[ROM][UNOFFICIAL][10] LineageOS 17.1 for Samsung Galaxy Tab S (SM-T700, SM-T705, SM-T800, SM-T800, SM-P600)

Search This thread

headzy

Member
  • Dec 9, 2009
    12
    2
    Found a bug, can't reset for new user, nothing happens when you press the button icon.
    Still, a fantastic work in progress and so much better/smoother than stock. Keep up the good work mate.
     

    13680201

    Member
    Nov 26, 2015
    43
    3
    32
    usa
    Hello friends,

    I tried to update my old Samsung Galaxy Tab S devices with the latest Android 10 (Lineage 17.1). I would like to make the build available for you guys as well.

    Special thanks to the teams at Exynos5420 and LineageOS for the sources.

    Devices:
    1. Samsung Galaxy Tab S 8.4 WiFi (klimtwifi) SM-T700
    2. Samsung Galaxy Tab S 8.4 LTE (klimtlte) SM-T705
    3. Samsung Galaxy Tab S 10.5 LTE (chagalllte) SM-T805
    4. Samsung Galaxy Tab S 10.5 WiFI (chagallwifi) SM-800
    5. Samsung Galaxy Note 10.1 Edition 2014 (n1awifi) SM-P600

    I will create new builds from time to time.

    Installation:
    1. Flash latest official Samsung Firmware with ODIN
    2. Flash latest TWRP Recovery https://twrp.me/Devices/Samsung/
    3. Wipe Data
    4. Install ROM.ZIP with TWRP https://luis-builds.de/downloads/lineageos/misc/
    5. Install latest GApps with TWRP (ARM/Android10) https://opengapps.org/
    6. Reboot and Enjoy
    7. Optional: Install Magisk

    Download the file:
    https://luis-builds.de/downloads/lineageos/misc/

    Sources:
    https://github.com/LineageOS (LineageOS 17.1)
    https://github.com/exynos5420/ (Kernel, Device, Vendor)

    Greetings Frank
    #60
    Hi I have a tablet sm t805
    Test 1:
    Install
    lineage-17.1-20210505-UNOFFICIAL-chagalllte.zip
    After install no working data mobile ..
    Test 2:
    Wipe all data and ....
    Install
    crDroidAndroid-10.0-20210504-chagalllte-v6.17-LuisROM.zip

    After install
    Oh my good.....no working data mobile ....
    Please fix this problem in next update

    Test 3:
    Wipe data and.... In twrp ...
    Whit Odin install android 6 official....
    After install.... Working good data mobile
     

    Amoosajjad

    New member
    May 8, 2021
    2
    0
    ( klimtlte ) Does anyone isntalled lineageos 17 on this Model?
    i installed this Rom and Mobile Data still not working
    can anyone help me to fix this issue?
     

    xenokc

    Senior Member
    Mar 21, 2011
    355
    87
    Have this installed on T800. Clash of Clans locks up during 'loading', have to hard reboot (works with LOS 7.1). Pluto app doesn't rotate to landscape. Great progress though.
     
    Last edited:

    marcovrv

    Senior Member
    Apr 25, 2009
    111
    54
    San José, Costa Rica
    [klimtlte] Well, after full battery drain and recharge, the browser issue is gone, so far. I don't think that was the reason. Because a bunch of gapps auto updated during recharge, *that* may be the reason. Quite stable if you ask me. Though I haven't checked mobile network yet.
     

    xomikron

    Member
    May 6, 2019
    44
    18
    Aveiro
    Ok, my initial reaction was a wauw. However i already ran into some problems. I had several browser chrashes. Chrome firefox, it does't matter wich one. Als a spontanious reboot.
    But what is really anoying is the fact that the battery is charging slow. On google people talk about putting the fast charging option to off in android 10.
    But that option isn't there in this costum rom.

    Can anyone help me out here?

    Thanks
    You can try to use the app AccA, but it requires root. Be cautious though, it will apply those voltages and it's a possible fire hazard if you don't know what you're doing.
     

    wangkuan

    New member
    Dec 6, 2010
    1
    0
    Hey everyone!
    I've got LOS 17.1 working on my SM-T705 8.4 LTE(Hong Kong Version),that's fantastic job and thanks a lot!
    But my problem is everything seems fine except the LTE data.

    WiFi is working, Phone calls functional, LTE switch in the Settings is ON, but the signal sign is “empty”, when I manually set it down from "LTE" to "3G", the signal sign shows as normal(still can make and receive calls but not the mobile data).

