• Introducing XDA Computing: Discussion zones for Hardware, Software, and more!    Check it out!

Ubuntu 20.04 - Asus Zenfone Max Pro M2 detected by adb but not by fastboot

Search This thread

heavenriver

New member
Oct 10, 2021
3
0
As the title suggests I have a Zenfone Max Pro M2. Currently running LineageOS 16 + TWRP 3.3.1.
I want to upgrade to LineageOS 18.1 so I thought I would update TWRP first, to the latest version (3.5.1). This is because when I installed LineageOS 16 I remember I had to upgrade TWRP for it to work (ROM wouldn't flash with older versions of TWRP).

I got my Android SDK tools from here: https://developer.android.com/studio/releases/platform-tools
I also have adb and fastboot that come from the standard Ubuntu repositories (installed with apt-get).

I'm following this guide to upgrade TWRP: https://twrp.me/asus/asuszenfonemaxprom2.html
And this guide to upgrade LineageOS: https://wiki.lineageos.org/devices/X01BD/install

With both versions of adb (standalone + from repos) it seems that my device is correctly detected:

# adb devices -l
List of devices attached
K9AXB76070808CH recovery usb:1-4 product:X01BD model:Zenfone_Max_Pro_M2 device:X01BD transport_id:2

But once I do adb reboot bootloader, and then fastboot devices, there are no devices showing in fastboot and I can't flash anything. Yes I have tried to run adb/fastboot as root, and obtained the same result.
I've done a lot of looking around on the web and I think this may be a driver issue, but I can't find any drivers for Linux that work with my phone model.

Can someone please help? Let me know if you need more info and I'll provide.
 

jwoegerbauer

Senior Member
Jul 11, 2009
7,571
26
1,763
European Union
To get Fastboot work

1. enable OEM Unlock in Android's setting - and reboot phone

2. install on computer the official "Android USB Driver" suitable to your phone.
 
Last edited: