• Introducing XDA Computing: Discussion zones for Hardware, Software, and more!    Check it out!

Xperia 1 Fingerprint status test

Search This thread

MeltdownSpectre

Retired Forum Moderator
Jan 12, 2013
2,950
2,542
Sony Xperia 1
Samsung Galaxy Note 10+
Open the dialer app, and type *#*#7378423#*#* to open the Service Menu, from there go to Service Tests and scroll down until you find Fingerprint test.

Please post the results here with your device model number (J8110, J9110, J8170), device build number (55.x.x.x.x), age of your device and whether or not you have issues with the fingerprint scanner.

Trying to figure out a pattern and it seems like XDA is more active (in comparison) than other forums for Sony devices.

Thanks.
 

MeltdownSpectre

Retired Forum Moderator
Jan 12, 2013
2,950
2,542
Sony Xperia 1
Samsung Galaxy Note 10+
J9110 flashed with J8170.
On 55.0.A.10.26 (pie), used to say "PASS"
On latest 55.1.A.0.748, now says fail. but fingerprint sensor works fine.

I'm guessing it's just a software issue.
Yeah I wish I had more time to test on Pie but I upgraded to 10 almost immediately and the fingerprint has been hit or miss from the start, but for the past day it's been quite bad.

Now it won't unlock unless I completely wipe down the sensor and make sure it's 100% clean, after which it unlocks just fine, but after that it won't unlock till I clean it again.

Quite frustrating, but judging from what I've read, it seems like Sony messed up big time with the Android 10 update for the X1, so I can imagine me and many others are eagerly waiting for a new update.

By the way, do you have any issues on a 'converted' device? Anything not working as intended? And do OTA updates work or do you have to flash every new build manually?
 

iArvee

Senior Member
Apr 23, 2014
799
274
Manila
Yeah I wish I had more time to test on Pie but I upgraded to 10 almost immediately and the fingerprint has been hit or miss from the start, but for the past day it's been quite bad.

Now it won't unlock unless I completely wipe down the sensor and make sure it's 100% clean, after which it unlocks just fine, but after that it won't unlock till I clean it again.

Quite frustrating, but judging from what I've read, it seems like Sony messed up big time with the Android 10 update for the X1, so I can imagine me and many others are eagerly waiting for a new update.

By the way, do you have any issues on a 'converted' device? Anything not working as intended? And do OTA updates work or do you have to flash every new build manually?

It works 90% of the time for me. Especially after I "trained" the fingerprint sensor. Basically open up the fingerprint settings, then constantly tap your finger, moving your finger slightly with each tap to cover your whole thumb.

IMO the update is fine! Well at least for me. I did a software reset after updating.

OTA updates fine Haven't tested out the dual sim, but I'm assuming it won't work. The only time I had to flash a new build was when I updated from Pie to 10, because I usually do a full wipe during a major update.
 
  • Like
Reactions: MeltdownSpectre
I'm using J9110 with latest stock EU firmware. The sensor does not work at all. Even weirder, there is no option to test the sensor in service menu and I cannot find fingerprint scanner in device options. Out of the box the sensor worked great, but gradually started failing after 1 year of use.
 
Last edited:
Update: I took some screenshots and compared them to other Sony device with working FPS - there is clearly something fishy going on.
The third screenshot is what happens when I launch Fingerprint Manager with Activity Launcher app and try to register a new fingerprint.
 

Attachments

  • Screenshot_20201119_183308.jpg
    Screenshot_20201119_183308.jpg
    207.8 KB · Views: 194
  • Screenshot_20201119_184008.jpg
    Screenshot_20201119_184008.jpg
    212 KB · Views: 202
  • Screenshot_20201119-182945.jpg
    Screenshot_20201119-182945.jpg
    203.9 KB · Views: 205

LoneWolfL4rs

New member
Nov 28, 2020
1
0
@kot5nik exact same issue
J9110
build 55.1.A.9.127
Worked perfect for 11 months then all the FPS manager simply disappeared suddenly 2 days ago...
Can't test it in Service menu as it's no longer there
 

Hildr

Senior Member
May 2, 2017
193
85
Since new firmware 55.2.A.4.47, fingerprint works for 1hour, then just start detecting ton of wrong prints even without finger on the sensor, and shut down completely until the phone is restarted. FingerprintTest showing "NOT OK" at this time. FingerprintTest showing OK after a restart.
I'm so sad I'm not able to get Flashtool working to go back to previous firmware. The fingerprint was working really great for the last 10 months (first months were really hit or miss tho).
 

