• Introducing XDA Computing: Discussion zones for Hardware, Software, and more!    Check it out!

[ROM] [OFFICIAL] [STABLE] [R] DotOS 5.2.1 [MOTO X4 - PAYTON] [23/11/2021]

Search This thread

Aaditya ZeO

Member
Jul 10, 2018
15
18
Moto X4
iQOO 3
View attachment 5438975

" #DroidOnTime "


ROM Version:
5.2.1
Device: PAYTON
Maintainer:
AADITYAZEO
Build Status: OFFICIAL


View attachment 5438991
Code:
* Your warranty is now void.
* We are not responsible for anything that may happen to your phone by installing any custom ROMs and/or kernels.
* You do it at your own risk and take the responsibility upon yourself and you are not to blame us or XDA and its respected developers.​



"This is a user-friendly thread, all your suggestions are important to us and will be taken into consideration."

View attachment 5438997



dotOS is an Android ROM that focuses on performance, stability, and User Experience. We focus on making our rom look and feel great without struggling on Performance and Battery! So that one can get the most out of your device.....


View attachment 5438999


CLEAN FLASH/First Time Installation :

01.
Download the ROM, Firmware and GApps from the links above.
02. If you're coming from Oreo Flash the PIE Firmware (Factory Image or Firmware ONLY) for your device.
03. Use terminal to boot latest twrp.img "fastboot boot twrp.img"
04. Create backup. i.e. EFS

## YOU ONLY NEED THIS STEP ONCE.. When updating Firmware's ##
05.
At this point Flash "Copy Partitions Zip" In TWRP "SLOT A"

06. Flash the ROM and TWRP installer.
07. Choose Reboot -> Recovery
08. Install GApps & Magisk.
09. Reboot -> Bootloader
10. fastboot -w
11. Reboot and Enjoy.

*Note-1: Slots, ROMS install to opposite (inactive) slot
If you FLASHED ROM from "Slot A", then ROM is installed to "Slot B", If you Flashed ROM from "Slot B", then ROM is installed to "Slot A"

*Note-2: Firmware's
* Recommended to install to "Slot A" unless you have PIE firmware fully installed on "Slot B" (you can achieve this with Firmware ONLY Links or copypartitions.zip ran from Slot A after a full stock update)


DIRTY FLASH :
1.Download the latest build.
2.Reboot to recovery.
3.Flash the latest build along with the twrp.
4.reboot to recovery. (very Important)*
5.flash optional packages like gapps and magisk.
6.Wipe Cache.
7.Reboot.


Note: If upgrading from 5.0.* to 5.1.* a clean flash is required.

Note: GApps only has to be flashed once whereas Magisk/Su is to be flashed every time you Dirty Flash the OTA Update.



View attachment 5439003


CLICK ME

View attachment 5439005

COMPLETE CHANGELOG : https://changelogs.droidontime.com/

View attachment 5439007


AOSP
Lineage OS
Pixel Experience
Dirty Unicorns
Project Lighthouse



And all other open-source Devs/Teams.


View attachment 5439009

Mohan CM
- Founder/Core Developer
Iacob Ionut - UI, UX Developer/ Core Developer
Sipun Kumar - Developer/Maintainer



Special thanks:
Manish Bajpai
- Web Developer


Important Links

If you liked our Project, please consider supporting us. - Donate - https://www.paypal.me/MOHANCM
Donate to device maintainer. - Donate - https://www.paypal.me/jackvortexhd





dot OS source
dotOS-Device Sources

telegram.png



Telegram Group
Telegram Channel


web.png




Website
Downloads page


REPORTING BUGS !

As soon as the problem occurs, take a LOGCAT!

for more READ THIS

and do not forget to send it to us 😜

View attachment 5439011

Contributors: AadityaZeo
Source Code: https://github.com/DotOS
GitHub : - https://github.com/aadityazeo
ROM OS Version: 11.x Android R

Version Information
Status:
STABLE
Current Stable Version: v5.2.1
Stable Release Date: 23-11-2021
 

Randy Power

Senior Member
Dec 16, 2007
67
21
Hi there. First time trying Dot. Despite trying lots of different combinations of flashing, and trying to ensure I followed the instructions above exactly (with the exception that I do not want Gapps or Magisk), rebooting to System always reboots into Recovery instead.

For grins, I tried the latest unofficial lineage (lineage-18.1-20211112-UNOFFICIAL-payton), which installed and booted up just fine.

Suggestions appreciated.
 

Aaditya ZeO

Member
Jul 10, 2018
15
18
Moto X4
iQOO 3
Hi there. First time trying Dot. Despite trying lots of different combinations of flashing, and trying to ensure I followed the instructions above exactly (with the exception that I do not want Gapps or Magisk), rebooting to System always reboots into Recovery instead.

For grins, I tried the latest unofficial lineage (lineage-18.1-20211112-UNOFFICIAL-payton), which installed and booted up just fine.

Suggestions appreciated.
Which Verison of twrp you're using?
 

