• Introducing XDA Computing: Discussion zones for Hardware, Software, and more!    Check it out!
  • Fill out your device list and let everyone know which phones you have!    Edit Your Device Inventory

Subtitles not appearing correctly, OSD issues

Search This thread

ThaDraGun

Senior Member
Apr 25, 2012
122
4
I've had this issue for a very long time. I have tried different versions of MX player, I have tried the PRO version too and it always has the same problem. It also has this problem for me on multiple devices.

My subtitles do not appear on the screen when they are enabled. The only way to get them to appear is to bring up the on screen menu (menu with pause, play, skip)

If that on screen menu is up, the subtitles are up. Once that menu disappears after the couple seconds, the subtitles disappear too.

If I need to see a subtitle I have to bring up the menu, and constantly scroll through the menu so it doesn't disappear on me and I can read it. Very annoying!

Also, the on screen menu appears cut off as you can see in the picture. When you press forward or back and it skips the video, that message on the screen also gets cut off at the bottom.

I did the bug report but it wouldn't let me upload log.txt.gz the rest of the files are attached.

Anyone know how to fix this?

TiVo 4k stick
Android TV v9
MX player 1.31.3 (latest in playstore)
 

Attachments

  • IMG_20210129_140823.jpg
    IMG_20210129_140823.jpg
    5.2 MB · Views: 27
  • IMG_20210129_142534.jpg
    IMG_20210129_142534.jpg
    5.5 MB · Views: 28
  • app_settings.xml
    3.2 KB · Views: 1
  • media_codec.txt
    3.4 KB · Views: 4
  • sysinfo.txt
    840 bytes · Views: 4
  • Like
Reactions: RayRay10

RayRay10

Senior Member
Apr 26, 2016
95
17
I have the same problem. It has something to do with video size, as the problem disappears when you set aspect ratio to manual and reduce vertical or horizontal by just 1 point.

I hope it gets fixed soon...
 

risivan

New member
Aug 6, 2010
4
1
I have the same problem, I also bought an Mx player pro.
There is no need to send a screen shot, ThaDraGun showed and explained everything.

The problem is when the video format is smaller and I play fit to screen or stretch.

example:
- The original video format is 720p and I play it in 100% size - everything is ok, the subtitle is visible, the OSD time is correct.
- The original video format is 720p and I play it stretch or fit to screen to size 1080p - no subtitle, osd time in the half.

On VLC player I don't have these problems but I think MX player has a better user menu and setings, and I gave money for it!

EON Smart box (SDMC SDOTT0202)
Android 9
MX Player Pro 1.36.11 (ARMv7 NEON)
 
Last edited:
  • Like
Reactions: RayRay10

risivan

New member
Aug 6, 2010
4
1
Of course I tried things like this, restarting apps and devices...
I wasted so much time trying to solve the problem. If the developers and creators of the Mx player had spent half that time ... they solved the problem.

To more help them diagnose the problem, here is another observation:
When the video zoom is reduced by only 1% or more, the subtitle appears.
The problem is not with the device, since everything works on the VLC player.

Why I try so hard to solve the problem with the MX player ?... maybe because I paid for it ... what a fool I am.
 

RayRay10

Senior Member
Apr 26, 2016
95
17
There is one ugly solution, which only tells us that the fix is very easy for the developer.

Try this:

Use the latest mx player beta (not the pro).

In mx player go to display settings/screen and check elapsed time and place at the bottom bellow it. Select black for text color.

With that setting, something will trigger UI and subtitles to be always on, so the problem disappears.

The downside is that you can see the portion of faint black numbers if the movie is without black bars, with black bars you won't see anything. In movies you had problem with, you won't see anything, but in movies that worked, you'll see numbers if it is without black bars.

Even that triggers my brain a lot and I hate it :D, so please fix this.
 
Last edited:

risivan

New member
Aug 6, 2010
4
1
Thanks mate,

This also works on the pro version.

But like you said, this is a very ugly "solution" , it's not solution.

Congratulations on this idea, I hope you didn't waste many hours of your time like me 🤪.

MX player is a program for advanced users, it has many advanced options and settings.

Buy a Ferrari and then they tell you that you can't drive faster than 100 km/h ... then why a Ferrari?
Yes, the creators of the MX player, I compared your program with Ferrari, but only if it can go 300 km/h.

