YT9213AJ Latest Firmware XYAUTO 6.5 API 27/Android 8.1 2020 + TWRP Magisk and Dolby

Search This thread

quixcraiova

Member
Feb 12, 2021
31
2
Mark , Im trying with your preloader but still gives me error with DRAM . Im still trying and still the same .... I"ve tryed with preloader_8227l_demo.bin and worked . Now im assembling and i will go to test the unit in car .
 
Last edited:

mark-1978

Senior Member
Jun 17, 2015
677
142
It seems like version 6.7 (9.1 go) has a setting in engineers which lowers the battery drain when the car is off. I can't find it in 6.6 though.
 
Last edited:

velles2003

Senior Member
Nov 17, 2010
84
24
hello

i have a YT9213A 2GB/ 32GB

i want to try upgrading to 8.1 from 6.0 from USB

did i got this right?

format USB fat32 -> create folder "xyautoupg" -> put in that folder the files from archive from xyauto + the preloader -> reboot?



1614168819124.png
 

mark-1978

Senior Member
Jun 17, 2015
677
142
hello

i have a YT9213A 2GB/ 32GB

i want to try upgrading to 8.1 from 6.0 from USB

did i got this right?

format USB fat32 -> create folder "xyautoupg" -> put in that folder the files from archive from xyauto + the preloader -> reboot?



View attachment 5231267
You probably have to flash the firmware using a pc and spflashtool. The theory goes however that you can flash a new rom too the way you describe. I haven't been able to though.
 

dsev2

New member
Feb 27, 2021
2
0
Hi I am a new member and am hav I ng issues with my head unit volume too high on lowest setting and equalizer not working and no fader or balance control my reseller has not been able too help it is frustrating will post pic of system
16144463912052507074863177535843.jpg
 

beatrunner

New member
Sep 11, 2020
1
0
Hi, at the beginning srry for my bad english.

I tried to Upgrade from a 9216c_0005_V04_20191012_Hifi 2/32
to your Android 8.1 (Api 27) from first Post... Downloaded all.... moved needed things to usb ...flashed by PC, as u wrote format + Download....got a OK Check after flashing....

But then black screen... tried to reset th HU nothing, so I disconnected Power from Battery to Restart the HU. BUT Nothing, seems like Display is a little bit flashing sometimes but no systemstart.

I`m getting crazy. :-(
Please help me to get the HU running again.

THANKS
 

Senextr

Member
Mar 4, 2021
7
0
I updated my headunit today via this post.

All is working great except my sound. I tried both the normal sound settings and the dolby settings. on the normal sound settings my sound is really low compared to before the update. when i start dolby and enable it, its louder but not great still.

But when i turn it from 19/20 i get a weird sound. like my speakers turn on again but with the sound from before the update. i get more bass and the sound is more clear in general.
when i turn it back down to 19 It's bad again.

Could this be a problem with dolby? or with the update?

Anyone got an idea? Can't figure it out.

Thanks!

Firmware before the update: watch pictures.
 

Attachments

  • image0.jpeg
    image0.jpeg
    1.7 MB · Views: 54
No, but you can download the firmware here http://file.xygala.com/?dir=uploads/XY公版/9216/9216B/Android9.1/外文/横屏/ user/pass is xyauto:123456 extract it, then copy the preloader.bin and recovery.img from my archive over to this folder and flash it following the same instructions above. Just check what display size you have first under car settings and download the right one cheers.
I installed the same firmware yt9213aj over my old yt9216b and i can tell you that it works perffectly.
now i make all the settings and i install some apps.
Screenshot_20210306-150253.png
 

Attachments

  • Screenshot_20210306-150315.png
    Screenshot_20210306-150315.png
    351.8 KB · Views: 58
  • Screenshot_20210306-150334.png
    Screenshot_20210306-150334.png
    296.1 KB · Views: 79
  • Screenshot_20210306-150848.png
    Screenshot_20210306-150848.png
    252.2 KB · Views: 86
  • 20210303_091504.jpg
    20210303_091504.jpg
    2.3 MB · Views: 89

mark-1978

Senior Member
Jun 17, 2015
677
142
just read on 4pda, that in some cases if you don't turn on bluetooth and wifi, the gps doesn't work. It's cause if you don't turn on the wifi and bluetooth, the gps chip doesn't get power since it's the same chip.
 

mark-1978

Senior Member
Jun 17, 2015
677
142
Sorry, the file you have requested does not exist.

Make sure that you have the correct URL and the file exists.

Can someone fix or upload the file again please ?
on 4pda it says that the 9213 is compatible with the 9216b. There's version 6.8, it has a working equalizer, but no dsp for mp3 playing software as well as the radio. Maybe it has voice controlled dialing too? It does have carplay. I can't find anything like dolby or viper4android like looking through the system.img file. You have to use spflashtool to flash the rom.