Randy Power

Senior Member
Dec 16, 2007
67
21
Which Verison of twrp you're using?
twrp-3.6.0_9-0-payton

I've also tried installing dot without installing twrp. When I do this, booting to system gives me the booting animation (3 colored circles that look like two planets circling the sun). But it gets stuck there. One time, I waited for several hours, enjoying the planets animation. 😋
 
Last edited:

Aaditya ZeO

Member
Jul 10, 2018
15
18
Moto X4
iQOO 3
twrp-3.6.0_9-0-payton

I've also tried installing dot without installing twrp. When I do this, boring to system gives me the booting animation (3 colored circles that look like two planets circling the sun). But it gets stuck there. One time, I waited for several hours, enjoying the planets animation. 😋
There're quite few things which you need to remember.
1st
IMG_20211204_190327_114.jpg


2nd
If you were stuck on boot logo, you should perform fastboot - w in bootloader.

3rd - as per your comment u want vanilla edition. So i suggest u to stick with two 3.5xxx (latest prior to version 3.6xx) and follow the steps as stated below
a) completely wipe the phone
b) rom + twrp
c) reboot to recovery
d) wipe data in twrp
e) reboot to system.
This should work as I've also installed vanilla Verison with same process.
 

Randy Power

Senior Member
Dec 16, 2007
67
21
Thank you very much, @Aaditya ZeO. I will try again with those steps when I get back to my x4 today.

If i want to install the gapps version, should I use twrp 3.6 instead of 3.5?
 

Randy Power

Senior Member
Dec 16, 2007
67
21
I appreciate the suggestions. I think I've tried everything, including installing twrp 3.5.xxx, but I still get the same result.

If I clean install dot and fastwipe -w , I still get the spinning planets.

If I clean install dot, install twrp 3.5 or 3.6, and fastwipe -w, a "reboot system" always brings up twrp again.

In case it matters, my device is payton XT1900-1 32GB P4.
 

Aaditya ZeO

Member
Jul 10, 2018
15
18
Moto X4
iQOO 3
I appreciate the suggestions. I think I've tried everything, including installing twrp 3.5.xxx, but I still get the same result.

If I clean install dot and fastwipe -w , I still get the spinning planets.

If I clean install dot, install twrp 3.5 or 3.6, and fastwipe -w, a "reboot system" always brings up twrp again.

In case it matters, my device is payton XT1900-1 32GB P4.
Can you try to install gapps version for once?
 

Randy Power

Senior Member
Dec 16, 2007
67
21
I just did this:
  1. fastboot boot twrp
  2. completely wipe the phone
  3. install rom 5.2.1 (dotOS-R-v5.2.1-payton-GAPPS-20211123-1226.zip)
  4. install twrp (twrp-installer-3.5.2_9-0-payton.zip)
  5. reboot to bootloader
  6. fastboot boot twrp (in retrospect, I could have rebooted to twrp without fastboot)
  7. wipe data in twrp
  8. format data in twrp
  9. reboot to bootloader; fastwipe -w
  10. reboot to system.

Result: Spinning planets (boot animation). :(

I'll try again with the above, except step 5-6 reboot directly to twrp.

By the way, is this the expected result of "fastboot -w" on the x4?
Code:
>fastboot -w
Erasing 'userdata'                                 OKAY [  0.322s]
Erase successful, but not automatically formatting.
File system type raw not supported.
Erasing 'metadata'                                 (bootloader) Permission denied
FAILED (remote: '')
fastboot: error: Command failed
 

Randy Power

Senior Member
Dec 16, 2007
67
21
After the above, I formatted data from twrp. It completed without errors, so I rebooted to system.

Result: Still stuck on spinning planets.
 

Aaditya ZeO

Member
Jul 10, 2018
15
18
Moto X4
iQOO 3
I just did this:
  1. fastboot boot twrp
  2. completely wipe the phone
  3. install rom 5.2.1 (dotOS-R-v5.2.1-payton-GAPPS-20211123-1226.zip)
  4. install twrp (twrp-installer-3.5.2_9-0-payton.zip)
  5. reboot to bootloader
  6. fastboot boot twrp (in retrospect, I could have rebooted to twrp without fastboot)
  7. wipe data in twrp
  8. format data in twrp
  9. reboot to bootloader; fastwipe -w
  10. reboot to system.

Result: Spinning planets (boot animation). :(

I'll try again with the above, except step 5-6 reboot directly to twrp.

By the way, is this the expected result of "fastboot -w" on the x4?
Code:
>fastboot -w
Erasing 'userdata'                                 OKAY [  0.322s]
Erase successful, but not automatically formatting.
File system type raw not supported.
Erasing 'metadata'                                 (bootloader) Permission denied
FAILED (remote: '')
fastboot: error: Command failed
nope this shouldn't be the output after the fastboot -w.
 

Randy Power

Senior Member
Dec 16, 2007
67
21
nope this shouldn't be the output after the fastboot -w.

I appreciate that. I've tried many combinations of formatting data in TWRP, which seems to work. Resizing the partition and fsck on the partition work fine, all in TWRP. I can even copy files from /externalsd to /sdcard, and the fs survives a reboot.

