[ROM][GT-I9190/I9192/I9195][Unofficial Test Builds][8.1.0] LineageOS 15.1 for S4 Mini

Search This thread

arco68

Recognized Developer
Oct 11, 2010
2,911
24,763
After nearly 3 months of work, it's time for the first test build of Lineage 15.1. The LTE variant is the first out, and the 3G variant will follow shortly. The dual-sim variant however might take a lot longer, or maybe never. This because we're now using source built radio interface library and blobs from flo/deb (Nexus 7) devices, and SIM detection is broken on the dual-sim variant with these.

To flash this, you'll need updated TWRP recovery:

serrano3gxx (I9190): https://twrp.me/samsung/samsunggalaxys4mini3gxx.html
serranodsdd (I9192): https://twrp.me/samsung/samsunggalaxys4minidsdd.html
serranoltexx (I9195): https://twrp.me/samsung/samsunggalaxys4minilte.html

Flash in Odin or through your existing TWRP.

Download Gapps: https://wiki.lineageos.org/gapps.html
MindTheGapps is recommended.

Download ROM:
serrano3gxx (I9190): http://www.mediafire.com/file/bgqukbvkerb9lh5/lineage-15.1-20191216-UNOFFICIAL-serrano3gxx.zip/file
serranodsdd (I9192): http://www.mediafire.com/file/iw9z7jvmzo71mrn/lineage-15.1-20191216-UNOFFICIAL-serranodsdd.zip/file
serranoltexx (I9195): http://www.mediafire.com/file/i7evrokeq1d4oqp/lineage-15.1-20191216-UNOFFICIAL-serranoltexx.zip/file

Link to all builds:
serrano3gxx (I9190): http://www.mediafire.com/folder/1ukcz0p7lgx9c/lineage-15.1
serranodsdd (I9292): http://www.mediafire.com/folder/fdgfo6ta1d13w/lineage-15.1
serranoltexx (I9195): http://www.mediafire.com/folder/dbqxvbdb53os3/lineage-15.1

Upgrading from 14.1 is not possible at this point.
 
Last edited:

ProGameAndy

Senior Member
Dec 10, 2012
115
26
Regensburg
andycraftz.eu
Thanks a lot for your great work on our device - will try the build after downloading!

Edit: Rom works fine for my after some FCs at the Google Account setup (using micro gapps 08-11-2017).
 
Last edited:

Spaceoid

Senior Member
Mar 29, 2013
364
132
Dortmund
Aweseome, thanks arco. I too experienced some Google crashes on first boot, but since then ROM works stable as one could wish, also battery life is good. Many settings are not accessable yet, but you wrote that in your post so I knew from the beginning. Gonna keep testing!
 

madvinegar

Senior Member
May 17, 2016
723
353
Piraeus
I installed the rom in my S4mini LTE. I faced some FCs at first boot (as the other members), but after that, everything is running smoothly.
I rooted the phone with Magisk as AddonSu is only for 14.1.
I am missing the option for "advanced restart", as well as the "buttons" menu options so as to change the long press of home and menu buttons etc.

Other than that, the rom is great. Congrats to the devs.
 

droopyar

Senior Member
Jun 3, 2010
170
25
Problem to install

Hello Arco68:
Device: i9190 - 3G
I was using custom-twrp-3.1.1-0-serrano3gxx-TRYOUT-signed (attached)
Using this build on recovery i could navigate OK inside SDCARD, when i try to install LINEAGE15 shows an ERROR 7 during installation.

So, i use that recovery to install recovery.img of your first post, but after that, when i navigate to sdcard shows empty (nothing).
I have lineage15 and Gapps on sdcard to install as zip.

So i could not select them. Any ideas to solve this?

I think recovery.img for 3G is buggy. (i test lte recovery to see what happens, i could navitate OK directorties in sdcard, but when installing lineage15 shows device is lte and the firmware is 3g, correct error).
So i think there is something wrong with 3G recovery of post 1
 

Attachments

  • custom-twrp-3.1.1-0-serrano3gxx-TRYOUT-signed.zip
    8.9 MB · Views: 706
Last edited:

bierma32

Senior Member
Aug 12, 2013
1,310
533
@lower saxony
THX @arco68 for your work.
The first look after flashing it on my Phone, really good ,smooth.
The most of my used Options are working.
Bluetooth, mobile Data, Wlan Camera, I will try more and give feedback.

