[Recovery][EMUI 8.x only][Mate 10 /Pro][Unofficial]TWRP 3.2.1-0 [16/04/2018]

Pretoriano80

Senior Member
Jun 9, 2010
3,187
2,873
253
Disclaimer
This software comes wth no warranty,XDA staff ,myself or TeamWin stuff can't be hold responsible for any damage it may cause to your device.

Note: Currently Oreo 8.1 custom roms are not supported,only stock EMUI 8.x .

Download and Installation

* Download twrp recovery
* Start your device in fastboot mode
* Install the recovery using the following command:

Code:
fastboot flash recovery_ramdisk [filename].img --> ex: fastboot flash recovery_ramdisk twrp_blanc_0.1.img
* Restart with this command:
Code:
fastboot reboot
* As soon as you execute the restart command,remove the USB cable and keep pressing Volume UP,so the device will boot to TWRP.This is to avoid that the device boot to OS,overwritting TWRP recovery.

Features

Internal storage decryption = working
MTP and OTG connection = working
Backup&Restore = working


Note: There are no sources for this yet,because is based on the work of @zxz0O0 ,from Honor 9.

Credits
**** @zxz0O0 - This wouldn't be possible without this guy,so big big thank to him.I used his base to make this recovery work ,so in sign of respect his nick will also be on the TWRP boot screen.Thank again buddy!
**** TeamWin project ,obviously.

Download links Mate 10 Pro (BLA)
twrp_blanc_0.1.img - initial release
twrp_blanc_0.2.img - OEMinfo partition is now available for backup
twrp_blanc_0.3.img - /cache mounting is fixed,backup for vendor_ image (vendor still can't be mounted)
twrp_blanc_0.4.img - /vendor mounting&unmounting is now fixed (thx @ante0 for the script)
twrp_blanc_0.5.img - mounting/unmounting issues shound be fixed , added a new option to exclude OEM path from wiping with Factory Reset and can be enabled/disabled in settings (thx Team OpenKirin for this), this version will work even with newer updates that bump security patch version.
twrp_blanc_0.6.img - wipe cache is now fixed
twrp_bla_alp_0.7.img - fixed decryption on EMUI 8.1 (now you can use the same password/pin/pattern to decrypt in TWRP), /recovery_ramdisk no longer available for backup./vendor no longer available for backup (use /vendor_image instead),/system and /data can be unmounting issue with 8.1 devices is now fixed.

Download links Mate 10 (ALP)
twrp_alp_test_0.1.img - test build,/vendor and /system can't be unmounted but everything else is working
twrp_alp_0.5.img - mounting/unmounting issues shound be fixed , added a new option to exclude OEM path from wiping with Factory Reset and can be enabled/disabled in settings (thx Team OpenKirin for this), this version will work even with newer updates that bump security patch version ,now we have an unified version that work on both ALP and BLA
twrp_alp_0.6.img - wipe cache is now fixed
twrp_bla_alp_0.7.img - fixed decryption on EMUI 8.1 (now you can use the same password/pin/pattern to decrypt in TWRP), /recovery_ramdisk no longer available for backup./vendor no longer available for backup (use /vendor_image instead),/system and /data can be unmounting issue with 8.1 devices is now fixed.
 
Last edited:

mefistofelis

Senior Member
Oct 9, 2010
133
7
0
Has anyone tested it already? Looking forward to installing it

Στάλθηκε από το BLA-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

ngoralph

Senior Member
Apr 16, 2012
1,730
1,314
143
Has anyone tested it already? Looking forward to installing it

Στάλθηκε από το BLA-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
working perfectly great job to the OP

---------- Post added at 10:53 PM ---------- Previous post was at 10:52 PM ----------

@Pretoriano80
perhaps you could do a pull request for official integration?
 
  • Like
Reactions: Harmony-M

Pretoriano80

Senior Member
Jun 9, 2010
3,187
2,873
253
working perfectly great job to the OP

---------- Post added at 10:53 PM ---------- Previous post was at 10:52 PM ----------

@Pretoriano80
perhaps you could do a pull request for official integration?
I couldn't manage to make decryption work with the current TWRP base, mostly because of some proprietary binaries. So no source for now.
Can you test if Oeminfo shows in the backup screen?
 

ngoralph

Senior Member
Apr 16, 2012
1,730
1,314
143
I couldn't manage to make decryption work with the current TWRP base, mostly because of some proprietary binaries. So no source for now.
Can you test if Oeminfo shows in the backup screen?
nope it does not appear, and by the way is it normal that it will ask the password every time you boot into twrp?
 

gogoffm

Senior Member
May 2, 2017
497
126
0
stuck in teamwin screen

after reboot stuck in teamwin screen. device found under ADB but unable to fastboot. Any advise how to fix? tx
 

Balthazard

Senior Member
Dec 13, 2007
106
30
28
after reboot stuck in teamwin screen. device found under ADB but unable to fastboot. Any advise how to fix? tx
I had the same!
TWRP stays stuck at the logo. Now I'm trying the official one and that one is booting.
Gonna try some other things and let you know!

Edit: Using a Huawei Mate 10 Pro (Dutch)
 
Last edited:

Pretoriano80

Senior Member
Jun 9, 2010
3,187
2,873
253
after reboot stuck in teamwin screen. device found under ADB but unable to fastboot. Any advise how to fix? tx
I had the same!
TWRP stays stuck at the logo. Now I'm trying the official one and that one is booting.
Gonna try some other things and let you know!

Edit: Using a Huawei Mate 10 Pro (Dutch)
Which software version do you guys have? And are you on stock EMUI or some Treble enabled rom?
 

ante0

Senior Member
Dec 28, 2009
3,207
1,576
243
Stockholm
Wen i enter the password or have to do backup it says error device or resource busy and backup failed. Do i have to do vipe?
Are you trying a full backup?
Or just /data?

For some reason /vendor doesn't want to mount for me. (Might be because of recovery_vendor? not sure)
 

grossvs

Member
Oct 25, 2017
40
10
8
First i trying backup data, system and vendor and its failed then data and system and its ok but i have many error - system, device or resource busy and vendor, device or resource busy.