    I'm typing *#*#4636#*#* to check the modem function status, it shows data type: LTE, voice service: on, data service: off, and I tried enable the data service under the option button on this page, and tried to set all band mode combinations that my service provider supports(GSM/WCDMA/LTE, not CDMAs)options, finally still no luck.
    The baseband is the latest T705ZHU1CQB1, I also tried to flash a China Mainland model (T705C LTE) baseband 705CZCS1CRG2 (because I'm using CHINA UNICOM SIM, and it works well on original T705 HK ROM), odin failed, on the tablet screen says "secure check failed (radio)".

    Please HELP me. Thanks in advance.
     

    welton

    Member
    Sep 15, 2010
    16
    6
    My conclusion after making a few adjustments is I can use this as a daily driver on SM-T800.

    The key adjustment is to change the resolution as Ledah highlighted.

    After doing so:

    What works:
    - microphone
    - fingerprint sensor
    - camera
    - flashlight
    - bluetooth
    - video
    - browser

    Issues:
    - 5GHz wifi only for lower channels
    - IR doesn't work (but I don't care)

    Addional info:
    - charging time 3-4 hours (same as Los 14)
    - Battery will last for 5-ish hours with screen on (same as Los 14)
    - battery with screen off will last for a long time (massive improvement)

    For a device this old this is very impressive!

    ps.: I changed the resolution with root (magisk) and Easy DPI Changer from play store to 1200x1920 240dpi as recommended here.
     
    • Like
    Reactions: AceV01 and runekock

    teohub

    Member
    Jul 18, 2018
    25
    8
    Thank you very much for new life on my old T700.
    Very smooth and stable. Battery lifetime is good.

    One bug:
    Microphone doesn't work. I didn't realize until I tried voice search.

    Any solution for that?
    Please, can you fix it in next build?
     

    IShotJFK

    Member
    Jul 26, 2012
    14
    1
    Samsung Galaxy Note 9
    [klimtwifi, gapps-mini] I'm so grateful for this development! Using the tablet is a much smoother experience than 14.1. I'll echo that the device's microphone isn't working, but I don't ever use it.
    No major issues with install or with the first 20 mins of use. My tablet rebooted unexpectedly a few times during the initial setup but I suspect overheating. 5ghz wifi and fingerprint are both working.

    Edit: been using it for a few days and the battery life seems longer as well. I haven't even bothered to install the replacement I bought.
     
    Last edited:

    welton

    Member
    Sep 15, 2010
    16
    6
    Thank you very much for new life on my old T700.
    Very smooth and stable. Battery lifetime is good.

    One bug:
    Microphone doesn't work. I didn't realize until I tried voice search.

    Any solution for that?
    Please, can you fix it in next build?
    You probably have done that, but just in case you missed: Does Google app has permission to access audio? Have you tried other applications like Recorder or SoundHound?
     

    Top Liked Posts

    • 1
      Update for klimtlte : update GPU value should be more smooth, undervoltage the CPU should be help about reduce the high temperature
    • 6
      I'm finding the config since zram doesn't work also the can't keep it in ram. moreover, those apps were kill by the LMK when I have try to open a lot of apps but it's always killed it

      Edited : I got these value from LOS 14.1 might be useful a lot
      Markdown (GitHub flavored):
      echo 1262 1212 1162 1112 1075 1037 1000 975 950 925 900 875 850 850 1150 1087 1037 987 950 912 875 850 850 850 850 850 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/UV_mV_table
      echo 177 > /sys/devices/platform/mali.0/minclock
      echo 1 > /sys/devices/platform/mali.0/dvfs
      echo 600 962500 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 533 937500 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 480 900000 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 420 862500 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 350 812500 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 266 762500 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 177 725000 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 100 725000 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 1000 > /sys/devices/platform/sec-battery/ac_input_curr
      echo 1000 > /sys/devices/platform/sec-battery/ac_chrg_curr
      echo 2048 > /sys/block/mmcblk0/queue/read_ahead_kb
      echo 1024 > /sys/block/mmcblk1/queue/read_ahead_kb
      echo 0 > /sys/block/mmcblk0/queue/iostats
      echo 0 > /sys/block/mmcblk0/queue/add_random
      echo 1 > /sys/kernel/mm/uskm/deferred_timer
      echo 400000 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_min_freq
      
      LMK Fore 72 Vis 90 Sec 108 Hidd 126 Content 144 Empty 180 MB unit
      VM Dirty Ratio 20 % Dirty Background Ratio 5% Dirty Expire Centisecs 200 cs
      Overcommit Ratio 50% Dirty Writeback Centisecs 5000cs Swappiness 100%
      VFS Cache Pressure 99
      Min free Kilobytes 2839


      Okay so I played around with stuff a bit, the tablet is running smoother and snappier now. And much much cooler. Hope this helps everyone.