Question: will the TWRP also work for LOS 14.x ?
 
Last edited:

arco68

Recognized Developer
Oct 11, 2010
2,911
24,763
Hello Arco68:
Device: i9190 - 3G
I was using custom-twrp-3.1.1-0-serrano3gxx-TRYOUT-signed (attached)
Using this build on recovery i could navigate OK inside SDCARD, when i try to install LINEAGE15 shows an ERROR 7 during installation.

So, i use that recovery to install recovery.img of your first post, but after that, when i navigate to sdcard shows empty (nothing).
I have lineage15 and Gapps on sdcard to install as zip.

So i could not select them. Any ideas to solve this?

I think recovery.img for 3G is buggy. (i test lte recovery to see what happens, i could navitate OK directorties in sdcard, but when installing lineage15 shows device is lte and the firmware is 3g, correct error).
So i think there is something wrong with 3G recovery of post 1
First post updated with new recovery for 3G. Something must have gone wrong when building the first one.
 

droopyar

Senior Member
Jun 3, 2010
170
25
@arco68

I could install LIneage15 and runs OK, BUT when i install gapps 8.0 (micro, or pico for example), lineage starts to shows "google play services has stopped" error.

I have done a full complete WIPE (all advanced wipes on teamwin recovery and factory reset). Full clean of device.

Any ideas or compatibility problem with gapps?
Any alternative way of installing google play so i could install from there?
 

arco68

Recognized Developer
Oct 11, 2010
2,911
24,763
@arco68

I could install LIneage15 and runs OK, BUT when i install gapps 8.0 (micro, or pico for example), lineage starts to shows "google play services has stopped" error.

I have done a full complete WIPE (all advanced wipes on teamwin recovery and factory reset). Full clean of device.

Any ideas or compatibility problem with gapps?
Any alternative way of installing google play so i could install from there?
Did you install gapps right after installing the rom, before rebooting?
 

droopyar

Senior Member
Jun 3, 2010
170
25
Did you install gapps right after installing the rom, before rebooting?

I try just after the ROM , and also after a complete reboot of the ROM (after). Both scenarios SAME problem. "google play services has stopped, gallery has stopped , etc."

I just re-install above the firmware one more time, and seems google play do a forced reinstall of google play directly from google and now seems working.
Maybe the gapps is outdated or has a bug, as google reinstall an updated version now.

Working version Google Play 8.4.|8-V-all FP 174072765
Google play store 11.7.46 (436-175121617)

Maybe GAPPS has OLD versions for 8.0 . I will check with them from the page
Solved after a second firmware rom flashing of lineage.. it keeps saying error, until google play was forced updated
 
Last edited:

droopyar

Senior Member
Jun 3, 2010
170
25
After testing the ROM 24 hours seems all ok.

But i saw that on developer options the option to go root "root and applications" to have root access is missing.
How to be root from inside Lineage?
Or do i need to flash magisk?

Regards
 

ProGameAndy

Senior Member
Dec 10, 2012
115
26
Regensburg
andycraftz.eu
After testing the ROM 24 hours seems all ok.

But i saw that on developer options the option to go root "root and applications" to have root access is missing.
How to be root from inside Lineage?
Or do i need to flash magisk?

Regards
You are able to root your device with a extra root package (you can get it from the offiziell LineageOS download page).


I try just after the ROM , and also after a complete reboot of the ROM (after). Both scenarios SAME problem. "google play services has stopped, gallery has stopped , etc."

I just re-install above the firmware one more time, and seems google play do a forced reinstall of google play directly from google and now seems working.
Maybe the gapps is outdated or has a bug, as google reinstall an updated version now.

Working version Google Play 8.4.|8-V-all FP 174072765
Google play store 11.7.46 (436-175121617)

Maybe GAPPS has OLD versions for 8.0 . I will check with them from the page
Solved after a second firmware rom flashing of lineage.. it keeps saying error, until google play was forced updated
Had the same problem when I installed the rom, than did a reboot and after first start flashed Gapps.
I did a clean install with Gapps flashed after the rom, only got some FCs (just ignore them) and it will work.
 

Top Liked Posts