However, fastboot -w always fails (error shown above), and booting the system gives spinning planets animation forever.

I'd be grateful for pointers on fixing the fastboot -w problem, if that is what's needed.
 

bowelripper

New member
Jul 12, 2012
3
0
Hello

I installed dotOS 5.2.1 and when it's time to enter the PIN code it says that the sim card is locked. Tried both PIN and PUK, but none works. What should I do?
 

bowelripper

New member
Jul 12, 2012
3
0
OK, so I solved it by basically following these instructions:

However, I now have a new problem. If I power off the phone while the USB charger is connected, it restarts the phone instead. And if it's powered off and I connect the charger, it turns itself on. This didn't happen with Android 9. How can I fix it? I do not want my phone to switch itself on when charging.
 

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 2
    View attachment 5438975

    " #DroidOnTime "


    ROM Version:
    5.2.1
    Device: PAYTON
    Maintainer:
    AADITYAZEO
    Build Status: OFFICIAL


    View attachment 5438991
    Code:
    * Your warranty is now void.
    * We are not responsible for anything that may happen to your phone by installing any custom ROMs and/or kernels.
    * You do it at your own risk and take the responsibility upon yourself and you are not to blame us or XDA and its respected developers.​



    "This is a user-friendly thread, all your suggestions are important to us and will be taken into consideration."

    View attachment 5438997



    dotOS is an Android ROM that focuses on performance, stability, and User Experience. We focus on making our rom look and feel great without struggling on Performance and Battery! So that one can get the most out of your device.....


    View attachment 5438999


    CLEAN FLASH/First Time Installation :

    01.
    Download the ROM, Firmware and GApps from the links above.
    02. If you're coming from Oreo Flash the PIE Firmware (Factory Image or Firmware ONLY) for your device.
    03. Use terminal to boot latest twrp.img "fastboot boot twrp.img"
    04. Create backup. i.e. EFS

    ## YOU ONLY NEED THIS STEP ONCE.. When updating Firmware's ##
    05.
    At this point Flash "Copy Partitions Zip" In TWRP "SLOT A"

    06. Flash the ROM and TWRP installer.
    07. Choose Reboot -> Recovery
    08. Install GApps & Magisk.
    09. Reboot -> Bootloader
    10. fastboot -w
    11. Reboot and Enjoy.

    *Note-1: Slots, ROMS install to opposite (inactive) slot
    If you FLASHED ROM from "Slot A", then ROM is installed to "Slot B", If you Flashed ROM from "Slot B", then ROM is installed to "Slot A"

    *Note-2: Firmware's
    * Recommended to install to "Slot A" unless you have PIE firmware fully installed on "Slot B" (you can achieve this with Firmware ONLY Links or copypartitions.zip ran from Slot A after a full stock update)


    DIRTY FLASH :
    1.Download the latest build.
    2.Reboot to recovery.
    3.Flash the latest build along with the twrp.
    4.reboot to recovery. (very Important)*
    5.flash optional packages like gapps and magisk.
    6.Wipe Cache.
    7.Reboot.


    Note: If upgrading from 5.0.* to 5.1.* a clean flash is required.

    Note: GApps only has to be flashed once whereas Magisk/Su is to be flashed every time you Dirty Flash the OTA Update.



    View attachment 5439003


    CLICK ME

    View attachment 5439005

    COMPLETE CHANGELOG : https://changelogs.droidontime.com/

    View attachment 5439007


    AOSP
    Lineage OS
    Pixel Experience
    Dirty Unicorns
    Project Lighthouse



    And all other open-source Devs/Teams.


    View attachment 5439009

    Mohan CM
    - Founder/Core Developer
    Iacob Ionut - UI, UX Developer/ Core Developer
    Sipun Kumar - Developer/Maintainer



    Special thanks:
    Manish Bajpai
    - Web Developer


    Important Links

    If you liked our Project, please consider supporting us. - Donate - https://www.paypal.me/MOHANCM
    Donate to device maintainer. - Donate - https://www.paypal.me/jackvortexhd





    dot OS source
    dotOS-Device Sources

    telegram.png



    Telegram Group
    Telegram Channel


    web.png




    Website
    Downloads page


    REPORTING BUGS !

    As soon as the problem occurs, take a LOGCAT!

    for more READ THIS

    and do not forget to send it to us 😜

    View attachment 5439011

    Contributors: AadityaZeo
    Source Code: https://github.com/DotOS
    GitHub : - https://github.com/aadityazeo
    ROM OS Version: 11.x Android R

    Version Information
    Status:
    STABLE
    Current Stable Version: v5.2.1
    Stable Release Date: 23-11-2021
    1
    Same problem be my.
    1
    Thank you very much, @Aaditya ZeO. I will try again with those steps when I get back to my x4 today.

    If i want to install the gapps version, should I use twrp 3.6 instead of 3.5?
    I don't think it matters, I've use twrp 3.2 and 3.6 to install gapps and had no issues in either case.