      I am using smartpack kernel manager
      Here are the settings I am using
      1. CPU max frequency 1700 (1800 makes it run too hot, might go down to 1600 if 1700 still runs hot). Min 100hz (apply on boot)
      2. Governor at interactive
      3. Target loads at 75 600000:75 800000:85 1500000:90 1700000:95
      4. Multi-core power saving enabled
      5. CPU boost enabled
      6. Kernal samepage off and disabled on boot
      7. Low memory killer off and disabled on boot (Low memory killer has to be disabled on every device reboot from the app)
      8. Z-ram 4096 and lz4 compression. Might try lzo later. (apply on boot)
      9. Virtual memory turntable on
      10. Entroy enabled on boot and read 256 and write 512
      11. Battery enabled on boot and charging option on
      12. IO scheduled disabled on boot

      if anyone improves on these settings please update on this thread. We would all appreciate it.
      2
      My conclusion after making a few adjustments is I can use this as a daily driver on SM-T800.

      The key adjustment is to change the resolution as Ledah highlighted.

      After doing so:

      What works:
      - microphone
      - fingerprint sensor
      - camera
      - flashlight
      - bluetooth
      - video
      - browser

      Issues:
      - 5GHz wifi only for lower channels
      - IR doesn't work (but I don't care)

      Addional info:
      - charging time 3-4 hours (same as Los 14)
      - Battery will last for 5-ish hours with screen on (same as Los 14)
      - battery with screen off will last for a long time (massive improvement)

      For a device this old this is very impressive!

      ps.: I changed the resolution with root (magisk) and Easy DPI Changer from play store to 1200x1920 240dpi as recommended here.
      2
      Update for klimtlte (i have this device only) : Swappiness 60 -> 160, LMK should be fixed (i tested it with open both firefox and youtube)
      2
      Okay so I played around with stuff a bit, the tablet is running smoother and snappier now. And much much cooler. Hope this helps everyone.

      I am using smartpack kernel manager
      Here are the settings I am using
      1. CPU max frequency 1700 (1800 makes it run too hot, might go down to 1600 if 1700 still runs hot). Min 100hz (apply on boot)
      2. Governor at interactive
      3. Target loads at 75 600000:75 800000:85 1500000:90 1700000:95
      4. Multi-core power saving enabled
      5. CPU boost enabled
      6. Kernal samepage off and disabled on boot
      7. Low memory killer off and disabled on boot (Low memory killer has to be disabled on every device reboot from the app)
      8. Z-ram 4096 and lz4 compression. Might try lzo later. (apply on boot)
      9. Virtual memory turntable on
      10. Entroy enabled on boot and read 256 and write 512
      11. Battery enabled on boot and charging option on
      12. IO scheduled disabled on boot

      if anyone improves on these settings please update on this thread. We would all appreciate it.
      LZO doesn't stick on boot or whatever I've tested it, Z-RAM 4 GB can you switch apps from background process? Something wrong in RAM management, it can't keep apps in SWAP (Z-RAM) also, it's always kill many background apps from heavy loads I can't figure out is it occur from LMK or not (from I've tested it by open 2-3 apps before LMK kill those app and bring me back to home screen)
      No.1-5 is perfect settings, I have using it (you can disassemble back plate and applied some thermal paste to reduce cpu heat)
      No. 6-9 I can't confirm the problem come from swappiness or LMK, We should wait until next patch release. If we can patch swappiness from default to 160 which mean we can more aggressive put all apps in SWAP and switch previous app easier
      2
      How did you get netflix to work? :O

      I installed magisk v23 via twrp (renamed apk to zip first),
      rebooted, used magisk modules liboemcrypto disabler and magiskhide props config and rebooted, enabled magisk hide
      installed netflix app via sideload and tick box in magisk to hide this app
      went to netflix account to enable HD streaming for the device
    • 39
      Hello friends,

      I tried to update my old Samsung Galaxy Tab S devices with the latest Android 10 (Lineage 17.1). I would like to make the build available for you guys as well.

      Special thanks to the teams at Exynos5420 and LineageOS for the sources.

      Devices:
      1. Samsung Galaxy Tab S 8.4 WiFi (klimtwifi) SM-T700
      2. Samsung Galaxy Tab S 8.4 LTE (klimtlte) SM-T705
      3. Samsung Galaxy Tab S 10.5 LTE (chagalllte) SM-T805
      4. Samsung Galaxy Tab S 10.5 WiFI (chagallwifi) SM-800
      5. Samsung Galaxy Note 10.1 Edition 2014 (n1awifi) SM-P600

      I will create new builds from time to time.

