't that strange ?
if you like you could just flash cyanogenmod and see if there is a difference!?

/edit:

then you could try accessing that menu again too :good:

---------- Post added at 11:54 PM ---------- Previous post was at 11:52 PM ----------

I believe i'm already at the latest firmware..i updated OTA yesterday before i rooted my device, and i seems that i got the same build as from the latest version from the sammobile website..

I tried the ServiceMode Shortcut, but when trying to open the app it says 'not supported' :confused:


Also, when trying to change network-modus, i only can choose : GSM/ WCDMA (automatic) , GSM Only, WCDMA only...there is no 4G option , isn't that strange ?
OR

you could reflash stock, maybe there was a failure when updating?!
 
  • Like
Reactions: Mascarponi

Mascarponi

Senior Member
May 13, 2014
104
8
0
if you like you could just flash cyanogenmod and see if there is a difference!?

/edit:

then you could try accessing that menu again too :good:

---------- Post added at 11:54 PM ---------- Previous post was at 11:52 PM ----------



OR

you could reflash stock, maybe there was a failure when updating?!
I maybe will try Cyanomod...but i am not sure yet, cause i think it should work proper just out of the box..and cyanomod still got some bugs right ? I didn't quiet changed a lot on the device yet, got i for less than one week for now...also got no errors of failures when updating or so.. :S
 

Aronuser

Senior Member
Mar 1, 2014
1,049
442
0
Berlin
I maybe will try Cyanomod...but i am not sure yet, cause i think it should work proper just out of the box..and cyanomod still got some bugs right ? I didn't quiet changed a lot on the device yet, got i for less than one week for now...also got no errors of failures when updating or so.. :S
yeah if you flash cyanogenmod you maybe end up bricking it, but a brick can usually be solved

um... yeah it should work out of the box, maybe the hardware is damaged too!? :rolleyes:

If you still consider flashing cyanogenmod one day and wanna stay on a fairly safe site, then use a "stable version" :good:

i'm using a nightly now, and so far it works pretty pretty fine, just 2 crashes in a app but it worked again after retrieng it

---------- Post added at 12:18 AM ---------- Previous post was at 12:17 AM ----------

I maybe will try Cyanomod...but i am not sure yet, cause i think it should work proper just out of the box..and cyanomod still got some bugs right ? I didn't quiet changed a lot on the device yet, got i for less than one week for now...also got no errors of failures when updating or so.. :S
since you got the network issues since you have the phone,

it's most likely hardware demage :rolleyes:
 
  • Like
Reactions: Mascarponi

Mascarponi

Senior Member
May 13, 2014
104
8
0
Today i restarted my phone cause at night battery runned low..when booted up i connects with the gsm-network, although data-connection won't start. So i CAN call phone-numbers, but can't browse the internet .. when turning on/off airplane mode it reconnects to the internet-connection again.. :eek:



yeah if you flash cyanogenmod you maybe end up bricking it, but a brick can usually be solved

um... yeah it should work out of the box, maybe the hardware is damaged too!? :rolleyes:

If you still consider flashing cyanogenmod one day and wanna stay on a fairly safe site, then use a "stable version" :good:

i'm using a nightly now, and so far it works pretty pretty fine, just 2 crashes in a app but it worked again after retrieng it

---------- Post added at 12:18 AM ---------- Previous post was at 12:17 AM ----------



since you got the network issues since you have the phone,

it's most likely hardware demage :rolleyes:

You mentioned when installing CM i may end up bricking the phone..why is that ? Isn't it just as easy as flashing a new rom via CWM ?
And then, which CM rom would you suggest ? 10.2 of 11 ?
 

mdawdy

Senior Member
Jan 18, 2014
99
13
38
London
... i'm experiencing some network drops since i got the phone, which means that i can't call, and internet wont work. When i restart the phone ... the problem is solved for a while..but it comes back again ...
I have this same problem with my not-rooted S4 mini [SGHi257M Rogers Canada]. I have had the phone since early December last year. The problem started recently [perhaps a month ago?]. I returned the phone for repair about a week ago. I should have it back within the next week or so. I'll post here when i get it back, especially if it comes back with any useful info.

Here is the thread where two weeks ago i posted the description of the problem ...