Try to fix all the bugs, you have a lot of them, but about them on another occasion.
 

mmeof

New member
Jul 13, 2016
2
1
Of course I tried things like this, restarting apps and devices...
I wasted so much time trying to solve the problem. If the developers and creators of the Mx player had spent half that time ... they solved the problem.

To more help them diagnose the problem, here is another observation:
When the video zoom is reduced by only 1% or more, the subtitle appears.
The problem is not with the device, since everything works on the VLC player.

Why I try so hard to solve the problem with the MX player ?... maybe because I paid for it ... what a fool I am.
I literally had the same problem as you and this fixed it.
Pasting again,
Top Right three dots -> Tools -> Settings -> Player -> Miscellaneous -> Android 4.0 compatible mode
 
  • Like
Reactions: RayRay10

RayRay10

Senior Member
Apr 26, 2016
95
17
I literally had the same problem as you and this fixed it.
Pasting again,
Top Right three dots -> Tools -> Settings -> Player -> Miscellaneous -> Android 4.0 compatible mode
Wow man...it worked! I swear I tried this before, but it didn't help, now it does.

It is just a little bit ugly solution too, we shouldn't be forced to use that, but I'll take it.

It works in latest mx player beta only, not in pro version, they must differ somehow, at least for me.
 
Last edited:

risivan

New member
Aug 6, 2010
4
1
I literally had the same problem as you and this fixed it.
Pasting again,
Top Right three dots -> Tools -> Settings -> Player -> Miscellaneous -> Android 4.0 compatible mode
Like I said, this doesn't work.
I tried this on the latest version of the pro and regular versions (beta is not available for my smart tvbox).

Which device you have is very important?

I using the Samsung S series many years, and the last one is S20 ... I no problems with smart phone.
But on EON Smart box (SDMC SDOTT0202) Android 9 (one of the best) this does not work.
You can see that ThaDraGun has opened a discussion and owns a TiVo 4k stick Android TV v9, it is the same as any smart tv box or android tv.

For me and probably ThaDraGun the problem still exists!
 

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 1
    I've had this issue for a very long time. I have tried different versions of MX player, I have tried the PRO version too and it always has the same problem. It also has this problem for me on multiple devices.

    My subtitles do not appear on the screen when they are enabled. The only way to get them to appear is to bring up the on screen menu (menu with pause, play, skip)

    If that on screen menu is up, the subtitles are up. Once that menu disappears after the couple seconds, the subtitles disappear too.

    If I need to see a subtitle I have to bring up the menu, and constantly scroll through the menu so it doesn't disappear on me and I can read it. Very annoying!

    Also, the on screen menu appears cut off as you can see in the picture. When you press forward or back and it skips the video, that message on the screen also gets cut off at the bottom.

    I did the bug report but it wouldn't let me upload log.txt.gz the rest of the files are attached.

    Anyone know how to fix this?

    TiVo 4k stick
    Android TV v9
    MX player 1.31.3 (latest in playstore)
    1
    I have the same problem, I also bought an Mx player pro.
    There is no need to send a screen shot, ThaDraGun showed and explained everything.

    The problem is when the video format is smaller and I play fit to screen or stretch.

    example:
    - The original video format is 720p and I play it in 100% size - everything is ok, the subtitle is visible, the OSD time is correct.
    - The original video format is 720p and I play it stretch or fit to screen to size 1080p - no subtitle, osd time in the half.

    On VLC player I don't have these problems but I think MX player has a better user menu and setings, and I gave money for it!

    EON Smart box (SDMC SDOTT0202)
    Android 9
    MX Player Pro 1.36.11 (ARMv7 NEON)
    1
    Of course I tried things like this, restarting apps and devices...
    I wasted so much time trying to solve the problem. If the developers and creators of the Mx player had spent half that time ... they solved the problem.

    To more help them diagnose the problem, here is another observation:
    When the video zoom is reduced by only 1% or more, the subtitle appears.
    The problem is not with the device, since everything works on the VLC player.

    Why I try so hard to solve the problem with the MX player ?... maybe because I paid for it ... what a fool I am.
    I literally had the same problem as you and this fixed it.
    Pasting again,
    Top Right three dots -> Tools -> Settings -> Player -> Miscellaneous -> Android 4.0 compatible mode