      Installation:
      1. Flash latest official Samsung Firmware with ODIN
      2. Flash latest TWRP Recovery https://twrp.me/Devices/Samsung/
      3. Wipe Data
      4. Install ROM.ZIP with TWRP https://luis-builds.de/downloads/lineageos/misc/
      5. Install latest GApps with TWRP (ARM/Android10) https://opengapps.org/
      6. Reboot and Enjoy
      7. Optional: Install Magisk

      Download the file:
      https://luis-builds.de/downloads/lineageos/misc/

      Sources:
      https://github.com/LineageOS (LineageOS 17.1)
      https://github.com/exynos5420/ (Kernel, Device, Vendor)

      Greetings Frank
      6
      I'm finding the config since zram doesn't work also the can't keep it in ram. moreover, those apps were kill by the LMK when I have try to open a lot of apps but it's always killed it

      Edited : I got these value from LOS 14.1 might be useful a lot
      Markdown (GitHub flavored):
      echo 1262 1212 1162 1112 1075 1037 1000 975 950 925 900 875 850 850 1150 1087 1037 987 950 912 875 850 850 850 850 850 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/UV_mV_table
      echo 177 > /sys/devices/platform/mali.0/minclock
      echo 1 > /sys/devices/platform/mali.0/dvfs
      echo 600 962500 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 533 937500 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 480 900000 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 420 862500 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 350 812500 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 266 762500 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 177 725000 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 100 725000 > /sys/devices/platform/mali.0/volt_table
      echo 1000 > /sys/devices/platform/sec-battery/ac_input_curr
      echo 1000 > /sys/devices/platform/sec-battery/ac_chrg_curr
      echo 2048 > /sys/block/mmcblk0/queue/read_ahead_kb
      echo 1024 > /sys/block/mmcblk1/queue/read_ahead_kb
      echo 0 > /sys/block/mmcblk0/queue/iostats
      echo 0 > /sys/block/mmcblk0/queue/add_random
      echo 1 > /sys/kernel/mm/uskm/deferred_timer
      echo 400000 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_min_freq
      
      LMK Fore 72 Vis 90 Sec 108 Hidd 126 Content 144 Empty 180 MB unit
      VM Dirty Ratio 20 % Dirty Background Ratio 5% Dirty Expire Centisecs 200 cs
      Overcommit Ratio 50% Dirty Writeback Centisecs 5000cs Swappiness 100%
      VFS Cache Pressure 99
      Min free Kilobytes 2839


      Okay so I played around with stuff a bit, the tablet is running smoother and snappier now. And much much cooler. Hope this helps everyone.

      I am using smartpack kernel manager
      Here are the settings I am using
      1. CPU max frequency 1700 (1800 makes it run too hot, might go down to 1600 if 1700 still runs hot). Min 100hz (apply on boot)
      2. Governor at interactive
      3. Target loads at 75 600000:75 800000:85 1500000:90 1700000:95
      4. Multi-core power saving enabled
      5. CPU boost enabled
      6. Kernal samepage off and disabled on boot
      7. Low memory killer off and disabled on boot (Low memory killer has to be disabled on every device reboot from the app)
      8. Z-ram 4096 and lz4 compression. Might try lzo later. (apply on boot)
      9. Virtual memory turntable on
      10. Entroy enabled on boot and read 256 and write 512
      11. Battery enabled on boot and charging option on
      12. IO scheduled disabled on boot

      if anyone improves on these settings please update on this thread. We would all appreciate it.
      3
      If I'm already on 14.1 do I need flash latest official Samsung Firmware or can I just wipe data with TWRP, flash rom and open gapps? (SM-T800)
      When you have the latest firmware from Samsung and running 14.1 then you can flash lineage 17.1 with full wipe before (data).

      In few hours I am uploading crdroid 6.17 builds based on android 10 for the same devices.

      Cu Frank
      3
      Could you tell where I can change it? I can't see it in display settings.
      In the other hand, Does anyone has impression that the device is running very slowly? What can help to change it? Kernel change?

      I did complete wipe from TRWP all settings, cache, internal storage and other stuff.
      I've got SM-T800

      Cheers
      you can use ADB


      Bash:
      adb shell wm size 1200x1920
      
      adb shell wm density 240

      reference: https://nerdschalk.com/change-screen-resolution-adb-android/
      2
      Thank you very much for this amazing rom it brings tab S again to life,
      I tried to screen cast to Samsung tv but didnt find any devices, any advice pls?
      thank you again for your great work