When you flash a firmware, you may have to disable xy swapping in factory settings for the touch to work correct.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: focussoft

focussoft

Senior Member
May 25, 2012
226
28
Carrollton,Il
Xiaomi Poco X3 NFC
on 4pda it says that the 9213 is compatible with the 9216b. There's version 6.8, it has a working equalizer for mp3 playing software as well as the radio. Maybe it has voice controlled dialing too? It does have carplay. I can't find anything like dolby or viper4android like looking through the system.img file. You have to use spflashtool to flash the rom.
I actually mostly was looking for the twrp and magisk in this rom so i could use them to root my own 8.1 oreo radio yt9213aj
I finally have it working , but the viper4android apk i have seems not to cooperate with oreo :(
the first version gave an i/o error trying to install the driver and the "fixed" one the driver doesnt "stick"
 

mark-1978

Senior Member
Jun 17, 2015
677
142
I actually mostly was looking for the twrp and magisk in this rom so i could use them to root my own 8.1 oreo radio yt9213aj
I finally have it working , but the viper4android apk i have seems not to cooperate with oreo :(
the first version gave an i/o error trying to install the driver and the "fixed" one the driver doesnt "stick"
for viper4android to work, you have to flash the driver first in twrp. The attached files you have to flash in certain order to get it working. Then, after flashing the zip files, make a factory reset, cause else you may get a bootloop.
 

Attachments

  • android-terminal-emulator-1-0-70.apk
    3.6 MB · Views: 22
  • twrp9216.img
    13.8 MB · Views: 11
  • Dolby-Oreo.zip
    15.3 MB · Views: 22
  • ViPER4Android_2.5.0.5.zip
    4.2 MB · Views: 21
  • WICKED BEATS.zip
    25.1 MB · Views: 21
  • com.audlabs.viperfx-2.5.0.5-free-www.apkshub.com.apk
    3.6 MB · Views: 10
  • Magisk-v22.0.apk
    7.2 MB · Views: 8
  • Busybox-1.29.2-YDS-UNIVERSAL.zip
    10 MB · Views: 10
  • Magisk-v20.4.zip
    5.7 MB · Views: 4
Last edited:
  • Like
Reactions: focussoft

mark-1978

Senior Member
Jun 17, 2015
677
142
Looks like 9260dhj also is up to version 6.8. It's should also be compatible with the 9216b radio, and it has dolby sound enhancement stock installed. :)

* ow, it's an ota update file gongban_YT9218DLJ_ui-9218DHJ-AUTOTEST-ota-v6.8. So you can't direct flash it with spflashtool.
*maybe it's better to install the 9213 with dolby 6.8 android 9.1 go instead.
 
Last edited:

mark-1978

Senior Member
Jun 17, 2015
677
142
I updated my headunit today via this post.

All is working great except my sound. I tried both the normal sound settings and the dolby settings. on the normal sound settings my sound is really low compared to before the update. when i start dolby and enable it, its louder but not great still.

But when i turn it from 19/20 i get a weird sound. like my speakers turn on again but with the sound from before the update. i get more bass and the sound is more clear in general.
when i turn it back down to 19 It's bad again.

Could this be a problem with dolby? or with the update?

Anyone got an idea? Can't figure it out.

Thanks!

Firmware before the update: watch pictures.
What firmware version are you running at the moment? Do you have a picture of it?
 

Top Liked Posts

  • There are no posts matching your filters.
  • 6
    To avoid people getting frustrated I have decided to end this project on my side, follow this link to receive active updates from a guy that has time. Cheers https://forum.xda-developers.com/t/...-custom-mods-root-twrp-viper4android.4184999/
    2
    files attached. You can also get them from the zip file from the original poster. The rooting i manage, but haven't installed viper4android through magisk manager yet. That should work though. It is a more compatible version then the one attached/first download.
    1
    Not having any luck here. Reseting or rebooting (including from completely disconnected from power unit) never seems to recognize my computer connected via USB cable. (Checked with both USB ports as well)
    Is there some trick to getting the unit into download mode?
    1
    Thanks. Ill give that a try.
    Still nothing. When I've got the headunit running, shouldn't it notice when I plug the computer in via the USB cable? I installed the drivers and then uninstalled as instructed, but when does the headunit use the drivers?
    I'm starting to wonder if my USB cable is not working properly.
    1
    Sorry for my English, but I would like more specific information.
    I have a YT9216B car stereo (1Gb Ram/16Gb memory) and from the XYAUTO website I found the Android 9.1 version available for my device. Once inside, there are three other folders called respectively:
    - Package
    - Chinese
    - Foreign language

    In each folder, I find the right resolution of my car radio (1024x600) with as many zip files to download. Do I have to install all the files in all the folders mentioned above? Or just flash the package in the "Package" folder? Thanks in advance and sorry for the length of the post and sorry again for my English
    you can flash this file 电脑升级包gongban_YT9216B_hw-AUTOTEST-v6.6.zip with sp flash tools or this file gongban_YT9216B_hw-AUTOTEST-ota-v6.6.zip using a flash drive