DanielMode

Senior Member
Jan 26, 2017
145
9
if u are on Android 11 now u can't downgrade to Android 10 anymore...u can but it's not working well anymore.!
i tried many times going back to Android 9 after updated to Android 10.
after flashing older Android 9 fw Gyroscope sensor isn't working anymore on lower version of Android
 

Hildr

Senior Member
May 2, 2017
193
85
I succeed to revert back to Android 10, but it didn't solve the issue with the fingerprint. If you got some issue with another sensor, I will guess that the "drivers" for the sensor can be changed by an update but are not rolled back correctly, thus the creating issue or not solving mine since the faulty "driver" for the FP reader stay the same.

After a day of not even having the fingerprint management in the security options, Support asked me to do a forced reboot (volume up + power) to see if it solves momentarily the reader, there is a well known issue and they are working on a fix. It did solve the issue momentarily so I guess my FP reader is not completely dead (it was my conclusion seing it was still an issue once reverted to Android10) and I just have to wait for a fix.
 
  • Like
Reactions: DanielMode
You update to 11? Otherwise I think you backup and flash with 12.28 to get it back.
Sorry for really late answer. Yes I updated to 11 right after it came out.

To prove the theory of update bricking it I bought a replacement sensor from AliExpress (when it arrived, it was clearly a new one, in OEM packaging) and it didn't work either.

In the process of replacement I accidentally broke the screen (because was really hard to replace, at least with my experience, way harder than battery, motherboard, etc.). So I really don't recommend trying this to anyone.
Now there is no point to downgrading, heh.

And no, on 11 firmware shutting the phone down completely or force reboot does not help. I tried everything I could before going for replacement, including full data wipe and disconnecting the battery with inside connector for some time.
 
Last edited:
Been having the same issue but I can get the fingerprint sensor to work sometimes after booting into safe mode and then booting normally, read that from another post somewhere but can't seem to find it. Mine also keeps disconnecting from LTE and drops to H+ and has been doing that a lot recently I hope that they will update some of this soon getting pretty frustrated with it, any of you been seeing that in addition to the fingerprint issue?
 

tomo100brt

Senior Member
Feb 25, 2011
341
65
My fingeprint sensor on XPERIA 1 is there in menu but it is not working at all. Can't recognize my finger at all. Resset didn't help as well as restart to safe mode. I gess it is dead. Or is there something else wrong?
 

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 1
    J9110 flashed with J8170.
    On 55.0.A.10.26 (pie), used to say "PASS"
    On latest 55.1.A.0.748, now says fail. but fingerprint sensor works fine.

    I'm guessing it's just a software issue.
    1
    Yeah I wish I had more time to test on Pie but I upgraded to 10 almost immediately and the fingerprint has been hit or miss from the start, but for the past day it's been quite bad.

    Now it won't unlock unless I completely wipe down the sensor and make sure it's 100% clean, after which it unlocks just fine, but after that it won't unlock till I clean it again.

    Quite frustrating, but judging from what I've read, it seems like Sony messed up big time with the Android 10 update for the X1, so I can imagine me and many others are eagerly waiting for a new update.

    By the way, do you have any issues on a 'converted' device? Anything not working as intended? And do OTA updates work or do you have to flash every new build manually?

    It works 90% of the time for me. Especially after I "trained" the fingerprint sensor. Basically open up the fingerprint settings, then constantly tap your finger, moving your finger slightly with each tap to cover your whole thumb.

    IMO the update is fine! Well at least for me. I did a software reset after updating.

    OTA updates fine Haven't tested out the dual sim, but I'm assuming it won't work. The only time I had to flash a new build was when I updated from Pie to 10, because I usually do a full wipe during a major update.
    1
    I succeed to revert back to Android 10, but it didn't solve the issue with the fingerprint. If you got some issue with another sensor, I will guess that the "drivers" for the sensor can be changed by an update but are not rolled back correctly, thus the creating issue or not solving mine since the faulty "driver" for the FP reader stay the same.

    After a day of not even having the fingerprint management in the security options, Support asked me to do a forced reboot (volume up + power) to see if it solves momentarily the reader, there is a well known issue and they are working on a fix. It did solve the issue momentarily so I guess my FP reader is not completely dead (it was my conclusion seing it was still an issue once reverted to Android10) and I just have to wait for a fix.