Odd Problem with SGHi257M
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2734738

Mick
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Mascarponi

Aronuser

Senior Member
Mar 1, 2014
1,049
442
0
Berlin
Today i restarted my phone cause at night battery runned low..when booted up i connects with the gsm-network, although data-connection won't start. So i CAN call phone-numbers, but can't browse the internet .. when turning on/off airplane mode it reconnects to the internet-connection again.. :eek:






You mentioned when installing CM i may end up bricking the phone..why is that ? Isn't it just as easy as flashing a new rom via CWM ?
And then, which CM rom would you suggest ? 10.2 of 11 ?
Of course when you'll follow the steps properly it's usually work, no worries! I'd recommend CM11, it also has the newest version of android 4.4.2 :good:
 

Mascarponi

Senior Member
May 13, 2014
104
8
0
del ebyanym

I have this same problem with my not-rooted S4 mini [SGHi257M Rogers Canada]. I have had the phone since early December last year. The problem started recently [perhaps a month ago?]. I returned the phone for repair about a week ago. I should have it back within the next week or so. I'll post here when i get it back, especially if it comes back with any useful info.

Here is the thread where two weeks ago i posted the description of the problem ...

Odd Problem with SGHi257M
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2734738

Hey Mdawdy, thanks for your information, it looks like it's indeed like the same problem !
I'm looking forward to hear if the problem still exists when you receive your phone back from repair, and what they say the problem was..
Unfortunately i'm already rooted, so i probably can't send it back to repair because I voided the warranty :( , or is it still possible somehow ?
 

Aronuser

Senior Member
Mar 1, 2014
1,049
442
0
Berlin
Hey Mdawdy, thanks for your information, it looks like it's indeed like the same problem !
I'm looking forward to hear if the problem still exists when you receive your phone back from repair, and what they say the problem was..
Unfortunately i'm already rooted, so i probably can't send it back to repair because I voided the warranty :( , or is it still possible somehow ?
Rooting doesn't especially mean that you've KNOX, i think it's only really warranty void if it has KNOX 0x1.

Enter Download mode to see if it has KNOX 0x1 or not (good would be 0x0)

/edit:

also if you live in the EU, i heard that even a knox'ed up device still has warranty
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Mascarponi

Mascarponi

Senior Member
May 13, 2014
104
8
0
Rooting doesn't especially mean that you've KNOX, i think it's only really warranty void if it has KNOX 0x1.

Enter Download mode to see if it has KNOX 0x1 or not (good would be 0x0)

/edit:

also if you live in the EU, i heard that even a knox'ed up device still has warranty
Already checked , and i indeed knox'ed up my device, 0x1 it is, and had to remove 3 KNOX apps from system because i got messages like "attempted to access your system on your device without authorisation" ..
But i live in EU so i might be lucky if you're right..will check on that.
 

Mascarponi

Senior Member
May 13, 2014
104
8
0
Got one network drop today again. When the phone-battery was emty, i started to charge, then booted the phone...in the 10 minutes after booted up, tried to send a sms but couln't be sended because phone wasn't connected to the network..
Maybe i got something to do with charging the phone at the same time .. ? Just thinking out loud...

Other question..when checking the menu for selecting 2g/3g WDCMA auto..i can't find an option for using 4G ,,however the phone says it should support this. Can only choose from3 options: GSM/WCDMA (auto) , GSM, WCDMA. Is this correct ?
 

mdawdy

Senior Member
Jan 18, 2014
99
13
38
London
Hey Mdawdy, thanks for your information, it looks like it's indeed like the same problem !
I'm looking forward to hear if the problem still exists when you receive your phone back from repair, and what they say the problem was..
Unfortunately i'm already rooted, so i probably can't send it back to repair because I voided the warranty :( , or is it still possible somehow ?
I got my phone back today. On the report it says ...

Complaint
#1[]C56-no service
phone antenna cutting out intermittently
Symptom code C56

Work performed
[202]-Full sw upgrade & phone reset
;sw re-flashed then rebuild to factory default

Repair code 202

I'll see if it happens again or not over the next few days and report back. To me it sounds like they did nothing to the physical components of the phone, just flashed/installed/configured the various software components.

Mick
 
  • Like
Reactions: Mascarponi

Mascarponi

Senior Member
May 13, 2014
104
8
0
Thanks for your information !
Seems indeed they didn't do a lot you couldnt do yourself ...
What do they mean by 'sw' btw ?

I'm curious if you still get the antenna dropoups from now on..



I got my phone back today. On the report it says ...

Complaint
#1[]C56-no service
phone antenna cutting out intermittently
Symptom code C56

Work performed
[202]-Full sw upgrade & phone reset
;sw re-flashed then rebuild to factory default

Repair code 202

I'll see if it happens again or not over the next few days and report back. To me it sounds like they did nothing to the physical components of the phone, just flashed/installed/configured the various software components.

Mick
 
Last edited: